December vraagt gewoon om comfort food. De gezellige avonden, het zachte licht, de feestelijke sfeer… Ik vind het heerlijk, maar het is allemaal nét wat leuker met iets lekkers erbij. En als er één smaak is die voor mij echt bij deze maand hoort, dan is het wel truffel. Deze truffelpasta met paddenstoelen en hazelnoten past daar perfect bij.
De combinatie van truffel en paddenstoelen heb ik vaker gemaakt. Niet geheel onlogisch natuurlijk, de smaken daarvan gaan gewoon perfect samen. Check bijvoorbeeld mijn recepten voor Paddenstoelen-truffelsoep met oude kaascroutons, Truffelrisotto met paddenstoelen en Bloemkool-truffelpuree met paddenstoelen en zachtgekookt ei. Super lekker allemaal.
En hoewel truffel misschien een beetje fancy voelt, hoeft het absoluut niet ingewikkeld te zijn. Sterker nog: met een paar goede producten en simpele stappen ben je er zo.

Truffelpasta recept
De basis van deze pasta is eigenlijk mega simpel: tagliatelle, een goede klont boter, een paar smaakmakers, paddenstoelen, een scheut witte wijn, room en een fijne truffeltapenade. Meer heeft het niet nodig.
Naast de room zorgt vooral de Parmezaanse kaas voor binding en die romige textuur. De truffel tilt het geheel dan weer een beetje omhoog. En die hazelnoten… die maken het af. Echt: skip ze niet, want ze geven precies die crunch die je nodig hebt bij een verder zacht gerecht.
Wat ik fijn vind aan dit recept, is dat het ontzettend flexibel is. Geen zin in tagliatelle? Pak pappardelle. Liever wat extra groente? Gooi er nog wat spinazie doorheen. Geen wijn in huis? Dan gebruik je gewoon een beetje bouillon. Je kunt er alle kanten mee op en dat maakt dit recept juist zo relaxed.

Welke truffeltapenade voor de beste smaak?
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: goede truffeltapenade maakt écht het verschil. En ja, dat klinkt als een cliché, maar het is gewoon waar. Truffel is een delicate smaak, en in veel goedkope potjes uit de supermarkt vind je vaak maar een piepklein percentage truffel terug. Soms zelfs minder dan 1%. Dat resulteert meestal in een kunstmatige, scherpe truffelgeur die meer doet denken aan parfum dan aan eten, brr.
Daarom gebruik ik zelf al jaren de truffeltapenade van Urbani (no spon!). Ik heb ‘m vaker genoemd in artikelen op OMF, juist omdat het zo’n goed product is. Deze tapenade is onder andere te koop bij Albert Heijn en bevat 8% truffel. Dat klinkt misschien niet veel, maar geloof me: dat proef je meteen. Het is zachter, voller, minder chemisch en heeft gewoon een échte truffelsmaak.
Is ‘ie wat duurder dan gemiddeld? Ja. €5,99 voor 80 gram. Maar omdat de smaak zo geconcentreerd is, heb je vaker maar een klein lepeltje nodig om de truffelsmaak in je gerecht te krijgen. Bovendien laat de tapenade zich ook goed in de koelkast bewaren.
In deze truffelpasta werkt die Urbani-tapenade perfect samen met de paddenstoelen en Parmezaan. Een soort ‘gouden driehoek’ waar elke decembermaand wel een gerecht mee gemaakt zou mogen worden wat mij betreft.

Pasta met paddenstoelen en hazelnoten
Voor deze truffelpasta met paddenstoelen gebruik ik zelf graag een mixje van verschillende paddenstoelen. Dat geeft net wat meer diepte en variatie in de smaak dan alleen champignons. Voor dit recept gebruikte ik een mix van:
- kastanjechampignons
- oesterzwammen
- bundelzwammen
Die combinatie vind ik top: stevig, sappig en net een tikje nootachtig. Perfect bij truffel.
Snijd de kastanjechampignons in plakjes; de oesterzwammen kun je in reepjes scheuren. Trek tot slot de bundelzwammen los van de trosjes; dan heb je ook daadwerkelijk verschillende vormen in het gerecht.
De hazelnoten maken het vervolgens helemaal af. Even grof hakken, licht roosteren en je hebt direct een knapperige tegenhanger voor de romige saus. Zeker niet overslaan dus, want zonder die crunch mist het gerecht wel echt iets.
Terwijl de pasta kookt, staat de saus al binnen no-time te pruttelen: ui en knoflook fruiten, paddenstoelen erbij, even goed bakken zodat het vocht verdampt en de smaak intenser wordt. Afblussen met witte wijn (dit mag je eventueel overslaan, maar het zorgt wel voor meer smaak aan het gerecht), dan room, truffel en kaas erbij. Pasta erdoor, hazelnoten erop en klaaaaar.
Wat ik vooral fijn vind aan dit recept is dat je zonder moeite een gerecht op tafel zet dat voelt alsof je er meer moeite in hebt gestoken dan je daadwerkelijk hebt gedaan. En in deze drukke decembermaand is dat enorm welkom.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Truffelpasta met paddenstoelen en hazelnoten
Ingrediënten
- 200 g tagliatelle
- klontje boter om in te bakken
- 1 ui – gesnipperd
- 3 teentjes knoflook – fijngehakt
- 200 g gemengde paddenstoelen
- 50 ml witte wijn
- 100 ml (kook)room
- 2 el truffeltapenade
- 30 g Parmezaanse kaas – geraspt
- handje geroosterde hazelnoten – grof gehakt
- peper en zout
Instructies
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
- Smelt het klontje boter in een ruime pan en fruit hierin de ui en knoflook aan tot de ui glazig ziet.
- Voeg de paddenstoelen toe en bak deze 5 minuten mee.
- Blus het geheel af met witte wijn en kook 2 minuten op hoog vuur door.
- Schenk dan de kookroom in de pan en voeg de truffeltapenade en Parmezaanse kaas toe. Roer goed door tot de kaas helemaal is gesmolten.
- Breng de saus op smaak met peper en zout en schep de gekookte tagliatelle door de saus.
- Serveer de truffelpasta in diepe borden en maak af met de geroosterde hazelnoten.
