Witte chocoladetaart met slagroom/aardbeien vulling

Oftewel: mijn verjaardagstaart. Twee weken geleden hebben jullie mijn verjaardagscupcakes al kunnen zien die ik uitdeelde op mijn werk, vandaag is het dan eindelijk de beurt aan mijn verjaardagstaart. Ik besloot dit jaar eens flink uit te pakken met de taart en ben er de dag voor mijn verjaardag dan ook zo’n zes uur mee bezig geweest. Inclusief het bekleden dan want ja, dat deed ik eigenlijk voor het eerst. De taart lijkt overigens vrij imposant, maar is in principe best makkelijk om te maken. Kijk mee naar het recept voor de taart en natuurlijk de foto’s.

3.38 van 8 stemmen

Witte chocoladetaart met slagroom/aardbeien vulling

Wil je echt uitpakken op je eigen verjaardag? Trakteer dan je gasten op deze eigengemaakte Witte chocoladetaart met slagroom/aardbeien vulling.
Porties8 personen
Moeilijkheidsgraad gevorderd
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
afkoelen 4 uur
Totale tijd 5 uur 40 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 tot 4 dagen

Benodigdheden

 • springvorm, 24 cm doorsnede
 • oven
 • beslagkom

Ingrediënten

voor de cake

 • 250 ml slagroom
 • 120 g chocolade - wit
 • 110 g roomboter - op kamertemperatuur
 • 175 g suiker
 • 3 eieren
 • 225 g bloem
 • 2 tl bakpoeder

voor de vulling

 • 1 bakje verse aardbeien
 • 2 el poedersuiker
 • 400 ml slagroom

voor de botercrème als je het wilt versieren met fondant

 • 750 g poedersuiker
 • 300 g roomboter - op kamertemperatuur
 • 1 tl vanille aroma

Instructies

De cake

 • Verwarm de oven voor op 180ºC.
 • Verwarm de slagroom in een steelpannetje, niet laten koken! Draai het vuur volledig laag en voeg hier de witte chocolade aan toe. Blijf het in de gaten houden en blijf af en toe voorzichtig roeren, tot de chocolade volledig gesmolten is en je een glad mengsel over houdt.
 • Klop in een beslagkom de boter en de suiker tot een bleekwit schuimig mengsel. Blijf kloppen terwijl je één voor één de eieren toevoegt. Vervolgens zeef je de bloem met het bakpoeder boven de kom en voeg je als laatste het chocolademengsel toe. Klop na elke toevoeging het mengsel glad.
 • Schep het beslag in een springvorm van ongeveer 24 centimeter en bak de taart zo’n dertig tot veertig minuten in het midden van de oven.
 • Haal de springvorm uit de oven en laat de taart eerst tien minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm verwijdert. Laat de taart volledig afkoelen op een taartrooster.
 • Wanneer de taart volledig is afgekoeld snijd je hem in drie even dikke plakken. Dit gaat heel makkelijk met een broodmes. Vergt wellicht wat oefening, maar dan heb je ook wat!

Het vullen

 • Voor de vulling klop je de slagroom met het poedersuiker in een vetvrije kom, totdat het mengsel stijve pieken gaat vormen.
 • Besmeer de onderste twee plakken van de taart met een flinke laag slagroom, dit hoeft niet heel netjes.
 • Was de aardbeien, snijd ze in plakjes en bedek beide lagen slagroom met de plakjes aardbeien.
 • Omdat je niet wilt dat je taart uit elkaar valt kun je het beste eerst de bodem besmeren met slagroom en aardbeien. Dan leg je de tweede plak cake erop en daarna besmeer je deze pas met slagroom en leg je er aardbeien op. Tot slot leg je dan nog de bovenkant op de taart.

Het bekleden

 • Wanneer je de taart nog wil versieren met fondant (of marsepein, wat jij wil) is het belangrijk dat je de taart eerst gladstrijkt. Dit doe je met botercrème. Het is even een klusje en ook dit vergt wat priegelwerk en geduld, maar dan heb je uiteindelijk ook wat!
 • Klop de zachte roomboter en de poedersuiker tot een glad mengsel. Voeg vervolgens de vanille aroma toe en mix dit er nog even goed door.
 • Smeer de hele taart in met botercrème en zorg ervoor dat de taart zo glad mogelijk wordt. Zet de taart vervolgens ongeveer een uur in de koelkast, zodat de botercrème kan opstijven.
 • Haal de taart uit de koelkast en maak de achterkant van een groot mes (of een paletmes) goed warm met heet water. Strijk vervolgens de botercrème zo glad mogelijk. Je kunt nu de taart bekleden zoals jij dat wil!

Notities

Tip:
Voor mijn taart heb ik gebruik gemaakt van zwart, wit en lichtroze fondant. Dit heb ik vastgemaakt met wat water en voor de bloemen heb ik zonnebloem-uitstekers gebruikt. Om de taart wat op te fleuren heb ik zwarte eetbare stift en wat glanssuiker gebruikt. Ook had ik nog wat suikerbloemetjes over van mijn cupcakes die ik nog in het midden van de taart heb aangebracht. Voor een taart van dit formaat heb je aan anderhalf pakje zwarte fondant en ½ pakje witte en roze fondant genoeg.
Keuken: Hollands
Trefwoord: Bakken, recepten, taart, witte chocoladetaart met slagroom/aarbeien vulling

verjaardagstaart1

verjaardagstaart4

verjaardagstaart3

verjaardagstaart6

Mijn taart was helaas niet perfect, de fondant was wat hobbelig omdat de taart niet helemaal glad was, maar het was dan ook de eerste keer dat ik het zo deed. Het vergt wat werk, maar dan heb je ook wat. De taart smaakte gelukkig heerlijk!

Join the Conversation

 1. Tedje says:

  Hmmm ziet er heerlijk en super mooi uit!

 2. Lotje says:

  Wat een ontzettend leuk taartje, nog gefeliciteerd!

 3. Kelly says:

  Wat een prachtige taart! Het ziet er echt heerlijk uit, daar lust ik wel een stukje van ^^

 4. Foodloveandhappiness says:

  Ziet er goed uit! En voor een 1e keer: good job!

  1. Sabine says:

   Thanks! :D

 5. Esmay says:

  Wauw, wat een prachtige taart is het geworden zeg :D

 6. Allissa says:

  omnomnomnom.
  superleuk!

 7. Wauw echt mooi! Ben binnenkort ook jarig, wil ook wel zo iets maken, kost alleen zoveel tijd helaas, wel super mooi!

  1. Sabine says:

   Klopt, het kost je wat tijd maar dan heb je ook wat!

 8. Juudith says:

  oee wat ziet die er super leuk uit zegg!!

 9. Kevser says:

  Wauw! Ik hoopte al dat je hier een post van zou plaatsen! Het lijkt me heel gaaf om een keer zo’n taart te bakken:)

  1. Sabine says:

   Gewoon doen! Als je een dagje of middag de tijd hebt ofzo, want het kost je wel even wat uurtjes. Maar het is zo tof om te zien dat ‘jouw taart’ in de smaak valt!

 10. Joyce says:

  Ziet er prachtig uit! Ik heb ook een keer zo’n taart gebakken met de hele mikmak. Vullingen, botercrème, fondant, versieringen, icing. Echt ontzettend veel werk. Ik had er een vanille citroen taart van gemaakt, met gele icing en witte fondant. Smaakte erg goed! Ik ben ook heel erg benieuwd naar deze combinatie. Als ik een keertje (veel!) tijd over heb… Dan weet ik wat ik kan maken, haha!

 11. Hester says:

  Wauw, wat een mooie taart! Mijn moeder heeft in een banketbakkerij gewerkt en zo maakte zij mijn verjaardagstaart vroeger ook altijd en soms maakt ze ook nog een bruidstaart oid voor iemand. Ik weet nog dat ik het vroeger zo leuk vond om te kijken als ze die hele grote lap over de taart drapeerde, haha :)

 12. christa says:

  750 gram poedersuiker voor de botercreme? Of moet dat 75 gram zijn?
  Ik ga morgenvroeg bakken voor een verjaardag hopelijk zie je dat nog op tijd

  Groetjes Christa

  1. Sabine Author says:

   Je hebt wel echt veel poedersuiker nodig, anders heb je gewoon een laag roomboter. Mocht je bang zijn dat het te zoet wordt, gebruik je zo’n 350-400 gram poedersuiker.

   Succes!

 13. christa says:

  Te weinig backin denk ik…de taart is slechts 4 cm hoog geworden.
  ik had twee afgestreken theelepels backin erin gedaan.
  en gewone patend bloem gebruikt…geen zelfrijzend.
  Nu bak ik snel nog een taart van een pak cakemeel.

 14. Wouter says:

  Als je eiwit wil stijf kloppen moet je een vetvrije kom hebben. Slagroom bestaat uit meer dan 30% vet, dus om dat stijf te kloppen heb je echt geen vetvrije kom nodig.

 15. Karolien says:

  Hoeveel aardbeien heb je precies gebruikt?

  1. Sabine Author says:

   Zo’n 400 gram.

 16. Kelly says:

  Voor hoeveel personen is de taart ongeveer?
  Ik ga de verjaardagstaart voor mijn broertje maken dus wil graag weten hoeveel personen van de taart kunnen genieten.

  1. Sabine Author says:

   Het is best een machtige taart dus ik zou hem in 10-12 stukken snijden.

 17. Joanne says:

  Ben benieuwd… ik heb hem net in de oven gedaan…

 18. Evelien says:

  Hier ook een taart die véél te laag was :( Enig idee hoe dit kan? Had er al iets meer bakpoeder in gedaan

  1. Sabine Author says:

   Dan is waarschijnlijk de lucht uit het beslag geklopt of zijn de eieren niet lang genoeg opgeklopt.

 19. Marie-Elze de Bont says:

  Ik hadden ook een hele lage bodem. Zou het misschien kunnen dat het slagroom/chocolade mengsel helemaal afgekoeld moet zijn voor je het bij het beslag doet?

 20. de taart ziet er heel lekker uit! ik ga hem voor mijn vader maken op zijn verjaardag en met kerst voor de hele familie. met kerst heb ik misschien 2 taarten nodig. daarom vroeg ik me af of ik een van de 2 taarten met pure chocolade kan vullen in plaats van met witte. kan dat?

  1. Natuurlijk kan dat :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close