Deze poké nacho’s met tonijn zijn ontstaat uit de behoefte voor een frissere variant op de welbekende Mexicaanse nacho’s. Laat ik voorop stellen dat ik nog altijd DOL ben op nacho’s met véél kaas en dat ik het een van de betere terras-snacks vind om te eten, vergezeld met een biertje. Maar soms heb ik gewoon zin in iets minder heftig, iets minder zwaar.
Deze poké nacho’s zijn een frisse, moderne variant op de bekende Mexicaanse snack. Geen zware laag gesmolten kaas of tortillachips, maar luchtige en knapperige gyoza chips (die maak je heel makkelijk zelf!) met daarop gemarineerde verse tonijn, avocado en andere frisse toppings.
Het resultaat is een lichte, maar smaakvolle snack of borrelhap die ook nog eens fantastisch oogt.

Nacho’s maken met een Aziatische twist
Het idee achter deze poké nacho’s is simpel: je neemt de frisse, rauwe ingrediënten van een pokébowl en serveert die op krokante chips. In plaats van tortilla’s maak je de chips zelf van gyoza vellen, waardoor de nacho’s een Aziatische twist krijgen.
De verse tonijn marineer je kort in sojasaus en een scheutje rijstazijn. Samen met avocado, bosui en nori krijg je precies die heerlijke smaakcombinatie waar poké zo bekend om staat: fris, hartig en een beetje umami. Werk de nacho’s af met geroosterde sesampitjes, die gooi ik vrijwel over ieder Aziatisch gerecht, en een drizzle kewpie-mayo of pittige sriracha mayonaise voor extra pit.
Dit gerecht is niet alleen lekker, maar ook ontzettend feestelijk om op tafel te zetten. En extra bonuspunten, want je kunt het makkelijk voorbereiden en pas op het laatste moment opbouwen.
Waarschijnlijk is dit onnodig om te zeggen, maar als je rauwe vis gebruikt is het wel belangrijk dat deze vers is! Koop de vis dus bij voorkeur bij de visboer en niet in de supermarkt. De verse vis die in de supermarkt ligt is namelijk vaak al ingevroren geweest en daardoor net wat minder geschikt om rauw te eten. Geef bij de visboer aan dat het de bedoeling is dat de vis rauw wordt gegeten, dan weet hij/zij wel welke moten je het beste kunt hebben.


Gyoza chips maken
De basis van deze poké nacho’s bestaat uit gyoza chips. Ik zat er eerst aan te denken om wel gewoon tortillachips te kopen, maar ik vond dat toch net iets minder goed samen gaan met de frisse poké smaken. Zelf aan de slag met gyozavellen dus om daar chips te gaan maken. Dat is echt súper simpel.
Je vindt gyoza vellen in het vriesvak van grotere supermarkten, en bij de Aziatische toko liggen ze sowieso. Ze zijn rond van vorm en vrij soepel (maar niet te dun), waardoor ze na het bakken in de oven lekker luchtig en krokant worden.
Laat de gyoza vellen in hun verpakking ontdooien. Wees niet bang dat de vellen gauw scheuren. Als het goed is ontdooid kun je de velletjes zo van elkaar afhalen. Gyoza vellen zijn een stuk steviger dan bijvoorbeeld loempiavellen of filodeeg.
Snijd de vellen doormidden, spray ze lichtjes in met olie en bestrooi met een snufje zout. Na tien minuten in de oven op 180 graden Celsius heb je goudbruine chips die veel lichter zijn dan tortillachips en die dus, vind ik, beter passen bij de poké toppings.
Als alternatief kun je ook wonton vellen gebruiken. Deze zijn vierkant en kun je diagonaal snijden tot driehoekjes die qua vorm nog meer lijken op tortillachips. Beide opties werken uitstekend, maar de gyoza chips zijn net wat luchtiger en passen daardoor heel goed bij de rest van de ingrediënten!


Variaties op deze Poké nacho’s
Ik ben zelf altijd dol op een Pokébowl met tonijn, maar net als met een pokébowl kun je ook met deze poké nacho’s eindeloos variëren. Kies jouw favoriete poké toppings en verdeel die over de krokante gyoza chips. In plaats van onderstaande variant met tonijn kun je ook denken aan:
- Poke nacho’s met pittige zalm
- Poké nacho’s met krokante garnalen
- Groene poké nacho’s met gemarineerde zalm
Eigenlijk iedere topping die je graag gebruikt voor je pokébowl, is ook geschikt voor deze poké nacho’s.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Poké nacho’s met tonijn
Benodigdheden
- bakplaat met bakpapier
Ingrediënten
- 15 gyozavellen – diepvries, ontdooid
- olijfolie – bij voorkeur in sprayflacon
- snuf zout
Toppings
- 200 g verse tonijn
- 2 el sojasaus
- 1 tl zwarte azijn of rijstazijn
- 1 avocado – in blokjes
- 1 bosui – in ringen
- 1 vel nori – in dunne reepjes
- 1 tl geroosterde sesamzaadjes
- sriracha mayonaise of kewpie mayonaise
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃.
- Snijd de gyozavellen doormidden en verspreid ze over de bakplaat. Spray in met een beetje olie en strooi het snufje zout er overheen.
- Bak de gyozavellen in 10 minuten krokant en laat even afkoelen.
- Snijd de tonijn in blokjes en meng deze met de sojasaus en azijn.
- Schep de avocado en bosui door de tonijn en verdeel deze over de gyoza chips.
- Maak af met reepjes nori, geroosterde sesamzaadjes en een drizzle mayonaise en serveer direct.