Witte bollen met bosui en knoflook

Brood bakken, tijdens de eerste lockdown twee jaar geleden deed ik dat best regelmatig maar de afgelopen maanden is het er een beetje bij in geschoten. Zonde eigenlijk, want toen ik het weer oppakte merkte ik dat dat plezier er nog steeds zat! Deze keer maakte ik witte bollen met bosui en knoflook. Weer heel wat anders dan zachte witte bolletjes of kaas-ui bollen. Ik vind ze lekker om te serveren bij een (Aziatisch) hapjes-diner of als lunch met een laag (gezouten) boter.

Witte bollen maken

Voor het basisrecept gebruikte ik een recept van Fatima. Ik heb haar broodjes al vaker mogen proeven en ik vind het zoetige deeg dat zij maakt altijd zo lekker! Het leek me het perfecte recept voor deze bollen met bosui en knoflook. In plaats van er mooi gedraaide broodjes van te maken, maakte ik er zes grote witte bollen van. Het maken van witte bollen is niet heel ingewikkeld, deze YouTube-video van Robèrt laat je goed zien hoe je het deeg moet opbollen om ervoor te zorgen dat de broodjes ook echt rond worden. Niet moeilijk, wel een techniek die je even moet oefenen.

witte bollen met bosui

Witte bollen invriezen

Mocht je nou denken ja lekker, zes bollen… maar die krijg ik bij lange na niet op. Goed nieuws, je kunt de witte bollen invriezen. Laat ze na het bakken even goed afkoelen en stop ze daarna in een diepvrieszak. In de vriezer blijven ze zeker 3 maanden goed. Laat de broodjes in de zak rustig op kamertemperatuur ontdooien, dan smaken ze daarna weer lekker vers.

witte bolletjes

No ratings yet

Witte bollen met bosui en knoflook

Deze witte bollen met bosui en knoflook zijn heerlijk om te eten met een laag gezouten roomboter of om te dippen in een lekkere Aziatische dipsaus.
Porties6 stuks
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Rijstijd 1 uur 40 minuten
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Waar te bewaren luchtdicht buiten de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • elektrische (hand)mixer met deeghaken

Ingrediënten

  • 3 bosuitjes - in ringen
  • 1 teentje knoflook - fijngehakt
  • 500 g bloem
  • 1 zakje instant gist (7g)
  • 1 tl kristalsuiker
  • 1 tl zout
  • 1 ei
  • 1 eiwit
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 275 ml lauwwarme melk
  • 25 g boter - gesmolten

Instructies

  • Bak de bosuitjes en knoflook in een koekenpan tot de knoflook goed geurt en de bosui zacht is. Laat een beetje afkoelen.
  • Doe de bloem samen met het gist en de suiker in een kom en roer even door. Voeg het zout, ei, eiwit, olie, melk en de bosui + knoflook toe en kneed het geheel in 10 minuten tot een glad en soepel deeg.
  • Vorm een bol van het deeg en leg het in een ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg 1 uur rijzen.
  • Duw na een uur de lucht uit het deeg en verdeel het deeg in 6 gelijke stukken van 150 gram.
  • Bol de stukken deeg op, leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat en dek af met een theedoek. Laat de bolletjes 10 minuten rusten.
  • Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht.
  • Klop het eigeel dat je over hebt op met een lepel melk en bestrijk hier de broodjes mee.
  • Bak de witte bollen in het midden van de oven in 30 minuten gaar.
  • Bestrijk de broodjes direct als ze de oven uitkomen met gesmolten boter.
Gang: brood
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: aziatisch, bosui, brood bakken, knoflook, vers brood, witte bollen

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

witte bollen recept

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close