Solo roadtrip met dreumes, mijn tips!

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden dat ik er een weekje alleen met Vic tussenuit ging. Het is ook alweer eventjes terug: begin september 2018 ging ik alleen met Vic een roadtrip maken richting Frankrijk. Een rit van 9-11 uur. Nu vond ik dat best wel even spannend in het begin. Sowieso zou het mijn eerste keer worden dat ik helemaal in mijn eentje zover zou moeten rijden en dan ook nog met een dreumes van toen 1,5 achterin de auto. Na afloop van de reis kreeg ik héél vaak de vraag of ik nog tips had voor zo’n roadtrip met een dreumes en dan specifiek een solo roadtrip met dreumes. En ja, die heb ik wel. Na twee keer ruim 10 uur in de auto te hebben gezeten, heb ik best wat handigheidjes met je te delen. Aangezien het vakantieseizoen vorig jaar wel op zijn einde liep, besloot ik het artikel vooruit te schuiven. Inmiddels gaan wij zelf over 1,5 week al op zomervakantie en zullen er ongetwijfeld meerdere mensen zijn die een roadtrip op de planning hebben staan. Voor nu wil ik dan ook graag mijn roadtrip-tips met een dreumes met je delen. Let wel: deze tips zijn specifiek toegespitst als je als volwassene in je eentje zo ver moet reizen met een dreumes. Niet alle tips zou ik zelf toepassen als ik met Tim in de auto zou zitten en nu, bijna een jaar later is Vic ook weer zo veranderd dat niet alles meer van toepassing is. Ik hoop dat je hier vooral dus iets hebt wanneer je op reis gaat met een dreumes van rond de 1,5.

Solo roadtrip met dreumes

1. Ga rijden op een tijdstip dat de dreumes normaal gesproken slaapt

Niet ieder kindje slaapt even goed in de auto of slaapt zelfs alleen maar in bed. Mocht dit laatste het geval zijn dan heb je totaal niets aan deze tip, maar aan Vic merkte ik dat hij ook daadwerkelijk ging slapen op momenten dat hij normaliter naar bed ging. Zo vertrok ik heel vroeg in de ochtend en na een half uurtje rijden viel hij al in slaap om vervolgens pas op zijn normale tijdstip wakker te worden. Ook gedurende de rest van de dag heb ik zoveel mogelijk het normale ritme proberen aan te houden. Een broodje eten tussen de middag en daarna direct weer gaan rijden zorgde er bijvoorbeeld ook voor dat hij ’s middags weer wat slaap meepakte. Ik had ook zijn favoriete (slaap)knuffel bij de hand en had het idee dat hij deze knuffel ook koppelde aan het ‘moeten slapen’.

2. Neem voldoende lek- en knoeivrij eten & drinken mee

Vic is een kindje dat je heel goed kunt paaien met eten en drinken. Huilt hij en geef je hem iets te eten, dan kun je er de donder op zeggen dat hij direct stopt met jammeren. Toen hij 1,5 was, was dit zeker zo – tegenwoordig wint de driftbui het soms toch nog. Ik had wat koekjes binnen handbereik liggen die ik hem aan kon geven tijdens het rijden, wel even opletten dat je niet die echte babykoekjes hebt die voor méga veel rotzooi zorgen, en in plaats van normale broodjes koos ik voor krentenbollen. Ook had ik steeds twee gevulde anti-lekbekers naast me liggen met diksap erin zodat ik hem deze kon aangeven als hij dorst had. Vic hield deze bekers gewoon zelf vast tot ze leeg waren en tijdens een stop vulde ik de bekers weer bij. Hoe graag ik Vic ook fruit hadden willen geven tijdens de reis, was dit echt geen optie. Hij at met 1,5 nog geen appel uit de hand, een banaan zorgde voor veel te veel troep en een bakje met stukjes fruit was gegarandeerd met inhoud en al over de achterbank gegaan. En tja, als je alleen bent kun je dat niet gauw even fiksen.

3. Zorg voor kinderliedjes op je telefoon/USB-stick/SD-kaart

Vertier in de auto is voor een dreumes het allerbelangrijkste: zolang je hem bezig houdt zal hij zich niet vervelen en minder snel gaan jammeren. Toen Vic en ik naar Frankrijk reden was hij dól op de liedjes uit de Disneyfilm Vaiana en die heb ik in de auto dan ook helemaal grijsgedraaid. Tijdens het rijden zong ik keihard mee en ‘danste’ ik mee om Vic te enthousiasmeren. Ja, na úren achter elkaar dezelfde liedjes horen werd ik er inderdaad een beetje simpel van, maar alles liever dan een krijsend kind op de achterbank.

Solo roadtrip met dreumes

4. Stop voldoende maar zeker niet te vaak

Ik lees regelmatig dat veel stoppen onderweg dé manier is om te reizen met dreumes/peuter, maar voor ons geldt dit zéker niet. Als Vic eenmaal de auto uit is geweest, wil hij er niet per se weer heel snel in en om driftbuien te voorkomen heb ik daarom het aantal stops zoveel mogelijk proberen te beperken. Ik stopte alleen als ik moest plassen en verschoonde tijdens deze stops direct Vic zijn luier en liet hem even een poosje rondlopen. Langer dan nodig heb ik de stops ook niet laten duren. Zeker als je met een dreumes reist hoeft dit nog niet per se en hoef je ook niet per se stops op te zoeken met een speelgelegenheid. Nu Vic een peuter is zie ik dat anders, maar met 1,5 had hij nog weinig interesse voor glijbanen en schommels. Bovendien dacht ik ook: hoe langer ik mijn stops laat duren, hoe later ik op de plek van bestemming ben en als je in je eentje rijdt moet je ook aan je eigen energieniveau denken. Op de heenweg boekte ik trouwens een overnachting op 3/4 van de route, de terugweg heb ik in één keer gereden.

5. Trek comfortabele kleding aan

Voor iedere reis geldt eigenlijk: trek comfortabele kleding aan. Zowel voor jezelf als voor de dreumes gaat deze vlieger op. Ik had Vic een joggingbroekje en een shirt met lange mouwen aangetrokken, hartstikke comfortabel – haast net zo fijn als een pyjama. Denk vooral ook over het praktische aspect na en kies voor kleding die je snel uit kunt trekken tijdens het verschonen. Op tankstations heb je toch al niet heel veel (comfortabele) ruimte om een kindje te verschonen, je wil dan niet ook nog eens kleding in de weg hebben zitten.

6. Zet je kindje achter de bijrijdersstoel

Als ik alleen rijd zet ik Vic altijd achter de bijrijdersstoel. Op deze manier kan ik hem altijd zien in de achteruitkijkspiegel of over mijn schouder en kan ik hem makkelijker iets aangeven als hij iets nodig heeft. Rijden we met zijn tweeën dan gaat hij overigens achter de bestuurdersstoel zitten zodat de bijrijder makkelijk bij hem kan.

Solo roadtrip met dreumes

7. Zorg voor speelgoed binnen handbereik

Vic interesseerde zich met 1,5 jaar nog niet heel veel voor speelgoed maar toch heb ik hem er af en toe mee af kunnen leiden. Naast zijn favoriete speelgoed van thuis, had ik ook een aantal goedkope, nieuwe speeltjes meegenomen die ik hem tijdens stops kon geven. Nieuw speelgoed trekt toch altijd de aandacht van een dreumes en door hem af en toe iets kleins te geven dat hij niet kende, was hij weer een poosje zoet met het ontdekken van dat speelgoed.

8. Als het echt niet meer gaat: je telefoon en/of iPad is je beste vriend

When all hope is lost en niets echt meer werkt vind ik een telefoon of iPad echt dé oplossing. Als je alleen rijdt kun je simpelweg niet 100% je aandacht op je kindje houden en hem niet constant vermaken. Alle hulp die er dan is, is welkom vind ik en dus heb ik ook zeker de iPad gebruikt. Hier had ik van tevoren wat filmpjes van YouTube en Netflix op gedownload en tijdens het rijden heb ik hem de iPad gewoon aangegeven. Mocht je kindje zo’n iPad nog niet goed vast kunnen houden dan zijn er ook ‘auto organizers’ te koop. Dit zijn zakken die je aan de achterkant van de voorste stoel hangt waarin je onder andere de iPad kunt schuiven. Op alle apparaten van Apple zit overigens een functie Begeleide toegang. Hiermee blokkeer je zowel het scherm als de knoppen van je telefoon/iPad zodat je kindje niet van alles kan aan- of wegdrukken. Deze blokkade haal je zelf weg met een code. Handig tegen alle grijpgrage vingertjes!

Bovenstaande dingen gaan we over 1,5 week ongetwijfeld ook weer min of meer toepassen als we met Vic weer 10+ uur gaan roadtrippen, maar mij hebben ze in mijn eentje ook enorm geholpen. Je ontkomt er niet aan dat je kindje het op een gegeven moment zat is en er zullen heus wel wat momenten zijn dat je jouw dreumes niet meer stil krijgt. Dat hoort erbij, kindjes hebben nou eenmaal geen geduld. Maar vooral het eten en drinken, het speelgoed en uiteindelijk de iPad hebben ervoor gezorgd dat ik vrijwel probleemloos 10+ uur met Vic heb kunnen rijden en dat we zélfs de file aan het einde van de reis nog hebben overleefd. Blijf zelf zo relaxt mogelijk, dan komt het vast goed!

Join the Conversation

  1. Goede tips. We zijn net terug van vakantie met onze dreumes. We waren met 2 volwassenen maar toch veel dezelfde dingen gedaan.

    Rijden tijdens slaaptijden check. Zowel heenweg als terugweg het grootste gedeelte van de reis geslapen.
    Knoeivrij eten&drinken mee check. Banaan valt bij ons onder knoeivrij eten, zoontje hapt dat prima af. knijpfruit bleek ook een hit.

    mijn zoontje zit nog achteruit en dan is een spiegel die je aan de hoofdsteun van de autostoel vast maakt echt heel fijn.
    Het favoriete speelgoed deze vakantie kregen we onderweg, Goochem het gordeldier! We hebben altijd iets van speelgoed met een speenkoord aan het autostoeltje vast zodat het niet kan vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close