Oh jongens, ik weet niet eens waar ik moet beginnen. Wat een onbeschrijflijk TOFFE week is het geweest. Vorige week vond de OhMyFoodness Workshopweek plaats ter ere van het 5-jarig bestaan van de site. Sinds begin dit jaar ben ik bezig geweest met het bedenken/organiseren van deze week. Het leek me in eerste instantie leuk om één groot feest te organiseren maar dit vond ik toch niet persoonlijk genoeg. Uiteindelijk heb ik in samenwerking met een aantal van mijn favoriete merken en bedrijven 4 workshops georganiseerd. Iedere dag op een andere plek, met een ander merk en met lezers van OMF. We trapten af met Johnny Doodle, gingen door met Ben & Jerry’s, Anne&Max en eindigden uiteindelijk met Oil & Vinegar. In deze korte recap wil ik jullie nog even meenemen in één van de leukste weken in het bestaan van OhMyFoodness.
Maandag: Johnny Doodle
Zoals ik al zei trapten we op maandag de week af met Johnny Doodle. Deze workshop vond plaats in The Candy Store in Rotterdam. Omdat de workshop werd georganiseerd rond etenstijd vonden we het belangrijk dat er voldoende eten aanwezig was. Kwaliteitsmanager, chocoladetopchef en smaakmaker Joshua vond dat hét startsein om de vergadertafel waar we aan zaten om te dopen tot chocolade (moes)tuin. Chocolademousse, gevulde eitjes, aarde gemaakt van chocolatechip cookies en Oreo’s, eetbare bloemetjes, browniebits.. we konden alles lekker van tafel lepelen.
Johnny Doodle is niet alleen een merk met heerlijke fudge en chocolade, het verhaal achter het merk is ook mooi. Ik raad je aan om de wikkel van een Johnny Doodle chocoladereep eens aan de binnenkant te bekijken. Niet alleen kun je dan genieten van de chocolade, je leert ook direct iets meer over het prachtige werk dat ze verrichten in en voor Ghana waar de cacao vandaan komt die Johnny Doodle gebruikt.
Tijd voor een rondje in de fabriek! De fabriek is normaal niet voor consumenten geopend; de deelnemers aan onze workshop kregen dus een exclusief kijkje en leerden alles over het proces van het plukken van de cacaoboon tot het uiteindelijk inpakken van de Johnny Doodle chocoladerepen. De fabriek barst inmiddels uit haar voegen vanwege de productie die ze draaien dus het is slechts een kwestie van tijd voor ze gaan uitbreiden. Leuk weetje: we kregen een héle fijne sneak peek van een nieuw product waar Johnny Doodle binnenkort mee komt, maar dat moeten we nog even geheim houden.
En dan het leukste van alles: zelf aan het werk! Iedere deelnemer mocht aan de slag met zijn/haar eigen repen chocolade. De werkbank stond vól met toppings. Van gehakte noten tot fudge, knettersnoep, gedroogd fruit en sprinkles. Het doel? Een zo lekker mogelijke reep creëren. Iedereen ging natuurlijk naar huis met zijn/haar eigengemaakte repen Johnny Doodle chocolade.
JUM!
Deze aftrap van de OMF Workshopweek was geweldig. Ik hoop dat iedere deelnemer op een leuke manier kennis heeft kunnen maken met Johnny Doodle, het is naast een lekker merk ook echt een mooi merk namelijk. En het fijne van alles: we zijn allemaal weer wat chocolade rijker, woohoo!
Dinsdag: Ben & Jerry’s
Next stop: Ben & Jerry’s! Een nieuwe groep OMF lezers op een andere locatie in Rotterdam. Iedereen weet inmiddels wel dat Ben & Jerry’s waanzinnig lekker ijs maakt, maar ook dit merk heeft een eerlijke productie hoog in het vaandel. Terwijl de laatste voorbereidingen voor de workshop werden getroffen, luisterden de deelnemers naar een korte presentatie over Ben & Jerry’s. Wisten jullie dat B&J’s al sinds 1978 ijs produceert en dat Ben en Jerry (ja, het zijn echte mannen!) in eerste instantie het idee hadden om bagels te maken? Ben ik even blij dat ze dit idee niet hebben doorgezet!
Tijd om de handen uit de mouwen te steken, we gingen dinsdag aan de slag met het zelf maken van de ‘Wich! Ben & Jerry’s heeft onlangs de ‘Wich gelanceerd: twee koekjes die een flinke laag Cookie Dough ijs omarmen. Onwijs lekker, maar nog leuker om vers te maken. We bakten de koekjes zelf en vervolgens konden we kiezen uit tientallen soorten ijs. En dat is natuurlijk heel fijn, een compleet naar smaak, zelf gebouwde ‘Wich.
Uiteraard werd het nodige (voor)geproefd. Je kunt immers geen belangrijke beslissingen maken op een lege maag.
Het moment supreme: gaan we voor een vulling van Cookie Dough, Caramel Chew Chew, Phish Food of toch voor Chunkey Monkey of een van de andere smaken…
Had ik even mazzel dat ik ook nog iets mocht proeven!
Homemade ijs ‘Wiches midden op de dinsdag, ik begin me steeds meer te beseffen hoe rot mijn baan eigenlijk wel niet is… Na afloop van de workshop ging iedereen naar huis met de zelfgemaakte cookies die nog over waren en uiteraard een leuke Ben & Jerry’s goodiebag met exclusieve goodies. Een topdag wederom!
Mocht je trouwens thuis ook zelf je ‘Wich willen maken, hier vind je het recept.
Woensdag: Anne&Max
Na twee dagen de handen uit de mouwen te hebben gestoken was het op woensdag tijd om iets rustiger aan te doen. We streken neer bij Anne&Max Oud West, de leukste openbare huiskamer van Amsterdam. Gedurende 2,5 uur vertelde eigenaar Wobbe ons alles over de theeën die Anne&Max serveert en wat ze nou zo bijzonder maakt.
Maar ook leerden we alles over foodpairing. Thee wordt in Nederland vaak bij het ontbijt gedronken of gewoon tussendoor, maar het gaat waanzinnig goed samen met eten. Wist je bijvoorbeeld dat groene thee ervoor zorgt dat je niet zo’n last krijgt van vet eten? De volgende keer drink ik dus een glas groene thee bij mijn pizza, ha!
Een High Tea & Foodpairing workshop, beste idee van de dag. Vooral ook vanwege het heerlijke eten dat we voorgeschoteld kregen. Ik noem een limoencheesecake, witte chocoladebrownies, sweet baconscones, brushetta’s met koud gerookte zalm… Heel vervelend allemaal. Ik vond het heel bijzonder om te merken hoe anders eten en drinken smaakt wanneer je het op de juiste manier combineert. Van wijn wist ik dit al wel, maar met thee blijk je dus ook eindeloos te kunnen variëren wanneer het aankomt op foodpairing.
Zoals je ziet hebben we goed ons best gedaan! Ik denk dat we allemaal heel veel hebben geleerd van deze workshop. Geen hands on mentaliteit maar gewoon gezellig aan tafel zitten. Kletsen, lekker eten en drinken.. een perfecte middag. Ik vond het leuk dat iedereen aangaf meer over eten na te denken wanneer je het in zo’n setting doet. Normaal bunker je een stuk taart naar binnen en klok je je glas thee achterover. Nu namen we echt de tijd voor ieder hapje en slokje en beseften we ons hoe goed thee en eten gecombineerd kunnen worden.
Donderdag: Oil & Vinegar
En dan was daar alweer de allerlaatste workshop van de week. Geloof mij als ik zeg dat de week voorbij is gevlogen. In ieder geval mocht ik donderdag richting Amstelveen voor een olie en azijn workshop bij Oil & Vinegar. Aukje leerde ons in twee uur tijd alles over verschillende soorten olijfolie en azijn.
Maar ook leerden we hoe je ze heel goed met elkaar kunt combineren. En dat ging natuurlijk gepaard met de nodige hapjes.
En nog meer hapjes.
En voor het gemak nog meer. Mijn absolute favoriet is overigens de combinatie van witte truffelolie en champagneazijn. Goddelijk en zo feestelijk. Maar de mangopulpazijn viel ook enorm in de smaak bij iedereen. Zeker toen hij gemixt werd met yoghurt zoals hierboven op de foto.
Oil & Vinegar heeft in hun winkel een ‘peperchallenge’ beginnend bij cayenne en eindigend bij de ghost pepper, een van de heetste pepers ter wereld. Wat een diehards zaten er onder de deelnemers van de workshop zeg, waaaauuuw. Uiteindelijk ging er een hele grote groep mensen met de oorkonde naar huis die je kreeg na het proeven van de heetste peper. Respect.
Met de peperchallenge bij Oil & Vinegar kwam er een einde aan de workshop en daarmee ook aan de workshopweek.
Mocht het nog niet duidelijk zijn ondanks alle foto’s en verhalen hierboven: de OMF Workshopweek was ontzettend geslaagd. Voor mij sowieso, maar ik hoop (en denk) ook voor alle deelnemers die er waren. Bij deze wil ik nogmaals van de gelegenheid gebruik maken om iedereen die de moeite heeft genomen om aanwezig te zijn, maar ook iedereen die zich heeft ingeschreven en helaas uiteindelijk geen uitnodiging heeft ontvangen, te bedanken. Mede dankzij jullie is OhMyFoodness zo’n succes en heb ik dit kunnen organiseren. Dus: dankjewel! <3
Uiteraard ook duizend bedankjes richting Johnny Doodle, Ben & Jerry’s, Anne&Max en Oil & Vinegar. Wat een geweldige merken en bedrijven hebben en zijn jullie. Op papier kon de workshopweek van tevoren al niet mislukken maar in de praktijk is het allemaal nog leuker en beter geworden dan ik had gehoopt.
Deze eerste editie van de OhMyFoodness Workshopweek heeft zeker de aanzet gegeven om meer van dit soort dagen te organiseren. Wie weet wordt dit een jaarlijks terugkomend iets, wie weet pakken we het in de komende jaren veel groter aan en wie weet krijg ik ooit nog eens de kans om jullie allemaal te ontmoeten. Keep you posted!
X
Wat een ontzettend leuke week.
Ik was één van de geluksvogels die bij de Oil & Vinegar workshop aanwezig mocht zijn en heb ontzettend genoten. We zaten zo vol van alle hapjes dat we uiteindelijk het avondeten hebben overgeslagen. Was ontzettend leuk en zeer goed verzorgd en Aukje is een zeer leuke vertelster met heel veel verstand van haar vak.
En met die truffelolie/champagne azijn kan ik het alleen maar eens zijn, heb beiden dan ook gekocht. Dat was één van de lekkerste combinaties die we te proeven kregen.
Nogmaals dank je wel voor het organiseren en dat wij er bij mochten zijn.
Ik was bij je aftrap bij Johnny Doodle en heb een geweldige avond gehad. Nogmaals ontzettend bedankt en ook leuk om te lezen dat jij zo’n topweek hebt gehad. Uiteindelijk was het immers jouw feestje!
Wat een ontzettend toffe week! Ben ik even jaloers. Vooral het samenstellen van je eigen Johnny Doodle chocolade reep en daarna nog eens door naar ben & jerry’s. Wat een verwennerij allemaal!
Oh wat ontzettend gaaf allemaal!
Ha Sabine,
Wat een leuke dag heb ik gehad tijdens de Ben & Jerry workshop! Ik ben nog aan het nagenieten :)
Ga zo door en op naar de 10 jaar!
Liefs Esther
Wat moet het een leuke week zijn geweest zeg. Tof dat je dit hebt kunnen doen
Xx
Klinkt supergaaf en wat ziet het er allemaal prachtig uit!
Ziet er allemaal heel leuk uit! Helaas heb ik me niet kunnen opgeven voor de workshops door de afstand (Zuid Limburg…..). Hopelijk gaat dat toch een keertje lukken :)