Ga terug
+ servings
vanille rijstepap
Recept afdrukken
No ratings yet

Vanille rijstepap

Al van kinds af aan ben ik dol op rijstepap en dan graag in vanillesmaak. Je kent die kleine, gele plastic bakjes uit de supermarkt misschien wel? Heerlijk vind ik ze! Maar zelf maken kan natuurlijk ook; dit is hoe ik het doe.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Afkoelen (optioneel)2 uur
Totale tijd2 uur 20 minuten
Gang: nagerecht, ontbijt
Keuken: Hollands
Trefwoord: rijstepap, vanille rijstepap
Servings: 4 personen

Ingrediënten

  • 125 g dessertrijst
  • 500 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 2 el vanillesuiker
  • 4 el lichtbruine basterdsuiker (optioneel)

Instructies

  • Doe de dessertrijst en de melk in een steelpannetje.
  • Halveer het vanillestokje, schraap het stokje leeg en doe het merg samen met het stokje in de pan. Voeg ook de vanillesuiker toe.
  • Breng de rijst al roerend aan de kook en kook de rijst op laag vuur in 15 minuten zacht en gaar. Roer af en toe even door om te voorkomen dat de rijstepap aan de bodem koekt.
  • Haal het lege vanillestokje uit de rijstepap en verdeel de rijstepap over kommetjes of glaasjes. Zet minimaal 2 uur weg in de koelkast om volledig af te koelen als je de rijstepap het liefst koud eet.
  • Optioneel: strooi vlak voor het serveren de lichtbruine basterdsuiker over de rijstepap en karameliseer deze met een crème brûlée brander.