Brood bakken, tijdens de eerste lockdown twee jaar geleden deed ik dat best regelmatig maar de afgelopen maanden is het er een beetje bij in geschoten. Zonde eigenlijk, want toen ik het weer oppakte merkte ik dat dat plezier er nog steeds zat! Deze keer maakte ik witte bollen met bosui en knoflook. Weer heel wat anders dan zachte witte bolletjes of kaas-ui bollen. Ik vind ze lekker om te serveren bij een (Aziatisch) hapjes-diner of als lunch met een laag (gezouten) boter.
Witte bollen maken
Voor het basisrecept gebruikte ik een recept van Fatima. Ik heb haar broodjes al vaker mogen proeven en ik vind het zoetige deeg dat zij maakt altijd zo lekker! Het leek me het perfecte recept voor deze bollen met bosui en knoflook. In plaats van er mooi gedraaide broodjes van te maken, maakte ik er zes grote witte bollen van. Het maken van witte bollen is niet heel ingewikkeld, deze YouTube-video van Robèrt laat je goed zien hoe je het deeg moet opbollen om ervoor te zorgen dat de broodjes ook echt rond worden. Niet moeilijk, wel een techniek die je even moet oefenen.
Witte bollen invriezen
Mocht je nou denken ja lekker, zes bollen… maar die krijg ik bij lange na niet op. Goed nieuws, je kunt de witte bollen invriezen. Laat ze na het bakken even goed afkoelen en stop ze daarna in een diepvrieszak. In de vriezer blijven ze zeker 3 maanden goed. Laat de broodjes in de zak rustig op kamertemperatuur ontdooien, dan smaken ze daarna weer lekker vers.
Witte bollen met bosui en knoflook
Benodigdheden
- elektrische (hand)mixer met deeghaken
Ingrediënten
- 3 bosuitjes - in ringen
- 1 teentje knoflook - fijngehakt
- 500 g bloem
- 1 zakje instant gist (7g)
- 1 tl kristalsuiker
- 1 tl zout
- 1 ei
- 1 eiwit
- 100 ml zonnebloemolie
- 275 ml lauwwarme melk
- 25 g boter - gesmolten
Instructies
- Bak de bosuitjes en knoflook in een koekenpan tot de knoflook goed geurt en de bosui zacht is. Laat een beetje afkoelen.
- Doe de bloem samen met het gist en de suiker in een kom en roer even door. Voeg het zout, ei, eiwit, olie, melk en de bosui + knoflook toe en kneed het geheel in 10 minuten tot een glad en soepel deeg.
- Vorm een bol van het deeg en leg het in een ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg 1 uur rijzen.
- Duw na een uur de lucht uit het deeg en verdeel het deeg in 6 gelijke stukken van 150 gram.
- Bol de stukken deeg op, leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat en dek af met een theedoek. Laat de bolletjes 10 minuten rusten.
- Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht.
- Klop het eigeel dat je over hebt op met een lepel melk en bestrijk hier de broodjes mee.
- Bak de witte bollen in het midden van de oven in 30 minuten gaar.
- Bestrijk de broodjes direct als ze de oven uitkomen met gesmolten boter.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.