Pompoentaart

Bij ons in de buurt verkopen veel mensen pompoenen langs de weg, waar ik dan ook graag gebruik van maak. Laatst kocht ik een grote oranje pompoen en besloot er onder andere deze Amerikaanse klassieker mee te maken, Pumpkin Pie. Oftewel, pompoentaart!

Hoewel ik zelf niet ondersteboven was van deze taart, waren mijn proefpersonen dat wel. Achteraf weet ik dat het door het kleine beetje gember dat er in de taart verwerkt zit, dat vind ik absoluut niet lekker. Gelukkig vonden onder andere mijn vriend en mijn beste vriendin de taart wel lekker.

Wat heb je nodig?
Een quichevorm van ongeveer 24-26 cm doorsnee

Voor de bodem:

  • 200 gram bloem
  • 100 gram koude boter
  • 3 eetlepels suiker
  • snufje zout
  • 2 eetlepels koud water

Voor de vulling:

  • 75 gram walnoten
  • 75 gram pecannoten
  • 1 pompoen van ruim een kilo
  • 3 eieren
  • 120 ml room
  • 150 gram bruine suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel gemalen gember
  • ¼ theelepel gemalen kruidnagel
  • ½ theelepel zout

Zo ga je te werk:
1.  Verwarm de oven voor op 175 °C. Bedek een bakplaat met bakpapier.

2. Hak de pompoen in parten, schil de parten en hak ze in stukken. Je hebt ongeveer een kilo pompoen nodig. Leg de stukken pompoen op een bakplaat en bak ze zo’n 25-30 minuten. Laat ze afkoelen en pureer ze dan met een staafmixer of blender tot een gladde puree.

3. Om het deeg voor de bodem te maken, meng je de bloem met de koude boter, suiker en het zout. Kneed het met koude handen tot een kruimelig deeg. Voeg lepel voor lepel het koude water toe en kneed tot het deeg een bal vormt. Druk de bal een beetje plat, vouw hem in plastic folie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.

4. Rol het deeg uit in een cirkel en bekleed hier de vorm mee. Ik gebruikte een aardewerken quichevorm. Je kunt natuurlijk ook een andere vorm gebruiken, als het maar een lage vorm is. Laat de bodem dan weer even rusten in de koelkast.

5. Hak de walnoten en pecannoten grof en verdeel ze over de bodem.

6. Verwarm de oven op 190 °C. Klop de eieren, roer de pompoenpuree, room, kruiden en suiker erdoor. Giet het pompoenmengsel in de vorm en bak de pompoentaart zo’n 50 minuten.

Lekker met een dot slagroom (of een bolletje ijs?).

Pompoentaart1

Join the Conversation

  1. Maura - YLT says:

    Ben heel benieuwd hoe dit smaakt! Hij staat hoog op mijn to cook list.

  2. Hester says:

    Ik houd ook niet van gember, dus dat zou ik dan denk ik gewoon weglaten. Het ziet er wel heel bijzonder uit, geen idee of ik dit lekker vind…

  3. Chantal says:

    Goedemorgen!

    Dank voor de duidelijk uitleg. Ik heb hier nog een grote oranje pompoen liggen en weet nu wat ik daar mee ga doen vanmiddag :)

    Fijne zaterdag!

    1. Sabine Author says:

      Wat goed! Is de taart gelukt?

  4. MySimplySpecial says:

    Ik ben heel benieuwd hoe het smaakt!

  5. Leuk, dit ga ik maken voor Halloween!

    1. Sabine Author says:

      Wat een goed idee! Er komen binnenkort nog meer leuke Halloween recepten aan trouwens.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close