Witte bollen met bosui en knoflook
Deze witte bollen met bosui en knoflook zijn heerlijk om te eten met een laag gezouten roomboter of om te dippen in een lekkere Aziatische dipsaus.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Rijstijd1 uur uur 40 minuten min
Totale tijd2 uur uur 30 minuten min
Gang: brood
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: aziatisch, bosui, brood bakken, knoflook, vers brood, witte bollen
Servings: 6 stuks
- 3 bosuitjes - in ringen
- 1 teentje knoflook - fijngehakt
- 500 g bloem
- 1 zakje instant gist (7g)
- 1 tl kristalsuiker
- 1 tl zout
- 1 ei
- 1 eiwit
- 100 ml zonnebloemolie
- 275 ml lauwwarme melk
- 25 g boter - gesmolten
Bak de bosuitjes en knoflook in een koekenpan tot de knoflook goed geurt en de bosui zacht is. Laat een beetje afkoelen.
Doe de bloem samen met het gist en de suiker in een kom en roer even door. Voeg het zout, ei, eiwit, olie, melk en de bosui + knoflook toe en kneed het geheel in 10 minuten tot een glad en soepel deeg.
Vorm een bol van het deeg en leg het in een ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg 1 uur rijzen.
Duw na een uur de lucht uit het deeg en verdeel het deeg in 6 gelijke stukken van 150 gram.
Bol de stukken deeg op, leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat en dek af met een theedoek. Laat de bolletjes 10 minuten rusten.
Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht.
Klop het eigeel dat je over hebt op met een lepel melk en bestrijk hier de broodjes mee.
Bak de witte bollen in het midden van de oven in 30 minuten gaar.
Bestrijk de broodjes direct als ze de oven uitkomen met gesmolten boter.