Al van kinds af aan ben ik dol op rijstepap en dan vooral met vanille. Je kent ze vast wel, die kleine gele bakjes uit de supermarkt? Heerlijk vind ik ze, ook al zijn die wel een tikkeltje aan de (te) zoete kant. Maar wist je dat rijstepap maken helemaal niet moeilijk is? Met een paar basisingrediënten tover je zo’n zelfgemaakte variant op tafel die minstens zo lekker is, zo niet lekkerder.
Deze vanille rijstepap is romig, zacht en precies zoet genoeg. Je proeft de vanille goed, en de structuur van de rijst is perfect: niet te stevig, niet te papperig. Bovendien kun je de pap zowel warm als koud eten. Ideaal dus als comfortfood op een frisse dag, maar ook heerlijk als dessert uit de koelkast.

Rijstepap maken
Rijstepap maken is eigenlijk een kwestie van geduld. De basis is simpel: dessertrijst en melk. Die twee ingrediënten zorgen samen voor de romige structuur die zo kenmerkend is voor het gerecht. Het enige wat je nodig hebt, is een beetje tijd om de rijst rustig te laten garen.
Je begint met het mengen van de dessertrijst en de melk in een steelpan. Gebruik hiervoor volle melk, dat maakt de pap lekker vol van smaak. Halveer een vanillestokje, schraap het merg eruit en voeg dat samen met het stokje toe aan de melk. Zo krijg je die intense vanillesmaak en de herkenbare kleine zwarte spikkeltjes in de pap.
Voeg vervolgens de vanillesuiker toe en breng het geheel langzaam aan de kook. Dat “langzaam” is belangrijk, want als de melk te snel verhit wordt, kan het aanbranden of overkoken. Zodra de melk kookt, zet je het vuur laag en laat je de rijst in ongeveer 15 minuten zachtjes gaar worden. Blijf regelmatig roeren om te voorkomen dat het aan de bodem koekt.
Na die tijd heb je een heerlijk dikke, geurige pap. Haal het vanillestokje eruit en verdeel de rijstepap over kommetjes of glaasjes. Eet je hem het liefst warm, dan kun je meteen aanvallen. Wil je hem koud, laat de pap dan volledig afkoelen en zet hem minstens twee uur in de koelkast.
Voor een extra afwerking kun je er wat lichtbruine basterdsuiker overheen strooien vlak voor het serveren. Brand dit met een crème brûlée-brander tot een knapperig laagje karamel; een heerlijke combinatie met de zachte vanillesmaak.

Vanille rijstepap maken
Wat deze versie zo lekker maakt, is natuurlijk de sterke vanillesmaak. In plaats van aroma gebruik je echt vanillestokje, en dat proef je.
En het mooie is: met rijstepap maken kun je eindeloos variëren. Voeg bijvoorbeeld wat sinaasappelrasp of kaneel toe voor een andere smaak, of serveer de pap met vers fruit zoals mango of aardbeien voor een frissere variant. Wil je er een tropische twist aan geven, dan is deze kokosrijstepap met mango een aanrader. Heerlijk romig en fris tegelijk.
Ook lekker: maak eens bounty rijstepap met kokos en chocolade. Het klinkt decadent, en dat is het ook een beetje, maar het blijft verrassend makkelijk te maken.
Rijstepap is trouwens niet alleen een nagerecht. In veel culturen wordt het ook als ontbijt gegeten, vaak lauwwarm en met een beetje honing of fruit erbij. En eerlijk is eerlijk: dat is ook gewoon een goed idee. Een kom vanille rijstepap in de ochtend geeft direct dat cosy gevoel waarmee je de dag rustig begint.

Rijstepap uit de slowcooker
Heb je een slowcooker in huis? Dan is dit hét moment om hem tevoorschijn te halen. Rijstepap maken in de slowcooker is misschien wel de makkelijkste manier ooit. Je doet de dessertrijst, melk, vanillestokje en vanillesuiker in de kom, roert alles even door en zet het apparaat op ‘low’.
Na ongeveer 2,5 tot 3 uur heb je perfecte, romige rijstepap. Zonder dat je hoeft te roeren of bang hoeft te zijn dat het aanbrandt. De slowcooker houdt de temperatuur constant laag, waardoor de rijst gelijkmatig gaart en de melk de tijd krijgt om dik te worden.
Wil je de pap extra romig, voeg dan na het garen een klein scheutje slagroom toe. Even doorroeren en klaar. Ook kun je experimenteren met verschillende soorten melk: volle melk geeft het meest traditionele resultaat, maar kokosmelk of amandelmelk zijn ook heerlijke alternatieven als je van een wat exotischere smaak houdt.
Een andere tip: voeg tijdens het garen een stukje citroenschil toe. Dat geeft een subtiele frisheid die verrassend goed past bij de romige textuur.

Serveren en bewaren
Rijstepap kun je zowel warm als koud eten, het is maar net waar je zin in hebt. Warm geserveerd is het echt comfortfood: zacht, geurig en perfect voor koude avonden. Koud uit de koelkast is het juist lekker fris en stevig, bijna puddingachtig.
Wat betreft bewaren: als je rijstepap overhoudt, kun je die goed afgesloten nog twee tot drie dagen bewaren in de koelkast. Warm hem op met een scheutje melk om hem weer smeuïg te maken, of eet hem koud als toetje.
En mocht je hem willen invriezen – dat kan! Al verandert de structuur dan een beetje. De rijst wordt iets korreliger, maar qua smaak blijft hij prima.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Vanille rijstepap
Ingrediënten
- 125 g dessertrijst
- 500 ml melk
- 1 vanillestokje
- 2 el vanillesuiker
- 4 el lichtbruine basterdsuiker (optioneel)
Instructies
- Doe de dessertrijst en de melk in een steelpannetje.
- Halveer het vanillestokje, schraap het stokje leeg en doe het merg samen met het stokje in de pan. Voeg ook de vanillesuiker toe.
- Breng de rijst al roerend aan de kook en kook de rijst op laag vuur in 15 minuten zacht en gaar. Roer af en toe even door om te voorkomen dat de rijstepap aan de bodem koekt.
- Haal het lege vanillestokje uit de rijstepap en verdeel de rijstepap over kommetjes of glaasjes. Zet minimaal 2 uur weg in de koelkast om volledig af te koelen als je de rijstepap het liefst koud eet.
- Optioneel: strooi vlak voor het serveren de lichtbruine basterdsuiker over de rijstepap en karameliseer deze met een crème brûlée brander.
