Wanneer jullie MyCherise volgen hebben jullie pas al kunnen lezen dat ik voor het eerst zelf sushi gemaakt. Daar hebben jullie het gestuntel al kunnen lezen, op OhmyFoodness zal ik wat serieuzer te werk gaan en uitleggen hoe jullie sushi moeten maken. Ik maakte gebruik van het sushi-pakket van de Albert Heijn, maar je kunt natuurlijk ook los de spullen kopen. Hou er rekening mee dat dit ook mijn eerste sushi-maak ervaring was!
Zelf sushi maken
Je kan thuis heel makkelijk sushi zelf maken met het sushi-pakket van AH.
Ingrediënten
- 1 sushikit AH
- 50 g gerookte zalm in reepjes
- 1 st lenteui in reepjes
- 50 g hollandse garnalen
- 1 kwart komkommer in reepjes
- 2 eieren (omelet) in reepjes
Instructies
- Als eerste moet je de zakjes rijst koken. De rijst laat je gewoon in de zakjes zitten en deze doe je vervolgens in kokend water. Laat de rijst voor ongeveer 17 minuten koken voordat je de zakjes uit de pan haalt. Even goed af laten koelen en daarna kun je de rijst in een kom doen. Zorg ervoor dat er niet teveel water meekomt, zeef de rijst desnoods. Voeg vervolgens de rijst-azijn toe en meng het geheel goed door, je rijst wordt hier kleverig van.
- Klop de eieren op en bak ze even in de koekenpan en snijdt het in reepjes.
- Snijd de ingrediënten die je gebruiken wilt voor in je sushi. Ik koos voor lente-ui, gerookte zalm, hollandse garnalen, omelet en komkommer. Voor sushi kun je het beste gebruik maken van verse, rauwe vis maar aangezien dit mijn eerste ervaring hiermee was vond ik dit zonde.
- Leg een nori-vel op het bamboematje en neem voldoende rijst om 2/3 van het vel te bedekken. Druk de rijst goed aan en zorg dat je 1/3 vel leeg laat aan de bovenkant. De kunst is om de rijst zo evenredig mogelijk te verwijderen.
- Leg in het midden van de rijst wat strookjes ingrediënten neer. Let erop dat je dit niet te breed doet, je kunt beter de ingrediënten op elkaar leggen dan naast elkaar. Ook hiermee kun je variëren. Naar wens kun je de rijst van te voren nog een beetje insmeren met wasabi. Maak het gedeelte van het nori-vel een beetje nat met water (niet teveel!)
- Begin het bamboo-matje op te rollen en druk hierbij de rest en het nori vel goed aan. Blijf vooral goed drukken zodat alle ingrediënten stevig tegen elkaar aan worden gedrukt. Hiermee zorg je er tevens voor de sushi-rol niet uit elkaar valt. Waarschijnlijk zal de eerste rol er ongeveer zo uit komen te zien. Je hebt al gauw de neiging om teveel rijst te pakken, maar dit vergt even wat oefening. Je zult zien dat de tweede en derde rol al stukken beter gaan.
- Nori-vellen plakken heel erg, dus wanneer je de sushi-rol door gaat snijden is het belangrijk dat je na elke keer snijden het mes schoon maakt. Het lijkt overdreven, maar dit is echt noodzakelijk.
- Eet de sushi met sojasaus of -heel stiekem- met een likje Zaanse mayonaise, meer heb je eigenlijk niet nodig. Peper en zout hoef je niet toe te voegen want de ingrediënten hebben al meer dan genoeg smaak van zichzelf.
Ze zien er goed gelukt uit! Erg leuk
Hoi Sabine,
wat ziet dit er goed uit zich! Ik vind het ontzettend knap dat het er zo uit ziet, terwijl het de eerste keer is dat je het doet. Top !
groetjes,
GerJanne
Ik heb mijn aller eerste keer sushi maken ook met zo’n kit gedaan. Ondertussen heb ik een beetje geoefend en vind ik dat ik best mooie sushi’s kan maken. Oefenen, oefenen en oefenen! ’t helpt :)
Oh, en voor ’t snijden van de norivellen maak ik mijn mes altijd nat! Dan is ’t snijden echt geen probleem meer :)
Het is inderdaad even oefenen maar dan heb je ook wat! Je kunt er ook heerlijk mee varieren, zoals met roomkaas of wasabi mayonaise, worden ze lekker smeuig. Je kunt ze ook binnenste buiten rollen met de rijst aan de buitenkant, kun je zo’n rol weer door sesamzaadjes rollen of door chilipoeder :-)
Zou je de spicy tuna maki van shabu niet na kunnen maken ben namelijk opzoek naar zo’n recept!
Goed idee, ik zal eens kijken of het me lukt om die na te maken.