Yoghurtcake met citroen

Zo af en toe ga ik met een grote bezem door mijn voorraadkast heen. In de Week van OMF kunnen jullie zien dat er regelmatig mooie pakketten hier bezorgd worden. Iedere week is het wel Kerst maar puntje bij paaltje, ik kan al die producten natuurlijk nooit in mijn eentje opmaken. Ik verzamel dus eens in de zoveel weken een grote boodschappentas vol nieuwe/goede producten die vervolgens gedoneerd wordt aan een gezin dat het beter kan gebruiken dan Tim en ik. In ieder geval, laatst bij het opruimen kwam ik een bakmix van Dr. Oetker tegen voor yoghurtcake. Die bakmix heb ik weggegeven, maar het bracht me wel op het idee om zelf eens aan de slag te gaan met een verse yoghurtcake. Helemaal niet gezond want er gaat alsnog kristalsuiker en (een beetje) roomboter in, maar lekker is het wel! Deze yoghurtcake met citroen is lekker fris en onwijs luchtig door toevoeging van de yoghurt. Ideaal!


Klik hier als je de video niet kunt zien

Yoghurtcake met citroen

Yoghurtcake met citroen

3.10 van 44 stemmen

Yoghurtcake met citroen

Porties1 cake

Ingrediënten

 • 80 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
 • 150 gram witte basterdsuiker
 • 2 eieren
 • 225 gram Griekse yoghurt
 • 1 citroen schil, geraspt
 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1 theelepel bakpoeder
 • snuf zout

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 180°C en vet een cakeblik goed in. Bekleed deze eventueel met een vel bakpapier.
 • Klop de boter en de suiker tot een romig mengsel. Voeg daarna een voor een de eieren toe tot deze goed zijn opgenomen.
 • Doe het citroenrasp en de Griekse yoghurt in een kom. Klop dit door tot een klontvrij mengsel.
 • Voeg vervolgens de droge ingrediënten toe en spatel dit tot een egaal cakebeslag. Stort het cakebeslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad.
 • Bak de cake in het midden van de oven in zo'n 45 minuten gaar.

Join the Conversation

 1. MARIJKE says:

  Klinkt ontzettend lekker! Nog nooit gemaakt, maar ben sinds kort wel verslaafd aan de pepernotencake die ik paar weken terug maakte. Zo lekker een cake!

 2. Wat lekker! Ik maak eigenlijk nooit cake, als ik iets bak is het meestal bananenbrood of een taart. Maar deze lijkt me toch wel heel erg lekker hoor!

 3. Margot says:

  Oh heerlijk, hier heb ik nu helemaal trek in!

 4. Marije says:

  Die bakmix heb ik stiekem zelf laatst gemaakt en hij smaakte verrassend goed. Als mijn moeder zou weten dat ik een bakmix én heb gekocht én heb gemaakt én lekker vind dan zou ze me afmaken, haha. Vandaar dat ik dit recept toch echt eens moet proberen te maken!

 5. Petra says:

  Ziet er heel lekker uit! Vraagje: Zou je ipv boter ook zonnebloemolie kunnen gebruiken en hoeveel olie moet ik dan nemen?

  1. Sabine Author says:

   Hmm, je zou het kunnen proberen. Wel opletten dat de cake dan niet te nat wordt. Ik zou dan beginnen met 50 gram olie en van daaruit meer gebruiken als het nodig blijkt te zijn.

 6. Daniëlle says:

  Cake…. daar kan ik echt van blijven eten. Althans als hij heel lekker is natuurlijk. Deze ziet er echt héél lekker uit!

 7. Aster says:

  Hoi ik heb een vraagje. Ik heb zojuist de cake gemaakt. Ik heb alles van te voren afgemeten, maar het beslag was zo dik en stroef dat het net een broodbeslag leek. Ik kon het ook niet spatelen maar moest het kneden zodra de 250 gram zelfrijzend bakmeel erbij kwam. Wat zou er fout gegaan kunnen zijn?

  1. Ik heb precies hetzelfde, twee keer achter elkaar. Misschien doen wij iets fout. Of zou er toch minder bloem in moeten?

   1. Ook na twee keer bakken komt de cake er massief en niet gaar uit. Misschien heb jij nog een tip, Sabine? Als ik het vergelijk met ander cakebeslag is dit beslag echt behoorlijk dik. Het zit inderdaad haast tegen brooddeeg aan. Moet het misschien 150 gram bloem zijn?

   2. Sabine Author says:

    Hmm, vind ik heel vreemd. Ik ga nog eens naar het recept kijken!

 8. Kun je bij dit recept het zelfrijzend bakmeel kunnen vervangen door speltmeel?

  1. Sabine Author says:

   Dat kan, maar dan zul je wel een rijsmiddel (bakpoeder) moeten toevoegen om de cake te laten rijzen in de oven.

 9. Ronny says:

  beste, kan je dit recept ook gebruiken in een broodbakmachiene?

  1. Sabine Author says:

   Ik heb geen flauw idee, wij gebruiken nooit een broodbakmachine… Is wellicht het proberen waard?

 10. Suzanne says:

  Leuk recept! Kan ik de cake ook maken met halfvolle, milde yoghurt i.p.v. griekse yoghurt?

  1. Sabine Author says:

   Ja, dat moet wel lukken denk ik!

 11. Alena says:

  Ik heb het recept precies gevolgd maar vond het deeg erg dik en de cake was aan de droge kant. Enig idee hoe ik dat kan verbeteren?

 12. Gertie says:

  5 sterren
  Ik heb de cake gebakken maar zonder citroen. Ik heb er stukjes appel met kaneel in gedaan. Heerlijk! Is het bakpoeder echt nodig? Aangezien er zelfrijzend bakmeel in het recept staat

  1. Sabine Author says:

   Je zou het eventueel weg kunnen laten, maar ik hoop altijd dat het zorgt voor net iets meer luchtigheid. Goed idee om er appel en kaneel aan toe te voegen trouwens, heerlijk!

 13. Kemal says:

  Voor het eerst geprobeerd en één keer goed gelukt, was nog beetje huiverig na het lezen van alle commentaar maar het is een heerlijk luchtige cake geworden!

 14. Jolanda says:

  kan je de yoghurt ook door kwark vervangen?

  1. Sabine Author says:

   Dat kan zeker!

 15. Kan ik deze cake ook invriezen (al in plakken gesneden)?

 16. Anouk says:

  Bedankt voor dit lekkere recept! Bij mij is de cake erg goed gelukt. Ik nam karnemelk ipv yoghurt, citroenrasp van maar een kwart citroen en had een mooi vochtig cakebeslag. De (heteluchtoven) zette ik op 170 graden en na 42 minuten was hij gaar. De cake is ontzettend lekker, mooi zacht, en zeker niet droog. Een blijvertje!

  1. Sabine Author says:

   Top!

 17. Zojuist gebakken, echt heerlijk recept

 18. Arjan says:

  Gemaakt en zeer lekker. Niet vet en lekkere citroen smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close