Dubai Shortbread
Als ik aan Dubai denk, dan denk ik tegenwoordig alleen maar aan de combinatie van kadayif en pistache. Het is een van mijn favoriete 'ontdekkingen' van afgelopen maanden en ook in dit shortbread recept is het weer een hit.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Opstijven4 uur uur
Totale tijd5 uur uur
Gang: borrelhapje, nagerecht
Keuken: Engels
Trefwoord: dubai chocolade, kadayif, millionaires shortbread, pistachepasta, shortbread
Servings: 16 stuks
Shortbread bodem
- 100 g ongezouten roomboter - op kamertemperatuur
- 50 g witte basterdsuiker
- 150 g bloem
Karamellaag
- 150 g ongezouten roomboter
- 1 blik gecondenseerde melk (400g)
- 50 g witte basterdsuiker
- 50 g lichtbruine basterdsuiker
- 1/2 tl zout
Dubai laag
- 100 g kadayif - krokant gebakken
- 150 g pistache pasta
Chocolade
- 200 g melkchocolade
- 50 g pistache nootjes - grof gehakt
Bekleed de bakvorm met een vel bakpapier. Verwarm ondertussen de oven voor op 180℃.
Doe voor de koekbodem de zachte roomboter samen met de witte basterdsuiker in een kom. Klop dit met een garde (desgewenst met de keukenmachine) tot een romig mengsel. Voeg dan de bloem toe en klop het geheel tot een kruimelig deeg ontstaat.
Stort de koekmix in de bakvorm en druk het geheel stevig aan met je handen of een spatel. Prik hier en daar met een vork gaatjes in het koekdeeg en bak de bodem vervolgens zo'n 15 minuten in het midden van de oven tot hij lichtjes begint te kleuren.
Maak ondertussen de karamel door alle ingrediënten voor deze laag in een steelpannetje te doen. Verwarm het geheel tot de suikers en boter zijn gesmolten.
Breng de karamel al roerend aan de kook en kook het geheel op middelhoog vuur tot de karamel een hazelnootkleurtje krijgt.
Schenk de karamel op de koekbodem in de bakvorm en tik met de vorm op het aanrecht om luchtbelletjes te laten verdwijnen.
Zet de bakvorm 2 uur in de koelkast zodat de karamel steviger kan worden.
Roer de kadayif en pistachepasta door elkaar en verdeel deze over de karamellaag in de bakvorm.
Smelt de melkchocolade au bain-marie en smeer deze uit over de pistachelaag.
Verdeel de grof gehakte pistachenootjes over de chocolade en zet de bakvorm minimaal 2 uur terug in de koelkast zodat het shortbread volledig stevig kan worden.