De tijd van de pompoenen is weer aangebroken! Hoewel je ze het hele jaar door kunt krijgen tegenwoordig, eet ik ze toch eigenlijk alleen maar in het najaar. Op OMF hebben we al meerdere recepten voor pompoenpuree gedeeld, maar het recept van vandaag is mijn ultieme favoriet! Ik combineerde de pompoenpuree namelijk met geroosterde hazelnoten en bruine boter en oh jongens, dat is me toch een partijtje lekker.
Bruine boter
Bruine boter verkrijg je door boter na het smelten nog wat langer te verhitten. Het krijgt dan een bijna karamelachtige kleur en raakt zwart gespikkeld. De geur en smaak doen ook een beetje aan karamel denken en het is ongelofelijk lekker om te verwerken in gerechten. Voor dit recept mengde ik de hazelnoten met de bruine boter, maar er ging ook een beetje van de boter door de pompoenpuree voor extra smaak.
De hazelnoten zijn het allerlekkerst als je ze even roostert. Dit kun je doen in een droge koekenpan, maar de oven werkt hiervoor ook prima. Je doet er wel goed aan om hazelnoten te kopen die al zijn gepeld. Het velletje van de hazelnoten wil je namelijk niet in dit recept terugzien. En geloof mij: het is een crime om de hazelnoten te ontdoen van het bruine velletje.
Tot slot wil ik ook nog even het volgende gezegd hebben. Normaal gesproken is het een absolute no go om aardappelen fijn te malen in een foodprocessor. Maak je bijvoorbeeld aardappelpuree dan stop je de gekookte aardappel nooit in een foodprocessor, de textuur wordt namelijk bijna lijm vanwege de hoeveelheid zetmeel. Omdat de aardappelen in dit recept worden gemengd met pompoen, hazelnoten en bruine boter, kan de foodprocessor weinig kwaad. De textuur van deze pompoenpuree wordt zelfs lekker zacht als je alles fijnmaalt in plaats van stampt. Dus voor een keer mag de foodprocessor uit de kast voor het maken van puree, haha.
Pompoenpuree met hazelnoten en bruine boter
Benodigdheden
- bakplaat met bakpapier
- Foodprocessor
Ingrediënten
- 400 g flespompoen - in grove stukken
- 400 g aardappel - geschild en in grove stukken
- 100 g roomboter
- 100 g ongebrande, gepelde hazelnoten
- peper en zout
- olie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
- Verdeel de pompoen en aardappel over de bakplaat en besprenkel dit met een beetje olie.
- Schuif de groenten 30 minuten de oven in, tot ze helemaal zacht zijn geworden. Doe de gegrilde pompoen en aardappel daarna in de foodprocessor.
- Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze goudbruin kleuren.
- Smelt ondertussen de boter in een steelpannetje en verwarm de gesmolten boter tot het een karamelkleur krijgt en je zwarte spikkels begint te zien.
- Doe de geroosterde hazelnoten bij de boter in de pan en schep even goed om.
- Schep de helft van de boter en hazelnoten bij de pompoen en aardappelen in de foodprocessor. Voeg peper en zout naar smaak toe.
- Maal het geheel tot een fijne puree.
- Serveer de pompoenpuree als bijgerecht en garneer deze met de rest van de hazelnoten en bruine boter.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.