Plakkerige gember tempeh met kokosrijst

Jullie gaven via Instagram aan wat meer vega/healthy en groenterijke recepten te willen zien: bij deze! Voor mij was dit gerecht min of meer een sprong in het diepe, ik geloof niet dat ik al eerder een heel gerecht rondom tempeh op tafel heb gezet namelijk. Ik ken het product dan ook niet zo goed. Als wij ervoor kiezen vegetarisch te eten, dan verwerken we eigenlijk nooit tofu of tempeh in een gerecht maar eten we gewoon meer groenten.

Tempeh is in ieder geval wel in populariteit aan het winnen, in steeds meer huishoudens is het een vaak gekocht ingrediënt en dat snap ik wel: je kunt er alle kanten mee op! In dit geval heb ik ervoor gekozen om de tempeh te voorzien van een plakkerige gember’marinade’ en de tempeh kort op hoge temperatuur te wokken. De buitenkant van de tempeh wordt hierdoor plakkerig en licht knapperig, terwijl de binnenkant lekker zacht blijft. Omdat de tempeh vrij stevig van smaak is, maakte ik er kokosrijst bij als romige tegenhanger.

Heb je zin in nog meer rijst recepten? Ik heb alle recepten met rijst op 1 pagina verzameld. 

plakkerige tempeh met kokosrijst

plakkerige tempeh met kokosrijst

4.82 van 11 stemmen

Plakkerige gembertempeh met kokosrijst

Tempeh, je kunt er alle kanten mee op. Extra lekker is deze plakkerige gember tempeh met kokosrijst. Staat zo op tafel en is een topper als je vegetarisch wilt eten.
Porties2 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 2 dagen

Benodigdheden

  • wok

Ingrediënten

  • 1 kop rijst (basmati of pandan)
  • 1 blik kokosmelk - 400 ml
  • 250 g tempeh - in blokjes
  • 1 teentje knoflook - fijngehakt
  • 2 bosuitjes - in ringen (+1 extra voor garnering)
  • 5 cm gember - geraspt
  • 1 el donkere sojasaus
  • 1 el honing
  • 1 tl sambal oelek
  • sap van 1/2 limoen

Instructies

  • Was de rijst grondig onder de koude kraan. Doe de rijst vervolgens in een pan en schenk hier de kokosmelk bij.
  • Breng de kokosmelk aan de kook, draai het vuur laag en doe de deksel op de pan. Kook de rijst in 10 minuten gaar.
  • Doe ondertussen de tempeh in een kom en voeg hier de rest van de ingrediënten aan toe.
  • Schep goed om.
  • Verhit een beetje olie in een wok en wok hierin de tempeh 2-3 minuten op hoog vuur tot de buitenkant plakkerig is.
  • Schep de kokosrijst in diepe borden. Schep de tempeh er bovenop en garneer het gerecht met bosuitjes. Serveer er partjes limoen bij.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: gembertempeh, kokosrijst, plakkerige tempeh, tempeh, vegetarisch

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

plakkerige tempeh met kokosrijst

Join the Conversation

  1. Ayleen says:

    Deze komt op mijn lijstje! Ik ben echt gek op temphe!
    Ik mis alleen nog wel wat groente. Wat zou hier nog bij kunnen passen?

    1. Zou voor paksoi gaan Ayleen :)

    2. Sabine Author says:

      Zoals Inge al zegt zou pakoi heel goed kunnen, maar gewokte sugarsnaps of bimi zijn hier ook heel lekker bij.

  2. Katie says:

    Hoi! Bedoel je met donkere sojasaus ketjap (dus zoete sojasaus)?

    1. Sabine Author says:

      Nee, donkere sojasaus is geen ketjap. De consistentie van donkere sojasaus is wel wat dikker dan die van lichte sojasaus, maar het is zeker geen zoete saus! Wel wat minder zout.

  3. Tamara says:

    Zalig gerecht en zo klaar! Ik doe er altijd wat komkommer bij als groente.

    1. Sabine Author says:

      Altijd een goed idee! LEkker fris ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close