Zwarte rijst met Kokosmelk en Mango

Zwarte rijst? Ik had er al vaak wat over gehoord maar zelf had ik er nog nooit iets mee gemaakt. Ik woon bijna naast een toko en toen ik daar laatst was voor een nieuwe lading kruiden, kokosrasp en kokosmelk, zag ik het staan en heb ik er een zak van meegenomen. Zwarte rijst, ook wel verboden rijst genoemd omdat vroeger enkel de hoogste keizers dit aten, is gezonder dan witte rijst omdat het rijk is aan antioxidanten (antioxidanten zijn stoffen die het lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen) en het is zelfs nog gezonder dan zilvervliesrijst. Wat mij betreft is dit dus een mooi ingrediënt om vaker te gaan gebruiken en ik heb er voor jullie direct twee gerechten mee gemaakt. Vandaag de zwarte rijst met kokosmelk en mango voor een heerlijk Thais zomergevoel en binnenkort staat er een verrassend lekkere lunch met deze rijst op de planning.

Gezond eten

Nog even over het gezonde aspect van zwarte rijst. Zelf probeer ik goed gezond te eten maar ik vraag me heel vaak af, wat is nou eigenlijk gezond? Er wordt zó veel in de media gespeculeerd over wat er allemaal gezond is, dat ik het af en toe niet meer weet. Het ene moment wordt er geroepen dat een bepaald product hartstikke gezond is en dat men het echt meer zou moeten eten, een jaar later blijkt het tegendeel waar. Ik ben er inmiddels achter dat het ’t verstandigste is om altijd de labels van producten te lezen, even kijken wat er nou eigenlijk allemaal in zit. Zo probeer ik e-nummers en toegevoegde suikers te vermijden en vooral producten te kopen die gemaakt zijn van / enkel bestaan uit natuurlijke ingrediënten. Ik onthoud ook altijd dat de kortste weg van land naar je bord het beste is.

Wat betreft de zwarte rijst is het gezien het antioxidanten-verhaal duidelijk een gezond product. Omdat antioxidanten schadelijke stoffen in je lichaam tegengaan is het goed om af en toe iets te eten wat hier rijk aan is. De volgende soorten groenten en fruit bevatten een hoge hoeveelheid antioxidanten:

Rauwe cacao (de topper onder de antioxidanten en binnenkort komt hier een lekkere snack van online!), aardbeien, alle soorten bessen, broccoli, kiwi’s, mango’s, noten (alle soorten), rode en oranje paprika, spruiten, sinaasappelen, tarwegras, tomaten, vissoorten als zalm, tonijn, haring, forel, zeebaars, mosselen en oesters, waterkers, wortelen, zoete aardappelen.

Interessant weetje dacht ik zo.

Voor nu een heerlijk dessert of tussendoortje, wat je wil. Iets met mango lust ik altijd wel, heerlijk tropisch zomerfruit en momenteel volop te krijgen. Fijn!

OMF_Vivian_ZwarteRijstmetMango

Wil je nog meer recepten met rijst maken? Ik heb ze op één pagina verzameld.

4.75 van 8 stemmen

Zwarte rijst met Kokosmelk en Mango

Porties2 personen

Ingrediënten

 • 50 gram zwarte rijst
 • 1 rijpe mango
 • 200 ml kokosmelk
 • 2 theelepels vanille extract
 • 2 theelepels kokosrasp ter garnering

Instructies

 • Kook de rijst in ruim water gaar.
 • Ondertussen verwarm je de kokosmelk in een pannetje op het vuur. Voeg de vanille extract toe en laat in de kokosmelk trekken, roer regelmatig even door.
 • Snijd de mango in blokjes.
 • Giet de rijst af en vul er twee kommen mee. Voeg de kokosmelk eraan toe en verdeel de mango erover.
 • Garneer met een beetje kokosrasp.

Join the Conversation

 1. MARIJKE says:

  Ik heb nog nooit zwarte rijst gezien of gegeten. Ga er zeker eens naar kijken!

 2. Margot says:

  Zwarte rijst is voor mij nieuw, maar het lijkt me een lekkere combinatie!

 3. Rianne says:

  Ooh dàt is nou helemaal mijn smaak

 4. Chantal says:

  Laatst ook iets met zwarte rijst gemaakt. Lekker en het zag er zo leuk uit. Maar wat een kliederboel was het op het fornuis/in de pan

 5. Julie says:

  Ik vind me helemaal in jouw mening over gezond eten; vooral “de kortste weg naar je bord”. Wist trouwens helemaal niet dat zwarte rijst zo gezond was. Bedankt om te delen!

 6. Tanja says:

  Ik had er dus ook nooit van gehoord maar weer met leuke achtergrond details :-) En wat een mazzel dat je bijna naast een toko woont, ik moet voor een goed gesorteerde toko heel Nijmegen door :-( Maar als zwarte rijst zo gezond is komt hij meteen op mijn lijstje voor als ik als ik daar weer heen ga :-) Maar ik maak er wel iets anders mee, dit recept lijkt me te veel op een soort rijstepap en voor rijstepap ga ik heel had weglopen. Ik kan niet eens kijken als iemand anders het eet. Sowieso kan ik geen enkele pap eten, als ik eraan denk lopen de griezels me over de rug. Onder het schrijven bedacht ik me als ik de kokosmelk eens weg laat en de vanille in het kookwater van de rijst doe. En dan wel met de mango en de kokossnippers! Dat lijkt me heerlijk :-)

  1. Hoi, zie mijn reactie hieronder :-)

 7. Vandaag gemaakt voor bij een bbq feest. Ik schoot iets uit met de vanille, maar het was nog steeds lekker. Viel ook erg in de smaak! Ik heb er ook nog wat van die kokosblokjes doorheen gedaan. Het recept komt op mijn bewaarlijstje :-)

  @ Tanja , ik heb niet het idee dat het op rijstepap lijkt ( qua structuur). Ik heb zwarte rijst gebruikt dat 45 minuten moet koken. Stevige korrel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close