PLOG: Zelf boter maken!

gesponsord

Ik ben eigenlijk helemaal niet zo’n fanatieke plogger. Wat een stom woord is het eigenlijk he? Maar serieus. Ik houd iedere week op OMF natuurlijk braaf een weekoverzicht bij maar soms ben ik zo aan het rommelen met een dag omdat hij zo vol is, dat ik er makkelijk een plog van had kunnen maken. Dus laatst toen ik weer zo’n dag had waarop er zó veel moest gebeuren dacht ik: ok, nu ga ik van (vrijwel) alles een foto maken. En daar is deze plog uit naar voren gekomen. Vandaag bezoek ik een persevenement waar ik zelf boter maak, doe ik vanuit Den Haag even een ritje naar Rotterdam en sport ik ’s avonds al het goddelijke eten van de lunch er weer af. Want dat laatste is hard nodig als foodblogger.

foto1

Rise and shine! Vanmiddag staat er een (waarschijnlijk) uitgebreide lunch op de planning dus ik doe rustig aan met het ontbijt. Vaste prik eigenlijk op warme en drukke dagen: een ontbijtshake met havermout, blauwe bessen en banaan. Glas water ernaast en een visolie tablet. Ik red het hier prima op tot de lunch.

foto2

Op naar Den Haag. Dat is een flink eind rijden vanuit Apeldoorn maar goed, ik ben het inmiddels gewend.

foto3

Ik ben uitgenodigd voor een evenement van Lurpak! Super leuk want vorig jaar ben ik ook met Lurpak aan de slag gegaan. Ik verdiepte mij toen in de verschillen tussen margarine en roomboter en of je het een voor het ander kunt vervangen. Je kunt het artikel hier teruglezen, mocht je je geheugen even willen opfrissen.

foto4

Van te voren wist ik al dat we zelf boter gingen maken vandaag. De ingrediënten staan al klaar!

Tijdens een presentatie wordt ons nog eens haarfijn uitgelegd wat het verschil is tussen boter en margarine en waarom boter zoveel beter is. Fun fact: de boter van Lurpak bestaat uit slechts een kleine selectie ingrediënten (verse room, zuursel uit melk en een beetje zout) terwijl de ingrediëntenlijst van margarine producten veel langer is en heel veel onbekende ingrediënten bevat. Wat Lurpak zo bijzonder maakt is dat het merk al 115 jaar oud is en dat de boter uitsluitend wordt gemaakt van Deense melk. Hoewel het product in meer dan 80 landen wordt verkocht wordt het al-tijd vervaardigd en geproduceerd in Denemarken. Er zijn strenge regels aan de boter van Lurpak verbonden maar deze zorgen er wel voor dat de kwaliteit van de boter in al die landen waar het verkocht wordt gewaarborgd blijft.

Ook bizar trouwens: voor 2 kilogram Lurpak is er 20 – 25 kilogram melk nodig. Wow!

foto5

Na de presentatie doen we een blinde botertest: plankje 1 bevat boters, plankje twee smeerbare producten waaronder ook margarine. Ik zal de andere producten niet afkraken (nogmaals: het was een blinde test dus ik had geen idee welke producten van welk merk waren) maar laat ik zeggen dat ik Lurpak er direct uithaalde. Gelukkig maar, wij hebben thuis namelijk altijd Lurpak boter en Lurpak Smeerbaar in de koelkast staan. Zou zo lullig zijn als ik een andere ineens lekkerder zou vinden he, haha!

foto6

Vervolgens mochten we zelf aan de slag met het maken van boter. Wat blijkt? Dat is echt een fluitje van een cent en niet meer dan een kwestie van karnemelk en room goed door elkaar schudden tot het van elkaar gaat scheiden. Wanneer je lang genoeg schudt, en ja… dat was een flinke workout, blijf je vanzelf over met heerlijk romige boter. Ik ga dit thuis ook een keer proberen!

foto7

Nog wel even zeven…

foto8

En tadaaaa! Snufje zout erbij (want gezouten boter is wat mij betreft het allerlekkerst) en klaar is je homemade boter. En serieus, dat kostte slechts 5 minuten. Hoe tof is dat.

foto11

Na dat harde werken (lees: een paar minuten schudden met het potje) mochten we genieten van de lunch. Het Lurpak evenement vond plaats bij restaurant Bøg in Den Haag, het enige Scandinavische restaurant in Nederland. De chefkok schotelde ons het bovenstaande menu voor, allemaal geïnspireerd op of gemaakt met Lurpak boter.

foto9

Lijnzaadcrackers met koudgerookte Lurpak boter. Briljant idee trouwens, boter roken.

foto10

De oesters. Met gefermenteerde peer, rogge en crème van Lurpak.

foto12

Kriel aardappeltjes met Deense Haring, Lurpak en lompvis (Google deze vis en je snapt waar de naam vandaan komt) kaviaar. Dit was absoluut mijn favoriete gerechtje voor het dessert werd geserveerd.

foto13

Het beste van alles: ijs gemaakt van karnemelk met aardbeien in vlierbloesemsiroop, lemoncurd en witte chocolade.

Er werd tijdens het evenement ook nog een sfeervideo gemaakt!

Wat een onwijs leuk evenement om meer over Lurpak en boter in het algemeen te weten te komen. Daadwerkelijk het product proeven werkt altijd het allerbeste en dat hebben we mede dankzij het zelf maken van boter en de heerlijke lunch zeker kunnen doen. Mocht je zelf de producten van Lurpak willen proeven dan kan dat natuurlijk. Lurpak licht gezouten boter, en Lurpak Smeerbaar (in licht gezouten en ongezouten) zijn onder andere verkrijgbaar bij Jumbo en Albert Heijn.

Na het evenement in Den Haag reed ik door naar Rotterdam om nog wat spullen op te halen van de OMF Workshopweek. Ik was om 16.00 uur thuis en had om 16.45 uur nog een telefonische afspraak. Rennen, vliegen en springen dus en hierdoor niet aan foto’s gedacht. Ik zei toch dat ik een slechte plogger was.

foto15

Toen ik thuis kwam stond echter wel dit mintgroene monster op mij te wachten. Wat een top ding niet waar? Echt een pareltje op mijn aanrecht. En ideaal om boter mee te maken dus dat ga ik maar eens doen binnenkort. Dan leer ik het jullie ook direct!

foto16

Die heerlijke lunch en boter-overdaad moesten eraf getraind worden ’s avonds. Dus hup, sportkleding aan en op naar Tobias om te trainen. Ik werkte aan mijn clean en snatch technieken en deed daarna nog een Death by Swings workout. Bij deze workout verhoog je per minuut het aantal kettlebell swings, net zolang tot je niet meer het aantal swings kunt voltooien in een minuut. Op minuut 1 startte ik bijvoorbeeld met twee swings, minuut 2 werden het er vier, minuut 3 zes etc. Ik stopte uiteindelijk bij 30 swings in een minuut. Toen waren mijn armen zo verzuurd dat ik het wel goed vond, haha.

foto17

Eenmaal thuis heb ik nog even met Senna gespeeld in de tuin. Kijk nou wat een mooie bloemetjes wij hebben! Vorig jaar plantten we deze struik maar toen zag het er nog niet uit. Nu zitten er ineens bloemetjes aan. Zo leuk!

Om 22.00 uur was mijn dag wel voorbij. Wat een volle maar leuke dag! Mocht ik vaker zo’n volle dag (lees: met leuke dingen) hebben als deze dan zal ik vaker ploggen. Dat werkt toch beter dan alles in één weekoverzicht proppen denk ik.

Tot gauw! x

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Lurpak

ohmyfoodness nl&sz=1x1&t=campaign%3Dohmyfoodness nl 430122964 1
ohmyfoodness nl article&sz=1x1&t=campaign%3Dohmyfoodness nl article 430122964 1

Join the Conversation

 1. Maris Maria Renne says:

  Ploggen…. vloggen … heb het geprobeerd, maar binnen no time ga ik dan in iets op en bedenk ik achteraf dat ik dat had moeten vastleggen
  Die struik is mooi! En je Death by swings workout klinkt ehm… dodelijk

 2. Loool eindelijk iemand die erkent dat plog eigenlijk maar een stom woord is :’).
  Wel leuke foto’s!!

 3. Vivian {Stay Alive and Cooking} says:

  Ik wist eerlijk gezegd niet wat een plog was maar ik ben fan. Nieuwsgierig als ik ben vind ik het wel erg leuk, zo’n kijkje in iemand anders leven… Haha! En ik ga dus echt wel naar Lurpak kijken in de supermarkt want ik word een beetje depressief van alle ingrediënten die er in het pakje in de koelkast zitten. Dus. Leuk verhaaltje, leest makkelijk weg!

 4. Margot says:

  Wat een leuk dagje en die vis ziet er inderdaad niet heel elegant uit ;-)

 5. Marlous says:

  Oeh leuk! Ik ben ook dol op gezouten roomboter, ik snap niet dat er mensen zijn die margarine eten..

  1. Sabine Author says:

   Nee, dat snap ik ook niet haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close