Rode wijnsaus

Onlangs heb ik je laten zien hoe je het beste een eendenborstfilet kunt bereiden en wat mij betreft is de saus die hier het lekkerst bij is een Rode wijnsaus. Sowieso gaat Rode wijnsaus lekker samen met veel vleessoorten en dus kan het nooit kwaad om dit recept onder de knie te hebben. Het recept dat ik vandaag met je ga delen is supersimpel. Iedereen kan deze saus wel maken en je zou hem eventueel in de vriezer kunnen bewaren wanneer je er teveel van maakt. Ideaal! Ik ontleende dit recept overigens uit een editie van Allerhande.

Wat heb je nodig?

 • 2 sjalotjes
 • 1 eetlepel ongezouten roomboter
 • 400 milliliter rode wijn (bij voorkeur degene die je serveert)
 • 200 milliliter vleesfond
 • 1 teentje knoflook
 • 2 takjes verse tijm
 • 2 laurierblaadjes
 • peper en zout
 • 100 gram ijskoude roomboter

1. Snipper het sjalotje en hak de knoflook fijn. Smelt de eetlepel boter in een sauspan en fruit hierin het sjalotje en de knoflook glazig.

2. Voeg de tijm en het laurierblaadje toe en schep dit even om.

3. Schenk de vleesfond en de rode wijn in de pan en breng het geheel aan de kook. Draai zodra de saus kookt het vuur laag en laat de saus in 15 – 20 minuten tot zeker de helft inkoken.

4. Zeef de saus door een fijne zeef en breng de egale saus die je overhoudt opnieuw tot het kookpunt, breng de saus op smaak met peper en zout.

5. Snijd de ijskoude boter in blokjes en haal de pan door het vuur. Klop de boter met een garde snel door de saus zodat deze licht gaat binden.

Deze saus kun je prima van te voren klaarmaken al is hij vers toch het allerlekkerst. Zorg er echter, als je besluit deze saus toch van te voren te maken, wel voor dat wanneer je de saus gaat opwarmen, je deze niet meer laat koken.

rode wijnsaus

Join the Conversation

 1. MySimplySpecial says:

  Fijn recept! Ik heb eigenlijk nog nooit zoiets gemaakt.

 2. Michael says:

  Goedemorgen,
  Ik volg het recept maar de ingedikte saus is reeds 2 maal veel te zout geworden, wellicht heeft het te maken heeft met de kant en klare fond uit de supermarkt? Ik doe er verder geen zout bij zelfs.
  Enige hulp is welkom.
  Beste groet,
  Michael

  1. Sabine Author says:

   Als je er zelf geen zout bij doet dan heeft dit inderdaad alles te maken met de fond die je koopt. Even goed op de verpakking letten hoeveel zout eraan toe is gevoegd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close