Hartige taarten zijn voor mij echt zo’n najaarsdingetje. Lekker met een simpele salade of een grote kom soep erbij. Of, als ik een keer iets uitgebreider wil doen, een flinke punt voor de lunch – yum! Ik wilde al heel lang een keer iets met tomaten doen. Mede omdat mijn jongens daar dol op zijn maar ook omdat ik de groente, eenmaal doorgesneden, ook echt heel knap vind om te zien. Uiteindelijk kwam daar deze tomatengalette met geitenkaascrème uitgerold.
De geitenkaascrème maakte ik op dezelfde manier als mijn opgeklopte feta, alleen gebruikte ik dus geitenkaas in plaats feta. In principe maakt het niet zoveel uit welke geitenkaas je gebruikt, zolang ‘ie maar vers is en dus niet zo’n blok gerijpte kaas waar je plakken van kunt schaven. Zelf kocht ik een simpel geitenkaasje bij Albert Heijn, maar je kunt er natuurlijk ook even voor naar de kaasboer. Persoonlijk heb ik altijd een gulden regel wanneer het aankomt op kaas verwarmen: gebruik nooit de duurste kaas. Door kaas te verhitten gaat er altijd een beetje van de smaak verloren en het is simpelweg doodzonde als je dan een hele dure kaas gebruikt. Zo top ik mijn lasagne ook nooit af met buffelmozzarella maar de normale ‘koeienvariant’.
Zoals jullie weten kies ik altijd voor gemak en daarom heb ik voor deze tomatengalette een rol vers taartdeeg gebruikt. Wil je een wat meer flaky taart dan kun je ook prima bladerdeeg gebruiken. Strooi dan wel wat paneermeel op het deeg voordat je de geitenkaascrème erop smeert. Zo zorg je ervoor dat het deeg niet te nat wordt.
Tomatengalette met geitenkaascrème
Benodigdheden
- elektrische (hand)mixer
- bakplaat met bakpapier
Ingrediënten
Geitenkaascrème
- 200 g romige geitenkaas
- 125 g crème fraîche
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 tl gedroogde bieslook
- 1/2 tl knoflookpoeder
- snuf zout
- zwarte peper
En verder
- 1 rol vers taartdeeg (rond)
- 150 g cherrytomaatjes - gehalveerd
- 2 grote tomaten - in plakken
- 1 ei - losgeklopt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ en bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Doe alle ingrediënten voor de geitenkaascrème bij elkaar in een kom of hakmolentje en klopt het geheel luchtig.
- Smeer het midden van het taartdeeg in met geitenkaascrème; zorg ervoor dat je ong. 2 cm langs de rand overhoudt.
- Verdeel de tomaten over de geitenkaascrème.
- Vouw de randen van het taartdeeg over de tomaten naar het midden en leg de tomatengalette op de bakplaat.
- Smeer het zichtbare taartdeeg in met losgeklopt ei en bak de tomatengalette 25 minuten in het midden van de oven tot het deeg helemaal gaar is.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Wauw dit ziet er top uit, thanks! Inderdaad heel leuk en origineel om te serveren met een kop soep. Deze onthou ik!