Ragout maken bewaren de meeste mensen vaak voor de feestdagen. Ragoutbakjes met (zelfgemaakte) ragout worden vaak als voorgerecht geserveerd en is een gevalletje ‘altijd goed’. Ik zie ragout zelf meer als warme lunch of als vulling voor een kroket, maar aangezien Pasen langzaamaan dichterbij komt dacht ik: ik ga mijn favoriete ragout recepten eens met je delen.
In dit artikel vertel ik je hoe je ragout maakt van kip, champignons en van garnalen. Ook geef ik je direct een basisrecept mee waar jijzelf mee kunt variëren.
Ragoutbakjes laat ik voor nu even achterwege, maar in mijn recept voor Bladerdeeghapjes met garnalensalade vertel ik je hoe je zelf ragoutbakjes kunt maken.

Ragout maken – de basis
In de basis heb je voor ragout maken slechts drie ingrediënten nodig: boter, bloem en bouillon. Natuurlijk komen daar een aantal smaakmakers bij, maar als je deze ingrediënten in huis hebt kun je eigenlijk alle kanten op.
Van de boter en de bloem maak je allereerst roux. Dit heb je me al veel vaker zien doen; recentelijk nog in het recept voor de Warme Italiaanse dip. Roux zorgt ervoor dat de saus indikt en dat is wat je wil als je ragout gaat maken. Je wil niet zo’n vloeibare ragout dat het niet meer te op te scheppen is met een lepel.
Voor de roux smelt je de boter en in de gesmolten boter bak je de bloem enkele minuten aan. Er ontstaat dan een ietwat zanderige textuur dat je het met oog het beste kunt vergelijken met het zand aan de waterrand op het strand.
Bak de bloem zo’n twee minuten mee zodat deze niet meer rauw is en voeg dan de bouillon toe. Breng dit al roerende aan de kook en je zult zien dat de ragout vanzelf dikker wordt.
Vanaf hier voeg je dan je smaakmakers of andere ingrediënten toe. Hieronder geef ik je daarvoor drie verschillende idee.




Kipragout maken
Allereerst laat ik je zien hoe je kipragout moet maken. Naast de hierboven genoemde ingrediënten (boter, bloem en (kippen)bouillon) heb je verder ook nog een aantal andere ingrediënten nodig. Zo voeg ik een beetje melk toe aan de ragout om deze wat romiger te maken en gaan er aan verdere smaakmakers nog mosterd, knoflook, sjalot en peterselie bij.
En vergeet uiteraard niet de kipfilet!
Bak de kipfilet bij voorkeur eerst in een koekenpan. Ragout maken is namelijk zo gedaan en het gerecht staat te kort op het vuur om het vlees in de ragout te laten garen.
De gebakken kip kun je pluizen of in kleine blokjes snijden en schep je als laatste door de ragout; vlak voordat je deze op smaak breng met peper en zout.

Kipragout
Benodigdheden
- Koekenpan
- steelpannetje
- garde
Ingrediënten
- 200 g kipfilet
- 25 g ongezouten roomboter
- 1 teentje knoflook – fijngehakt
- 1 sjalot – gesnipperd
- 25 g bloem
- 250 ml kippenbouillon
- 50 ml melk
- 1 tl mosterd
- 1 el verse peterselie – fijngehakt
- peper en zout
Instructies
- Bak de kipfilet in de koekenpan gaar. Snijd de kip vervolgens in kleine blokjes of pluk het vlees uit elkaar met twee vorken.
- Smelt de boter in een steelpan en fruit hierin de knoflook en sjalot aan, tot de sjalot zacht is.
- Voeg dan de bloem toe en bak deze al roerend 2 minuten mee.
- Schenk de bouillon en melk in de pan en voeg de mosterd toe.
- Breng de ragout al roerend aan de kook en kook 5 minuten zachtjes door.
- Voeg de kip en peterselie toe en breng de ragout op smaak met peper en zout.




Ragout maken met champignons
Ragout maken met champignons gaat vrijwel op dezelfde manier als kipragout maken. Dit is ook niet zo gek, want voor het maken van ragout ga je altijd uit van dezelfde basis. De smaakmakers die ik voor de champignonragout heb gekozen zijn: knoflook, sjalot, melk (wederom om de ragout romiger te krijgen), kastanjechampignons en een beetje tijm.
Voor de bouillon gebruik ik deze keer bospaddenstoelenbouillon om de smaak van de champignons extra naar voren te laten komen. Bospaddenstoelenbouillon koop je ook gewoon in blokjes; deze zijn in ieder geval verkrijgbaar bij de grotere supermarkten. Kun je het niet vinden, dan kun je altijd nog groentebouillon gebruiken. Hiermee lever je weliswaar iets in op de champignon-smaak, maar het resultaat is alsnog lekker.
Wil je de champignonragout extra feestelijk maken, voeg dan een lepel truffeltapenade toe aan de ragout. Héérlijk!

Champignonragout
Benodigdheden
- Koekenpan
- steelpannetje
- garde
Ingrediënten
- 200 g kastanjechampignons – in plakjes
- 25 g ongezouten roomboter
- 1 teentje knoflook – fijngehakt
- 1 sjalot – gesnipperd
- 25 g bloem
- 250 ml bospaddenstoelenbouillon
- 50 ml melk
- 1 tl gedroogde tijm
- peper en zout
Instructies
- Bak de plakjes kastanjechampignons in een koekenpan bruin.
- Smelt de boter in een steelpan en fruit hierin de knoflook en sjalot aan, tot de sjalot zacht is.
- Voeg dan de bloem toe en bak deze al roerend 2 minuten mee.
- Schenk de bouillon en melk in de pan.
- Breng de ragout al roerend aan de kook en kook 5 minuten zachtjes door.
- Voeg de champignonplakjes en tijm toe en breng de ragout op smaak met peper en zout.


Garnalenragout recept
Tot slot heb ik nog een garnalenragout recept voor je. Ik denk dat garnalenragout een van mijn lievelings ragout recepten is. Zeker als vulling voor een kroket vind ik het tóp, maar ik eet het net zo lief met donkerbruin brood of in een ragoutbakje.
Garnalen ragout maken doe ik met de volgende smaakmakers: melk (is ‘ie weer!), mosterd, verse peterselie en Hollandse garnalen. Verder gebruik ik visbouillon. Dit zorgt er niet voor dat de ragout overdreven vissig gaat smaken, maar het haalt wel de smaak van de garnalen iets naar boven.
In tegenstelling tot bij de kip- en champignonragout, is het bij de garnalenragout overigens niet nodig om de garnaaltjes eerst voor te bakken.

Garnalenragout
Benodigdheden
- steelpannetje
- garde
Ingrediënten
- 25 g ongezouten roomboter
- 25 g bloem
- 250 ml visbouillon
- 50 ml melk
- 1 tl mosterd
- 1 tl verse peterselie – fijngehakt
- 200 g Hollandse garnalen
- peper en zout
Instructies
- Smelt de boter in een steelpan en fruit hierin de knoflook en sjalot aan, tot de sjalot zacht is.
- Voeg dan de bloem toe en bak deze al roerend 2 minuten mee.
- Schenk de bouillon en melk in de pan en voeg de mosterd toe.
- Breng de ragout al roerend aan de kook en kook 5 minuten zachtjes door.
- Voeg de Hollandse garnalen en peterselie toe en breng de ragout op smaak met peper en zout.
Bewaar deze recepten op Pinterest!
Deze recepten opslaan zodat je ze altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
