Polenta frietjes

Heb ik je gefopt met de foto? Tim fopte ik in ieder geval wel want die dacht serieus dat we aardappelfrietjes aten en heeft ze inmiddels bestempeld tot lekkerste frietjes ooit. Jep, mijn meneer vindt deze Polenta frietjes lekkerder dan de echte patat. Prima, ze zijn namelijk een stuk eenvoudiger te maken dan de echte aardappelpatatten. Ik heb mijn recept voor deze Polenta frietjes gebaseerd op een recept voor Curaçaose Funchi. Deze Antilliaanse variant op Polenta leerde ik maken tijdens mijn perstrip naar Curaçao vorig jaar en ik vond het zó lekker dat ik het thuis ook eens moest proberen. Op Curaçao at ik het gefrituurd (góddelijk zeg ik je) en gewoon vers (ook erg lekker), maar thuis sneed ik frietjes van de Funchi en besloot ik deze te bakken in een koekenpan. Pakte grandioos uit dus het recept deel ik graag met je.

Wat heb je nodig? (2 – 3 personen)

  • 1 liter water
  • 350 gram maismeel (polenta)*
  • 1½ eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • snuf nootmuskaat
  • zout

*Maismeel is niet hetzelfde als maisbloem, let daarop!

1. Breng het water in een diepe pan aan de kook.

2. Doe het maismeel in een kom en voeg hier het knoflookpoeder, zout en nootmuskaat aan toe. Schep even goed om.

3. Voeg zodra het water kookt de polenta toe en roer dit goed door tot een klontvrij mengsel. De polenta wordt heel dik en steeds lastiger om door te roeren, uiteindelijk pakte ik mijn pannenlikker erbij om alles om te scheppen.

4. Voeg de olijfolie toe en laat de polenta onder constant doorscheppen 3 minuutjes op laag vuur verwarmen.

5. Bekleed een lage bak of schaal (bijvoorbeeld een voorraadbak of ovenschaal) met plasticfolie en schep de polenta hierin. Strijk de bovenkant glad en laat volledig afkoelen.

6. Snijd nadat de polenta is afgekoeld alles in frieten.

7. Verwarm een laagje olie (liefst neutrale olie) in een koekenpan en bak hierin de Polenta frietjes rondom knapperig. Laat ze uitlekken op een vel keukenrol, strooi zout over de frieten en serveer ze direct.

Deze polenta frietjes zijn héérlijk met truffelmayonaise. JUM!

Polenta frietjes

Join the Conversation

  1. Hier ook een polenta-frietjes liefhebber! Heb ze een tijd geleden eens gemaakt en ben helemaal verkocht haha!

  2. Het ziet er echt bijzonder uit zeg! Ik moet eerlijk zeggen dat ik al héél lang benieuwd ben naar polenta, maar het nog nooit uitgeprobeerd heb. Ik denk dat dit het perfecte receptje is om mee te experimenteren :) Het klinkt echt onwijs lekker in ieder geval!

  3. Als ze lekkerder zijn dat echte patat moet ik ze zeker een keer proberen!

  4. Ik ben niet dol op polenta maar dit recept klinkt wel héél lekker zeg. Toch maar weer eens proberen!

  5. Heb nog nooit met polenta gewerkt, dit klinkt echt lekker! Ga het morgen uitproberen, ben benieuwd.

  6. Als ik de titel niet gezien had, had ik zomaar gedacht dat het aardappel frietjes waren! Ik ben nog niet bekend met Polenta, dus wil dit zeker eens proberen :)

  7. Dat klinkt erg goed, ga ik zeker uitproberen als ik zin heb in frietjes :)

  8. Ze zien er echt heerlijk uit!

  9. Ik heb echt nog nooit gehoord van polenta.. Smaakt dit dan een beetje als de normale friet? Of is het eigenlijk (op de vorm na) helemaal niet te vergelijken?

    1. Het doet mij een beetje aan RASpatat denken!

  10. Nog nooit polenta gebruikt maar dit ziet er wel héél lekker uit. Ik ga er eens mee aan de slag, ben benieuwd :)

  11. Deze staat op onze to make list! Kan niet wachten!

  12. Lijkt me lekker! Goeie tip

  13. Ook ik heb nog nooit iets gemaakt met polenta. Neem aan dat je dat gewoon bij de grotere supermarkt kan kopen?

    Ik ga dit recept bewaren, lijkt me een lekker recept om kennis te maken met polenta.

  14. Polenta frietjes zijn zo lekker. Ik heb ze een keer in een restaurant gegeten met truffel en parmezaanse kaas. Ook een heerlijke combi.

  15. Evelien says:

    Zijn deze polenta patatten ook in te vriezen??
    Even niet stil gestaan bij de hoeveelheden, na 1 maaltijd heb ik nu nog zeker voor 5 maaltijden patatten over hahaha

    P.s. ik denk dat ze zonder de nootmuskaat nog lekkerder zijn. Maar iets anders bijvoorbeeld iets mediteraans. :p

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close