Vanille-cheesecake zonder geraffineerde suikers

gesponsord

Naast vragen als Wat is JOUW favoriete cheesecake uit je boek? hadden de meeste vragen rondom mijn derde kookboek CHEESECAKE te maken met onderwerpen als lactosevrij, glutenvrij, suikervrij etc. Overal antwoordde ik ‘nee’ op want nee, in mijn boek staan geen cheesecakes die glutenvrij, suikervrij of lactosevrij zijn. Ik moet ook bekennen dat ik niet helemaal thuis ben in het bakken voor mensen met intoleranties of voedingsvoorkeuren. Ik eet zelf niet 100% lactosevrij, ik eet zeker niet glutenvrij en ook niet suikervrij. Maar nu is het geval dat ik werd uitgedaagd om mijn favoriete zoetigheid te maken met SPLENDASPLENDA Stevia is een zoetstof dat gemaakt wordt op basis van Stevia maar beter smaakt dan we van Stevia gewend zijn. Stevia heeft van nature een ietwat bittere nasmaak, iets dat je nog wel eens kunt merken wanneer je het gebruikt om mee te bakken. SPLENDA Stevia heeft die bittere nasmaak niet waardoor het dus juist ideaal is om mee te bakken. Ik vond het een mooie uitdaging en besloot mijn alom geliefde cheesecake om te bouwen naar een variant zonder geraffineerde suikers. En vandaag deel ik graag het recept met je.

SPLENDA Stevia

Voordat ik aan de slag ging met mijn cheesecake heb ik SPLENDA Stevia wel even ‘zo’ geproefd. Als in: vingertopje natmaken, in SPLENDA Stevia dippen en proeven maar. Ik wilde namelijk niet mijn dure roomkaas en andere ingrediënten gebruiken voordat ik ook maar enig idee had hoe het product waar ik mee aan de slag moest smaakte. Het grappige is dat ik in eerste instantie poeder had verwacht want dat ben ik een beetje gewend van Stevia, maar SPLENDA Stevia kristalpoeder ziet eruit als fijne kristalsuiker. En het mooie is: het is ook echt zoet! En niet bitter! Dus hoera voor zoetheid zonder calorieën.

Voor het maken van deze cheesecake heb ik gebruik gemaakt van twee producten: SPLENDA Stevia kristalpoeder dat lijkt op fijne kristalsuiker en die verkrijgbaar is in zakjes van 240 gr en in de bodem heb ik SPLENDA Stevia uit het knijpflesje gebruikt, de vloeibare zoetstof. Deze producten zijn, FIY, verkrijgbaar bij Kruidvat, Jumbo of Plus en multi-inzetbaar. Ook als suikervervanger in koffie of thee is het erg lekker en doordat het zo goed tegen hitte kan, kun je het gebruiken in talloze baksels.

Proberen?

Ik kan het me he-le-maal voorstellen dat ik je nu nieuwsgierig heb gemaakt met mijn SPLENDA praatje en dat je het liefst naar Kruidvat, Jumbo of Plus fietst om het te halen. Maar ho-stop-ho! Ik mag namelijk maar liefst 100 SPLENDA-pakketten weggeven en daar hoef je bijna niets voor te doen. Behalve even een mailtje sturen naar info@splenda.eu met daarin je adresgegevens. SPLENDA zorgt ervoor dat er een pakket jouw kant op komt. Op = op dus zorg dat je op tijd reageert!

Oja en voor ik het vergeet: ik geef het stokje bij deze door aan Fatima! Zij is net zo dol op zoete baksels als ik dus ik ben enorm benieuwd wat zij kan maken met SPLENDA!

En dan gaan we nu over op cheesecake!

Ps. dit is echt het allerlaatste wat ik even wil zeggen: ik gebruik in het recept een springvorm van 24 centimeter doorsnede. Met cheesecake is het absoluut geen enkel probleem als je een (iets) kleinere of grotere springvorm gebruikt. Je kunt exact hetzelfde recept en dezelfde hoeveelheden aanhouden, de taart wordt alleen iets hoger of juist minder hoog.

Cheesecake zonder geraffineerde suikers

Cheesecake zonder geraffineerde suikers

In samenwerking met SPLENDA

5 van 2 stemmen

Vanille cheesecake zonder geraffineerde suikers

Porties1 taart (24 cm)

Ingrediënten

Voor de bodem:

 • 100 gr havervlokken
 • 50 gr geraspte kokos
 • 1 el honing
 • 2 kneepjes SPLENDA Stevia - vloeistof

Voor de cheesecakevulling:

 • 600 gr naturel roomkaas - suikervrij
 • 125 gr crème fraiche
 • 100 gr SPLENDA Stevia - kristalpoeder
 • 1 vanillepeul
 • 1 el maïzena
 • 3 eieren
 • 1 eidooier

Aardbeiensaus:

 • 250 gr aardbeien - diepvries is prima
 • 1 el citroensap
 • 50 gr SPLENDA Stevia - kristalpoeder

Instructies

Voor de cheesecake:

 • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen goed in.
 • Doe de havermout in een kom en voeg hier de kokosrasp, honing en SPLENDA Stevia vloeistof aan toe. Schep alles goed om en schep het geheel vervolgens in de springvorm.
 • Verdeel de bodemmix over de bodem van de springvorm en duw dit goed aan met je handen. Bak de cheesecake-bodem 10 minuten in de voorverwarmde oven voor.
 • Haal de springvorm na het bakken van de bodem uit de oven en draai de oven terug naar 150°C (boven- en onderwarmte). Zet ook direct een schaal met water onderin de oven of voeg een beetje stoom aan de cabine toe wanneer je een stoomoven hebt.
 • Doe de roomkaas, crème fraîche, SPLENDA Stevia kristalpoeder, vanille en maïzena in de kom van de keukenmachine en klop het geheel romig.
 • Voeg vervolgens een voor een de eieren en tot slot ook de eidooier toe. Roer de eieren rustig door het cheesecakebeslag tot een klontvrij mengsel.
 • Stort het cheesecakebeslag in de springvorm, strijk de bovenkant glad en bak de cheesecake boven het waterbad in de voorverwarmde oven in 70 minuten gaar.
 • Zet de deur van de oven op een kier en draai de oven uit. Laat de cheesecake een uur in de oven afkoelen en vervolgens volledig op het aanrecht.
 • Laat de cheesecake een nacht in de koelkast opstijven.

Aardbeiensaus:

 • Doe de aardbeien samen met het citroensap en de SPLENDA Stevia kristalpoeder in een steelpannetje. Breng het geheel aan de kook en kook het op laag vuur tot de SPLENDA Stevia kristalpoeder volledig is gesmolten.
 • Pureer de aardbeien met behulp van een staafmixer en haal de aardbeienpuree door een zeef.
 • Zet de aardbeiensaus in de koelkast om volledig af te laten koelen en schenk hem vervolgens over de cheesecake.

Notities

*Deze cheesecake is 3 dagen houdbaar in de koelkast. Eventueel kun je hem zonder de saus ook invriezen, dan is de cheesecake 3 maanden houdbaar. Laat de bevroren cheesecake 24 uur in de koelkast ontdooien.

Join the Conversation

 1. Grace says:

  Dag Sabine, kun je de havervlokken voor de bodem ook eerst malen tot meel? Verandert er dan iets aan de baktijd?

  1. Sabine Author says:

   Dat kan! De baktijd blijft gelijk.

 2. Anique says:

  Maar nu de de hamvraag, Is het net zo lekker als de (ongezondere) variant met echte suiker? Anders ben ik zeker benieuwd om het op deze manier te bakken!

  1. Sabine Author says:

   Ik vond het absoluut zeer geslaagd! Net zo lekker durf ik niet te zeggen want ik hou echt van de mega (vol)vette en suikerrijke cheesecakes, maar ik was enorm verrast door de smaak van het beslag. Het is een super goed alternatief als je iets bewuster wilt snacken.

 3. deborah says:

  ik heb zelf coeliakie dus eet glutenvrij.. jou recepten zijn prima met een kleine aanpassing glutevrij en zelf lactose vrij te maken!!
  als je thuis bent in de keuken die glutenvrij is dan is het prima te doen. dus voor mensen met een intolerantie kan je prima haar geweldige boek aanschaven!!

  1. Sabine Author says:

   Oooh wat fijn dat je alsnog goed uit de voeten kunt met mijn boek!

 4. Laura says:

  Oeh, dat ziet er goed uit zeg! Ik heb gelijk een mailtje gestuurd naar Splenda voor één van de pakketten. Hopelijk was ik nog op tijd :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close