Sushi workshop met Kikkoman

Gisteren was ik door Kikkoman (hét Sojasaus merk) uitgenodigd met een aantal andere bloggers om een sushi workshop te volgen in Hotel Okura, samen met de sushi chef van restaurant Yamazato. Ik heb het een en ander gefilmd en wat foto’s gemaakt, dus vandaag laat ik je er wat meer van zien. De foto’s zijn deels gemaakt met mijn telefoon en deels met mijn spiegelreflex, maar omdat we in de kelder van het hotel zaten is de kwaliteit niet denderend.

Kikkoman sojasaus
Waarschijnlijk zijn jullie allemaal wel bekend met de sojasaus van Kikkoman, maar wellicht interessant om te weten is dat het merk ook een sojasaus variant heeft met minder zout (goed voor kinderen!) en een glutenvrije sojasaus. In de Less Salt sojasaus wordt een speciaal fermentatieproces gebruikt, waardoor de saus 43% minder zout bevat, maar de smaak en de aroma’s van de originele sojasaus behoudt. De Glutenvrije sojasaus wordt ook natuurlijk gebrouwen en is eveneens gemaakt met slechts vier ingrediënten: water, sojabonen, zout en alcohol. Dit product is dus vrij van tarwe.

Nog een leuk weetje is dat sojasaus niet enkel dient als smaakmaker, maar er ook voor zorgt dat de geur van vis verdwijnt. Vandaar dat het ook zo vaak wordt gegeten bij sushi.

sushi workshop okura Presentatie
Toen we aankwamen werden we ontvangen met een drankje en wat lekkers. We kregen een presentatie over Kikkoman en over sojasaus in het algemeen te zien, erg interessant. Ik wist niet dat het zes maanden duurt om sojasaus te maken, jullie wel? Het fijne van de Kikkoman sojasaus is overigens dat er geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen en zijn toegevoegd maar dat de authentieke saus gebaseerd is op vier natuurlijke ingrediënten: sojabonen, tarwe, water en zout. Lekker! Dit werd ons duidelijk gemaakt aan de hand van een ‘blinde’ test waarbij twee schaaltjes gevuld waren met sojasaus. Eén schaaltje met de saus van Kikkoman, één schaaltje met de saus van een ander merk. Je proeft inderdaad duidelijk verschil, die saus van Kikkoman is een stuk dunner en beter van smaak (minder zout) dan die van een ander merk.

Het was leuk om alle bloggers tijdens deze presentatie weer even te zien, maar ook om een aantal bloggers voor het eerst te zien. Je kent elkaar online al goed, maar in real life is het toch nog even wat gezelliger.

sushi workshop okura

Workshop
Na de presentatie was het tijd voor de workshop. De sushichef legde stap voor stap uit hoe je het beste sushi kunt maken op verschillende manieren: Nigiri, Maki en California roll. Hij deed het rustig voor en vertelde er veel om heen wat ervoor zorgde dat het, naast dat het ontzettend leuk was, ook nog eens heel leerzaam was. Ik had zelf al vaker sushi gemaakt, maar van deze workshop heb ik echt veel opgestoken. Ik heb de hele uitleg gefilmd en samengevoegd in een How to: Sushi maken filmpje. Ik durf te wedden dat jullie aan de hand van het onderstaande filmpje ook makkelijk zelf sushi kunnen maken straks.

Lunch
Nadat we zelf de sushi hadden gemaakt was het tijd voor een lunch waarbij we inderdaad onze eigen sushi konden eten. De rest kregen we overigens mee naar huis, het was véél te veel voor enkel lunch. Naast onze eigen sushi werden we door het restaurant nog verwend met Miso soep en Japanse Sake en kregen we na afloop een dessert van Groene thee ijs, kiwi en dragon fruit. Heerlijk!

Voor aanvang van de lunch ontvingen we een kleine les in sushi etiquette. Wat blijkt is dat wij Nederlanders sushi eigenlijk altijd fout eten. Het wordt in Japan namelijk altijd met de hand gegeten. Daarnaast wordt de sushi met de viskant in de sojasaus gedipt en niet met de rijstkant zoals wij altijd doen. Logisch ook, want de rijst valt sneller uit elkaar zodra het in contact komt met de sojasaus. Daar heb je op deze manier dus geen last van. Ook is het de bedoeling dat je niet teveel sojasaus gebruikt maar dat je de sushi er slechts kort even in dipt. Zo voorkom je namelijk dat de sushi te zout wordt. Toch leuk om te weten. Overigens hebben wij de sushi toch met stokjes gegeten, op de een of andere manier vind ik dat toch iets netter.

sushi workshop okura

sushi workshop okura

sushi workshop okura

Het was echt een onwijs leuke en gezellige dag en bovenal ook erg leerzaam. Ik hoop dan ook dat jullie aan de How to: Sushi maken video zelf ook iets hebben, er komen namelijk een hoop handige tips in naar voren die erg van pas komen tijdens het sushi rollen.

Tijdens de uitleg liet de sushi chef ook zien hoe verse wasabi wordt gemaakt, hoe je sushi moet snijden en hoe je een sushi bord mooi op kunt maken. Ook dit heb ik allemaal gefilmd en in een apart filmpje ge-edit. Dit filmpje vind je hieronder.

Dank Melanie en Michelle van Winkelman van Hessen, Kikkoman en het personeel van Yamazato voor de onwijs leuke dag!

 

Join the Conversation

 1. Tedje says:

  Echt heel leuk om die filmpjes te zien! Heerlijk!

 2. Leuk verslag!

 3. Foodloveandhappiness says:

  Leuk zeg! Ik had ook een uitnodiging ontvangen, maar helaas ben ik altijd (altijd!) aan het werk en gaan dit soort dingen me meestal niet lukken. Leek me erg leuk namelijk, ben een grote sushi-eter! Ik heb al eens een workshop gevolgd, vond ik erg leuk en leerzaam :)

  1. Sabine says:

   Wat jammer dat je er niet bij kon zijn! Zonde dat dit soort events altijd doordeweeks zijn he.

 4. Lies Smits says:

  Mooi verslag! Ook die filmpjes zijn erg leuk. Baal nog steeds dat ik er (vanwege enkelblessure) niet bij kon zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close