Pizzadeeg maken, bewaren & invriezen.

Pizzadeeg maken, het is een fluitje van een cent en toch wordt het ons steeds makkelijker gemaakt om kant-en-klaar pizzadeeg te kopen. Ik moet héél eerlijk bekennen dat ik ook nog altijd snel voor de laatste optie ga hoor, maar toen ik onlangs weer eens de keuken in dook om zelf pizzadeeg te maken dacht ik direct: dit moet ik vaker doen.

Ik realiseerde me dat er op OMF eigenlijk nog geen goed pizzadeeg recept stond dus bij deze. In dit artikel vertel ik je stap voor stap hoe jij je eigen deeg maakt. Vervolgens kun je dit pizzadeeg verwerken hoe jij wil. Ik geef je later in dit artikel wat lekkere pizza suggesties.

Pizzadeeg maken

Pizzadeeg recept

Dit pizzadeeg recept gebruik ik echt al járen. Alle pizza’s uit mijn kookboeken zijn gemaakt met dit pizzadeeg als basis en ook hier op OMF vind je al meerdere recepten waarin je dit basisrecept terug vindt.

Ik noem het dan wel een pizzadeeg recept, je kunt er nog veel meer lekkers mee maken! Aankomende week deel ik een recept voor heerlijke Pizza Pretzels waarvoor ik dit deeg als basis heb gebruikt. Maar ook dit garlic bread heb ik gemaakt met dit pizzadeeg recept als basis.

Zelf pizzadeeg maken

Waarschijnlijk heb je alle ingrediënten voor zelfgemaakt pizzadeeg al wel in huis. Het zijn echt basisingrediënten die eigenlijk in iedere voorraadkast zouden moeten staan. Pizzadeeg maken doe ik altijd met een deeg op basis van gist. Het deeg moet dan wel even een uurtje rijzen op een warme plek in huis, maar in tegenstelling tot een broodrecept komt er geen tweede rijs aan te pas. Scheelt weer een beetje hè?

Ik kneed mijn pizzadeeg zelf altijd met de keukenmachine, yes – lui cheffie hier, maar ook als je geen keukenmachine in huis hebt kun je het pizzadeeg prima maken. Gebruik je handen en kneed het deeg net zolang tot het niet al te plakkerig meer aanvoelt. Voorkom de drang om gauw meer bloem toe te voegen, hoe langer je kneedt hoe minder plakkerig het deeg wordt – geloof mij!

pizzadeeg bewaren

Pizzadeeg bewaren

Met dit pizzadeeg recept maak je genoeg deeg voor twee flinke pizzabodems. Maar mocht je nou een lastminute change of plans hebben of simpelweg met minder mensen eten, dan kun je het pizzadeeg bewaren voor een volgende pizzaparty! En ja, zelfgemaakt pizzadeeg bewaren is echt een fluitje van een cent!

Laten we beginnen met de koelkast. Als je plannen hebt om dat heerlijke deeg binnen een paar dagen te gebruiken, dan is de koelkast je beste vriend. Rol je deeg in een bal, smeer het lichtjes in met olie (dit voorkomt uitdrogen), en doe het in een afsluitbare plastic zak of wikkel het in vershoudfolie. Zo blijft je deeg tot wel 48 uur heerlijk vers in de koelkast. Handig voor als je vanavond pizza maakt, maar ook morgen nog zin hebt in een verse slice!

Pizzadeeg invriezen

Maar wat als je verder vooruit plant? Dan is invriezen de oplossing. Zelfgemaakt pizzadeeg invriezen is net zo eenvoudig. Volg dezelfde stappen als voor het koelen, maar stop het deeg nu in een vriezerbestendige zak. Vergeet niet de datum erop te schrijven; zo weet je precies wanneer je jouw pizzadeeg-avontuur bent begonnen. In de vriezer kan je deeg wel 3 maanden mee. Als de pizzakriebels je dan te pakken krijgen, haal je het deeg de avond voor gebruik uit de vriezer en laat je het in de koelkast ontdooien. Verdeel het deeg in bolletjes als je nog genoeg deeg hebt voor meerdere etentjes.

En voilà, met deze tips heb je altijd de basis voor een heerlijke pizza bij de hand. Dus of je nu spontaan besluit een pizza te bakken of je hebt een pizzaparty gepland met vrienden over een paar weken, je zelfgemaakte pizzadeeg heb je dan al klaar! Is dat niet geweldig?

Je kunt er trouwens ook voor kiezen om het deeg te gebruiken voor Homemade diepvriespizza. Super leuk om te maken en natuurlijk heel handig voor later als je een keer wat minder tijd hebt om te koken.

Lekkere recepten voor dit pizzadeeg

Mocht je nou wat inspiratie nodig hebben voor recepten om te maken met dit pizzadeeg: I’ve got your back! Wat denk je bijvoorbeeld van deze heerlijke pizza’s?

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

zelfgemaakt pizzadeeg
No ratings yet

Pizzadeeg maken

Pizzadeeg maken is helemaal niet zo ingewikkeld. Je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig en vervolgens kun je er alle kanten mee op. Uiteraard kun je er pizzabodems van maken die je vervolgens kunt invriezen, maar ook pizzabroodjes zijn een goed idee.
Porties1 portie deeg voor 2 pizza’s
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 15 minuten
Rijstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 2 dagen of 3 maanden

Benodigdheden

  • elektrische mixer met deeghaken
  • kom om in te rijzen
  • warme plek in huis

Ingrediënten

  • 15 g kristalsuiker
  • 1 zakje instant gist – 7g
  • 240 ml lauwwarm water
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl zout
  • 400 g patent bloem

Instructies

  • Doe de suiker, gist en 50ml water in een glas. Roer goed door en laat even staan tot het begint te bruisen.
  • Doe de rest van het water, de olijfolie, zout, bloem en het gistpapje in de kom van de keukenmixer en kneed het geheel in 10 minuten tot een soepel deeg.
  • Vorm een bal van het deeg, vet de kom lichtjes in en dek de kom af met plasticfolie.
  • Zet het deeg een uur op een warme plek om te laten rijzen, tot het in volume is verdubbeld. Vanaf hier kun je het deeg verder verwerken.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: deeg maken, pizza, pizzadeeg

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close