Vega gyoza met paddenstoelen

#partner

In samenwerking met Russell Hobbs

Zoals jullie inmiddels wel weten ben ik dol op gyoza, dumplings en al het andere Aziatische. Deze vega gyoza met een vulling van paddenstoelen is mijn meest recente creatie. Er gaan alleen maar groenten in de vulling en da’s fijn. Zo heb je toch het idee alsof je iets gezonder aan het snacken bent, vind je niet?

Ik maakte de gyoza volledig klaar in een multicooker en vandaag ga ik jou precies laten zien hoe je dat doet.

gyoza vouwen

Vegetarische gyoza

Vaak zie je dat gyoza is gevuld met een mix van varkensgehakt of garnalen. Maar vegetarische gyoza is minstens net zo lekker! De vulling is vaak weliswaar wat zachter van textuur, maar qua smaak is de vega gyoza net zo goed een topper.

Gyoza komt uit Japan en de snack kenmerkt zich door een knapperig, bruin gekleurde onderkant en een verder zacht gestoomde bovenkant. Het is dus wel wat anders dan de traditionele dumplings die gestoomd of gefrituurd worden, zoals Siu Mai met varkensvlees en garnalen.

Voor gyoza bak je de dumplings eerst in een beetje olie, tot de onderkant goudbruin is gekleurd. En daarna schakel je over naar het gaar stomen van de gyoza.

vegetarische gyoza

Gyoza vulling

Als gyoza vulling heb ik een mix van champignons en Chinese kool gebruikt. Houd er rekening mee dat de vulling vrij zacht is en dat je de vulling niet te lang moet willen laten staan. Het is een kwestie van alle ingrediënten vermalen in een foodprocessor of hakmolen en dan direct verwerken in de gyoza.

Op het moment dat je de gyoza vulling te lang laat staan, zal het vocht uit de champignons en kool komen waardoor de vulling te nat wordt. Helaas is dit dus niet een snack die je heel makkelijk van tevoren kunt preppen.

Althans, niet op deze manier. Na het vouwen van de gyoza kun je ze namelijk wèl invriezen. En dat scheelt je op een later moment weer onwijs veel tijd!

gyoza vulling

Gyoza vouwen

Helaas heb ik de techniek van prachtige gyoza vouwen niet helemaal onder de knie, maar goed. Je kunt niet altijd een 10 halen hè – haha.

Gyoza vellen die je bij de toko hebt gehaald of de vellen van Happy Boy via Albert Heijn, plakken niet vanzelf dicht. Zet dus een kommetje met water neer op het moment dat je de gyoza gaat vouwen. Met een randje water blijft het deeg namelijk wel aan elkaar vast plekken en dat moet je willen. Je wilt namelijk niet dat de vulling tijdens het stomen eruit loopt.

Zo ga je te werk
Zorg er om te beginnen voor dat de gyoza vellen goed zijn ontdooid.

Pak dan een gyoza vel in je hand en schep een theelepel van de gyoza vulling in het midden van het velletje. Maak je vinger nat en maak hiermee de rand van het deeg nat.

Vouw het velletje over de vulling dubbel en plak op die manier de dumpling dicht. Met behulp van je duimen kun je nu een patroontje of vouwen maken in de gyoza. Zie voor verschillende vouwtechnieken dit handige YouTube-filmpje.

Eenmaal gevouwen kun je de gyoza invriezen of direct gaan bereiden. Ik bereidde de gyoza volledig in mijn nieuwe Good-to-Go Multicooker van Russell Hobbs.

good-to-go multicooker
vega gyoza

Russell Hobbs Good-to-Go Multicooker

“Maar Sabine, jij gebruikte toch altijd de Satisfry Multicooker van Russell Hobbs?” Jazeker, dat doe ik ook! Maar inmiddels heb ik maar liefst vier slowcookers, waarvan drie multicookers, in mijn keukenkastjes staan. Met de hoeveelheid gerechten die ik in een week bereid is dat vooral heel handig, maar ik kan me voorstellen dat het voor ‘de gewone consument’ een beetje teveel van het goede is. Ik laat je dus graag de verschillende opties die er zijn zien!

Waar de Satisfry Multicooker vooral heel handig is als je graag bakt, een Airfryer gebruikt en wilt slowcooken, heeft de Good-to-Go Multicooker weer andere functies. Zo is het niet alleen een slowcooker maar ook een stomer en kun je er gerechten sous-vide in bereiden.

Deze vega gyoza heb ik bijvoorbeeld eerst aangebakken in de pot op de schroeistand en daarna op het stoomrekje geplaatst en gaar gestoomd. Ideaal!

De Good-to-Go Multicooker heeft een inhoud van 6,5 liter, dus je kunt behoorlijk wat ingrediënten kwijt in de pot. Extra handig is dat je van deze multicooker het bedieningspaneel kunt verwijderen, waardoor je de pot zo op tafel kunt plaatsen en na gebruik in de vaatwasser kunt reiningen.

Ik gaf al een tipje van de sluier net, maar met deze multicooker heb je in een klap 8 kookfuncties in huis:

  • Schroeien: voor het snel aanbakken van ingrediënten. Ideaal als dat noodzakelijk is voor een slowcookergerecht, maar dus ook heel fijn bij het verkrijgen van een bruine onderkant voor de gyoza.
  • Roosteren: een hele kip of mooi braadstuk bereiden kan ook in deze slowcooker, dankzij het bijgeleverde braadrooster en de speciale rooster-functie.
  • Sous-vide: dit is een kooktechniek waar ik zelf geen ervaring mee heb, maar mocht je dat wel hebben dan kun je in sous-vide zakken dus heel goed je ingrediënten bereiden in deze multicooker. Met speciale vacuümzakken laat je voedsel op een constante, lage temperatuur voor langere tijd garen.
  • Slowcooken: heeft geen verdere uitleg meer nodig, toch?
  • Stomen: voor het op een gezonde manier bereiden van gerechten, dankzij het handige stoomrekje. Maar ook ideaal dus voor het maken van gyoza of het opwarmen van broodjes bapao.
  • Rijst en Pasta: voor het perfect gaar koken van rijst en pasta, zonder omkijken.
  • Warmhouden: als het gerecht al klaar is maar je het om welke reden dan ook nog even warm wilt houden. Handig voor uitgebreide diners ook!

Kortom: ondanks mijn enorme collectie apparaten, toch ook wel weer een toevoeging in mijn keukenstash. En extra fijn voor jullie, het is namelijk niet zo’n dure slowcooker.

Je bestelt ‘m het makkelijkst via Bol.com.

Goed, klaar voor het recept?

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

gyoza met paddenstoelen
2.67 van 3 stemmen

Vega gyoza met paddenstoelen

Als je een keer iets anders in je gyoza wilt dan varkensgehakt of garnalen, dan is deze vegetarische gyoza met een vulling van paddenstoelen en kool echt top. Volledig bereid in mijn Good-to-Go multicooker.
Porties30 stuks
Moeilijkheidsgraad gevorderd
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 1 uur
Waar te bewaren ongegaard in de vriezer
Hoelang te bewaren 3 maanden

Benodigdheden

  • foodprocessor of hakmolen
  • Russell Hobbs Good-to-Go Multicooker

Ingrediënten

  • 250 g champignons – in grove stukken
  • 250 g Chinese kool – in reepjes
  • 2 bosuitjes – in grove stukken
  • 3 teentjes knoflook – gepeld
  • 1 el miso pasta
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl gembersiroop
  • 30 gyozavellen – ontdooid

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de vulling in een foodprocessor en maal het geheel tot een grove pasta.
  • Neem een gyoza vel in je handen en leg hier een theelepel van de vulling op.
  • Maak de randen van het gyoza vel nat en vouw het pakketje dicht. Zorg ervoor dat er nergens openingen zijn. Maak alle gyoza's en bewaar ze onder een theedoek zodat ze niet uitdrogen.
  • Verwarm de schroeistand op de Russell Hobbs Good-to-Go Multicooker en doe een beetje olie in de pot.
  • Leg de gyoza's met de onderkant naar beneden in de pot van de multicooker en bak de onderkanten in ongeveer 5 minuten goudbruin.
  • Haal de gebakken gyoza uit de pot en schenk een laagje water van ongeveer 1 cm in de pot. Plaats ook het stoomrekje in de pot van de multicooker.
  • Verdeel de gebakken gyoza over het stoomrekje en doe de deksel op de pot. Selecteer de stoomfunctie en stoom de gyoza in 10 minuten gaar.
  • Serveer direct
Gang: bijgerecht, borrelhapje
Keuken: Japans
Trefwoord: dumplings, gyoza, multicooker, vegetarisch
2.67 from 3 votes (3 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close