Neeee, ik ben die ‘Dubai’ trend nog steeds niet zat en als je dit shortbread recept met ‘Dubai’ vulling, oftewel: krokante kadayif met pistachepasta, hebt geproefd snap je ook direct waarom. Ik maakte natuurlijk al eerder Dubai chocolade fudge en een tijdje geleden een Arretjescake recept met kadayif en pistache en nu voeg ik daar dus een variatie op Millionnaires Shortbread aan toe.
En jep, die is minstens net zo lekker als de vorige twee Dubai recepten en is dus ook echt het proberen waard. Maar wees eens eerlijk? Als je naar de foto’s kijkt heb je toch ook direct zin om je tanden in die vier lagen heerlijkheid te zetten?

Chocolade met pistache shortbread
Het concept is hetzelfde als die van Millionnaires shortbread, maar we voegen er een extra laagje aan toe waardoor je dus vier lagen lekkers krijgt:
- Een boterige, knapperige shortbreadbodem
- Een romige karamellaag
- Een krokante pistachevulling met kadayif
- Een top laag van gesmolten melkchocolade, met wat extra pistachenootjes bovenop
De combinatie van shortbread, karamel, pistache en chocolade is echt geniaal lekker. Daar wil je gewoonweg niet van af blijven. Dit Dubai Millionnaires Shortbread is lekker bij een kop thee, kop koffie, kan dienen als taartje maar is ook heel erg geschikt om te serveren als toetje met een bolletje ijs erbij.
Maar let op: het is een behoorlijk machtige zoete snack, dus snijd niet al te grote blokken. In totaal heb ik 16 stukken gesneden uit de vorm van 22×22 cm, maar je zou dat ook nog prima kunnen verdubbelen.


Shortbread maken
Begin met de bodem. In een kom klop je 100 g zachte roomboter met 50 g witte basterdsuiker tot luchtig. Spatel er dan 150 g bloem doorheen, meng snel tot je een stevig, samenhangend deeg hebt. Druk dit deeg uit in een bakvorm (bijvoorbeeld 22×22 cm) bekleed met bakpapier. Prik er met een vork wat gaatjes in en bak de bodem in een voorverwarmde oven van 180 °C ongeveer 15 minuten, tot hij aan de randen bruin kleurt. Na het afkoelen wordt de koekbodem nog wat steviger.
Intussen kun je de karamellaag voorbereiden. Smelt in een steelpannetje 150 g boter met 50 g witte en 50 g lichtbruine basterdsuiker op laag vuur. Voeg een blikje gecondenseerde melk (400 g) toe en een halve theelepel zout. Laat alles onder regelmatig roeren zo’n 10 minuten zachtjes pruttelen tot de suiker volledig is opgelost en de massa dikker begint te worden. Giet dit over de afgekoelde shortbreadbodem en zet even weg.
Voor de krokante pistachevulling gebruik je 100 g kadayif. Ik liep bij Albert Heijn tegen Kadayif van Lorena Kadayif tegen en die is dus al krokant gebakken. I-de-aal! Dat scheelt je een hoop tijd in dit recept. Je vindt het bij de grotere vestigingen van Albert Heijn (XL dus) in het schap met Turkse producten. Buiten de koeling wel te verstaan!
Verkruimel de kadayif, meng met 150 g pistachepasta en verdeel dit stevig over de nog zachte karamel. Zet de bakvorm in de koelkast zodat de vullingen stevig kunnen worden.
Als laatste is er de chocola. Smelt 200 g melkchocolade au bain-marie of in de magnetron (kort, met tussenpozen en goed roeren). Giet dit over de pistachelaag en bestrooi met wat gehakte pistachenootjes voor extra textuur. Laat het shortbread recept minstens twee uur in de koelkast opstijven voordat je ‘m in stukken snijdt.


Variaties op mijn Millionaires shortbread
Als je enthousiast bent over dit shortbread recept, dan vind je op OMF ook nog andere recepten die op dezelfde manier zijn gemaakt, maar net even anders smaken. Denk bijvoorbeeld aan:
- Bounty Millionaires Shortbread – eigenlijk net zo’n recept als degenen hieronder maar dan met een dikke laag van kokos en gecondenseerde melk bovenop het shortbread. Eentje voor de echte Bounty liefhebber!
- Millionaires shortbread – het ‘klassieke’ recept dat eigenlijk niet kan mislukken.
- Millionaires chocoladefudgetaart – een combinatie tussen mijn ‘beroemde’ chocoladefudgetaart en Millionaires shortbread. Heerlijk om als taartje bij de koffie te serveren.
Een shortbread recept is dus onwijs veelzijdig en dit ‘Dubai shortbread’ is wel echt een van mijn favorieten. Zó smaakvol en al die verschillende texturen maken het echt een feestje om te eten.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Dubai Shortbread
Benodigdheden
- vierkante bakvorm van 22×22 cm
- bakpapier
- elektrische (hand)mixer
Ingrediënten
Shortbread bodem
- 100 g ongezouten roomboter – op kamertemperatuur
- 50 g witte basterdsuiker
- 150 g bloem
Karamellaag
- 150 g ongezouten roomboter
- 1 blik gecondenseerde melk (400g)
- 50 g witte basterdsuiker
- 50 g lichtbruine basterdsuiker
- 1/2 tl zout
Dubai laag
- 100 g kadayif – krokant gebakken
- 150 g pistache pasta
Chocolade
- 200 g melkchocolade
- 50 g pistache nootjes – grof gehakt
Instructies
- Bekleed de bakvorm met een vel bakpapier. Verwarm ondertussen de oven voor op 180℃.
- Doe voor de koekbodem de zachte roomboter samen met de witte basterdsuiker in een kom. Klop dit met een garde (desgewenst met de keukenmachine) tot een romig mengsel. Voeg dan de bloem toe en klop het geheel tot een kruimelig deeg ontstaat.
- Stort de koekmix in de bakvorm en druk het geheel stevig aan met je handen of een spatel. Prik hier en daar met een vork gaatjes in het koekdeeg en bak de bodem vervolgens zo'n 15 minuten in het midden van de oven tot hij lichtjes begint te kleuren.
- Maak ondertussen de karamel door alle ingrediënten voor deze laag in een steelpannetje te doen. Verwarm het geheel tot de suikers en boter zijn gesmolten.
- Breng de karamel al roerend aan de kook en kook het geheel op middelhoog vuur tot de karamel een hazelnootkleurtje krijgt.
- Schenk de karamel op de koekbodem in de bakvorm en tik met de vorm op het aanrecht om luchtbelletjes te laten verdwijnen.
- Zet de bakvorm 2 uur in de koelkast zodat de karamel steviger kan worden.
- Roer de kadayif en pistachepasta door elkaar en verdeel deze over de karamellaag in de bakvorm.
- Smelt de melkchocolade au bain-marie en smeer deze uit over de pistachelaag.
- Verdeel de grof gehakte pistachenootjes over de chocolade en zet de bakvorm minimaal 2 uur terug in de koelkast zodat het shortbread volledig stevig kan worden.