Smashed potatoes kennen we allemaal wel inmiddels en iedere keer dat ik ze maak, lijkt het nieuwe recept ook weer een nieuwe favoriet te worden. Dat is ook het geval met deze smashed potatoes met chimichurri.
Chimichurri is een Argentijnse kruidenolie en hoewel je het normaal gesproken geserveerd ziet worden bij rood vlees, gaat het ook briljant goed samen met krokante smashed potatoes. Chimichurri komt sowieso het beste tot zijn recht als het geserveerd wordt met een warm ingrediënt. En zo, in combinatie met krokante aardappels, vind ik het een topper van een bijgerecht, voor ieder moment van het jaar.
De meest krokante smashed potatoes
Na zoveel recepten te hebben geprobeerd, heb ik nu toch echt wel de methode voor de meest krokante smashed potatoes gevonden. Daarbij heb ik ook gemerkt dat het niet zoveel uitmaakt of je kruimige of vastkokende aardappelen gebruikt. Met kruimige aardappelen worden de smashed potatoes van binnen vanzelfsprekend wat zachter, bij vastkokende aardappelen hou je wat meer een bite. Het is maar net wat je liever hebt dus.
Voor de aller lekkerste smashed potatoes moet je wel even wat tijd uit trekken. Om te beginnen moet je namelijk de aardappels eerst (nagenoeg) gaar koken en daarna moeten ze nog de oven in. Ik kook de aardappelen altijd zo’n 20-25 minuten voor. Afhankelijk van het formaat zijn ze dan vaak nog nèt niet helemaal gaar, maar kun je ze wel pletten.
Dat pletten van de aardappelen doe je op een met bakpapier beklede bakplaat, met behulp van een vork of aardappelstamper. Schenk (flink wat) olijfolie over de smashed potatoes, strooi er grof zout overheen en bak ze daarna nog eens 25-30 minuten in het midden van de oven, tot ze lekker krokant zijn. Als het goed is zul je merken dat de randjes van de smashed potatoes heerlijk krokant zijn, maar de binnenkant nog zacht en fluffy. Dat is precies wat je wilt!
Vervolgens kun je de smashed potatoes serveren zoals jij wil. In combinatie met chimichurri dus, maar de Smashed potatoes met mascarpone dip zijn ook een hit. Of de Krokante smashed potato salade, voor als je op zoek bent naar een lekker bijgerecht.
Kortom: het lijkt even een werkje, maar geloof mij: als je eenmaal smashed potatoes hebt gehad wil je niet zo snel meer anders.
Mijn favoriete chimichurri recept
Op OMF heb ik al vaker recepten met chimichurri gedeeld en eigenlijk blijf ik altijd bij mijn favoriete chimichurri recept. Die bestaat uit:
- 15 g verse peterselie
- 5 g verse oregano
- 1 rode peper – in grove stukken
- 4 teentjes knoflook – gepeld
- 2 el rode wijnazijn
- 5 el extra vergine olijfolie
- 1/2 tl grof zeezout
Met dit recept kun je in principe naar hartenlust variëren. Sommige mensen voegen nog een beetje basilicum aan de kruidenmix toe bijvoorbeeld. Maar ook kun je variëren met de mate van pit. Ik haal zelf altijd de zaadjes uit de rode peper en vind de chimichurri dan precies pittig genoeg. Maar voel je vrij deze erin laten zitten als je wat meer de vlam in de pan wilt hebben.
Overigens wil ik je van tevoren even waarschuwen: chimichurri wordt pas ècht lekker als het in aanraking komt met iets warms. Ik vind de kruidenolie namelijk veel te zuur en wrang als je het zo proeft, maar op het moment dat het over de smashed potatoes wordt gegoten is het fantástisch. Alsof de complete kruidenmix dan veel meer in balans komt.
Zelf chimichurri maken
Voor chimichurri haal ik altijd mijn hakmolentje uit de kast, want daarmee gaat chimichurri maken simpelweg het snelste. Alle ingrediënten in het hakmolentje, knopje indrukken en klaar is kees. Uiteraard kun je ook alles heel fijn snijden of met een vijzel fijnmalen. Dat laatste is weer goed voor de armspieren.
Mocht je het nou onwijs lekker vinden, verdubbel dan gerust het recept en bewaar de chimichurri in een luchtdichte pot in de koelkast. Onder een laagje olie kun je het, net als pesto, rustig een paar dagen bewaren.
Lekker voor over de aardappels, maar dus ook over een stukje vlees of vis. Gebruik het bijvoorbeeld voor de Gegrilde groenten met halloumi en chimichurri of deze lekkere Gehaktballetjes met chimichurri.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Smashed potatoes met chimichurri
Benodigdheden
- bakplaat met bakpapier
- hakmolentje of foodprocessor
Ingrediënten
- 300 g vastkokende aardappelen
- olijfolie
- zout
Chimichurri
- 15 g verse peterselie
- 5 g verse oregano
- 1 rode peper – in grove stukken
- 4 teentjes knoflook – gepeld
- 2 el rode wijnazijn
- 5 el extra vergine olijfolie
- 1/2 tl grof zeezout
Instructies
- Spoel de aardappelen schoon onder de koude kraan en halveer de grote exemplaren.
- Kook de aardappelen 25 minuten voor, tot ze net niet helemaal gaar zijn.
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
- Verspreid de voorgekookte aardappels over de bakplaat en stamp ze plat met een vork of aardappelstamper.
- Sprenkel olijfolie en zout over de aardappels en bak ze in het midden van de oven in 25 minuten krokant.
- Maak ondertussen de chimichurri. Doe hiervoor alle ingrediënten in een hakmolentje of foodprocessor en maal fijn.
- Sprenkel de chimichurri over de aardappels zodra ze uit de oven komen en serveer direct.