Witte chocolade cheesecake met kersen

Het plekje voor het maandelijkse cheesecake recept is deze keer gereserveerd voor deze witte chocolade cheesecake met kersen. Waar ik in eerste instantie zelf dacht dat het misschien een ietwat te simpele cheesecake zou worden, werd er op kantoor en door anderen die de cheesecake hebben geproefd ly-risch op gereageerd. Het zou de lekkerste cheesecake zijn die ik heb gemaakt tot nu toe en ik heb al een paar keer het verzoek gehad of ik hem nog een keer kon maken. Geen grapje.

Ik denk dat dit dus wel het een en ander zegt. Deze cheesecake MOET je maken!

kersen cheesecake witte chocolade

De basis voor witte chocolade cheesecake

De basis voor mijn witte chocolade cheesecakes is eigenlijk altijd het zelfde. Sowieso is de basis voor al mijn cheesecakes vaak gelijk, want aan een goed recept moet je niet teveel willen sleutelen. De juiste basis is het begin voor tal van variaties, zo ook met cheesecakes dus.

Mijn witte chocolade cheesecake maak ik altijd met de volgende ingrediënten:

  • 200 g witte chocolade
  • 600 g naturel roomkaas
  • 50 g kristalsuiker
  • 125 g crème fraîche
  • 1 el maïzena
  • 3 eieren
  • 1 eidooier

Aan de hand daarvan ga ik dan variëren. Ik voeg er toppings aan toe of juist andere ingrediënten voor in het beslag, gebruik verschillende bodems en ga zo maar door. Je kunt werkelijk alle kanten op.

Door witte chocolade aan je cheesecakebeslag toe te voegen krijg je een súper smeuïge, heerlijk romige cheesecake. Zó romig dat het bijna lijkt alsof de cheesecake niet eens gebakken is.

Het plaatsen van een waterbad in de oven helpt ook altijd bij het smeuïg krijgen van een cheesecake. Het is een stap die ik zelf nooit oversla. Ooit ben ik het een keer vergeten en ik merkte het ècht in het resultaat. De stoom van het warme water zorgt nou eenmaal voor een betere, gelijkmatigere garing en dus een smeuïger resultaat.

Zoals met iedere gebakken cheesecake is het belangrijk dat je ook deze variant goed laat afkoelen en laat opstijven in de koelkast. Pas dan wordt de structuur echt zoals hij moet zijn. Doe je dit niet, dan zul je merken dat de cheesecake bijna sponsachtig is en dat is niet wat je wil.

witte chocolade cheesecake

Witte chocolade cheesecake zonder oven

Hoewel ik altijd de voorkeur geef aan gebakken cheesecakes, kun je de witte chocolade cheesecake ook zonder oven maken. De ingrediënten en de hoeveelheden zien er dan wel een beetje anders uit.

Wil je een ongebakken witte chocolade cheesecake maken, houd dan de volgende ingrediënten aan:

  • 600 g naturel roomkaas
  • 200 g witte chocolade
  • 125 g crème fraîche
  • 50 g poedersuiker
  • 1 el water
  • 3 blaadjes gelatine

Laat de gelatineblaadjes weken in een kommetje water. Verwarm de gelatine in een steelpan samen met een eetlepel water en voeg deze toe aan de andere ingrediënten van het cheesecakebeslag.

Deze ongebakken cheesecake heeft minimaal 4 uur de tijd nodig om op te stijven in de koelkast.

cheesecake witte chocolade

Cheesecake met kersen

Hoewel ik dol ben op kersen, had ik voor deze cheesecake met kersen geen zin om aan de slag te gaan met een ontpitter en verse kersen. Ik vind dat altijd zó’n gedoe.

In plaats daarvan heb ik een blik vlaaivulling met kersen gebruikt en dat bleek een tóp keuze. Sowieso maakt het de hele cheesecake wat zoeter van smaak en krijgt ‘ie een mooie, lichtroze swirl. Wees overigens niet bang dat de cheesecake naar een gewone monchoutaart gaat smaken hierdoor, want dat is absoluut niet het geval.

Door de suiker in de kersenvulling, ontstond er op de bodem van de cheesecake bijna een stroopachtig laagje. Onbedoeld, maar ongelofelijk lekker. Vrijwel iedereen die deze cheesecake proefde vroeg wat ik aan de bodem had toegevoegd deze keer, waardoor hij zo plakkerig werd en naar stroop smaakte. Niets bijzonders dus, enkel een blik vlaaivulling. Toch leuk, zulke verrassingen achteraf.

Omdat de meeste smaak in het cheesecakebeslag zit en ik de witte chocolade cheesecake verder zo eenvoudig mogelijk wilde houden, strooide ik over de bovenkant van de cheesecake alleen nog witte chocolade krullen. Die kun je makkelijk zelf maken door met een dunschiller over een reep witte chocolade te gaan.

Kortom: wederom een heerlijk cheesecake recept voor op je lijstje erbij!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

kersen chocolade cheesecake
No ratings yet

Witte chocolade cheesecake met kersen

Eén van de lekkerste cheesecake recepten die ik afgelopen maanden heb gemaakt is deze witte chocolade cheesecake met kersen. Super smeuïg, romig en heerlijk zoet.
Porties1 taart (23 cm)
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Opstijven 6 uur
Totale tijd 7 uur 35 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 4 dagen of 3 maanden

Benodigdheden

  • 1 springvorm van 23 cm
  • hakmolen of foodprocessor
  • beslagkom
  • garde
  • schaal met laagje water

Ingrediënten

  • 250 g Bastogne koeken
  • 75 g ongezouten roomboter
  • 200 g witte chocolade
  • 600 g naturel roomkaas
  • 50 g kristalsuiker
  • 125 g crème fraîche
  • 1 el maïzena
  • 3 eieren
  • 1 eidooier
  • 1 blik vlaaivulling kers

Topping

  • 30 g witte chocolade – geschaafd

Instructies

  • Vet de springvorm in en verwarm de oven voor op 150℃ boven- en onderwarmte. Plaats de schaal met water tijdens het voorverwarmen onderin de oven.
  • Verkruimel de bastognekoeken in een foodprocessor en smelt de boter.
  • Meng de koekkruimels met de boter en stort de mix in de springvorm. Druk goed aan met de achterkant van een lepel.
  • Smelt de witte chocolade au bain-marie en doe de gesmolten chocolade samen met de roomkaas, suiker, crème fraîche en maïzena in een kom. Klop met een garde tot een klontvrij beslag.
  • Spatel een voor een de eieren en tot slot de eidooier door het beslag.
  • Schep de vlaaivulling in de kom en schep deze luchtig door het cheesecakebeslag. Meng het niet helemaal zodat er een mooie lichtroze swirl ontstaat.
  • Schenk het cheesecakebeslag in de springvorm en bak de cheesecake in het midden van de oven in 75 minuten gaar.
  • Zet de oven uit en laat de cheesecake met de ovendeur open nog een uur in de koelkast staan.
  • Laat de cheesecake daarna volledig op het aanrecht afkoelen en daarna opstijven in de koelkast.
  • Garneer de cheesecake met witte chocolade schaafsel.
Gang: nagerecht, tussendoortje
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: cheesecake recept, fastfood friday, gebakken cheesecake, kersen, witte chocolade

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close