Deze pompoen-linzencurry is echt perfect om op tafel te zetten als je zin hebt in een vegetarische curry. Sowieso maak ik zelf steeds vaker vegetarische curry’s dan curry’s met vlees of vis en ik vind het héérlijk.
Dit curry recept is ook echt perfect voor de herfst. Met heerlijk hartige, kruidige smaken. Echt zo’n bordje met hartverwarmend eten. En dat is precies wat we nodig hebben op koude dagen, vind je niet?
Vegetarische curry met pompoen & linzen
Deze vegetarische curry met pompoen & linzen is ontzettend makkelijk om te maken. Vrijwel alle ingrediënten kunnen tegelijkertijd in de pan en als je linzen uit blik gebruikt, hoef je die pas de laatste 10 minuten van de kooktijd aan het gerecht toe te voegen. En van dat soort makkelijke maaltijden kan ik geen genoeg krijgen in de herfst.
Bonuspunten voor de heerlijke geur die tijdens het koken van dit gerecht door het hele huis trekt. Een geurkaars hoef je niet aan te steken!
Als je het jezelf helemaal makkelijk wilt maken, kun je gebruik maken van voorgesneden pompoen. Dat heb ik zelf ook gedaan, want als ik ergens een hekel aan heb dan is het wel aan het te lijf moeten gaan van zo’n gevaarte. Ik gebruik altijd scherpe messen, maar het snijden van pompoen blijf ik een uitdaging vinden.
Voor dit recept kun je zowel flespompoen als muskaatpompoen gebruiken. Het voordeel van flespompoen is dat je deze niet hoeft te schillen en dat je de stukjes pompoen met schil en al kunt toevoegen aan de curry.
Curry van pompoen voor de herfst
De curry van pompoen is een ideaal herfstgerecht omdat het een flinke hoeveelheid kruiden en specerijen bevat. Dit maakt de smaak lekker kruidig en zorgt voor het hoge comfort food gehalte.
Voel je overigens vrij om de pompoen-linzencurry minder kruidig te maken als je dit lekkerder vindt of als je bepaalde specerijen niet in huis hebt hoor. Zelf liet ik deze keer bijvoorbeeld de cayennepeper achterwege, omdat dit vaak nog net iets te pittig is voor mijn kinderen.
Serveer de pompoen-linzencurry met gekookte basmatirijst, deze rijstsoort past goed bij de kruidige smaken van de curry.
Pompoencurry met mango
Een van de manieren om de kruidige smaak van de curry een beetje meer te balanceren, is door het toevoegen van mango blokjes. Als je niet houdt van warm fruit dan kun je de mango prima helemaal weglaten uit dit recept, maar ik vind het er zelf heerlijk in. Het zorgt voor een licht zoete twist die perfect samengaat met de pompoen en linzen.
Voeg de blokjes mango pas samen met de linzen aan het einde van de kooktijd toe, zodat de friszoete smaak echt nog overeind blijft. Bovendien blijft zo de bite van de mango ook nog een beetje bewaard en voorkom je dat het een papperig zooitje wordt.
In plaats van mango kun je ook blokjes appel gebruiken of stukjes ananas trouwens, mocht je dat in huis hebben of toevallig lekkerder vinden.
Pompoen-linzencurry uit de slowcooker
Ben je in het bezit van een slowcooker, dan heb ik goed nieuws voor je. Je kunt de pompoen-linzencurry namelijk heel goed in de slowcooker bereiden. Het enige waar je op moet letten is dat je iets minder vocht gebruikt. In plaats van 400 ml gezeefde tomaten, raad ik je aan om 200 ml te gebruiken. De hoeveelheid kokosmelk kan dan hetzelfde blijven.
Kies bij voorkeur ook voor volle kokosmelk in plaats van light kokosmelk, als je de pompoen-linzencurry in de slowcooker wilt bereiden.
Normaal gesproken giet ik het vocht van linzen en bonen uit blik niet af als ik deze gebruik voor een slowcookerrecept. Dat vocht zorgt immers voor meer smaak aan het gerecht. Deze keer heb ik dat echter wel gedaan, omdat de curry anders veel te nat zou worden. Giet de linzen dus eerst af voordat je ze in de slowcooker doet.
Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de mangoblokjes in de pot van de slowcooker. Roer goed door en gaar de curry 6 uur op Low of 3 uur op High. Voeg de laatste 30 minuten van de kooktijd de blokjes mango toe.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Pompoen-linzencurry
Ingrediënten
- 1 ui – gesnipperd
- 3 teentjes knoflook – fijngehakt
- 1 cm gember – fijngehakt
- 400 g flespompoen – in blokjes
- 400 ml gezeefde tomaten
- 200 ml kokosmelk
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl garam masala
- 1 tl kurkuma
- 1 el donkerbruine basterdsuiker
- 500 g linzen uit blik – schoongespoeld
- 1/2 mango – in blokjes
- peper en zout
Instructies
- Verhit een beetje olie in een ruime pan en fruit hierin de ui, knoflook en gember aan tot de ui glazig begint te zien.
- Doe dan de blokjes pompoen in de pan en bak deze 2 minuten mee.
- Schenk de gezeefde tomaten en kokosmelk in de pan en voeg hier alle kruiden en specerijen aan toe.
- Roer goed door en breng het geheel aan de kook.
- Laat de curry 25 minuten, met de deksel half op de pan, zachtjes koken tot de pompoen gaar is.
- Voeg de laatste 10 minuten van de kooktijd de linzen en mangoblokjes toe.
- Breng de curry op smaak met peper en zout.