Ik beloofde het laatst al in mijn pizzadeeg maken artikel: we maken Pizza pretzels vandaag! Jawel.
Pretzels ken je wellicht als die kleine, harde zoutige snackjes maar die bedoel ik niet. Ik bedoel die grote pretzel broodjes die je in New York op iedere straathoek en in Duitsland ook veel kunt kopen.
Lang, héél lang geleden (lees: 10(!) jaar) deelde ik hier op OMF al een recept waarmee je zelf pretzels kunt maken. Hartstikke lekker en weer heel anders van smaak dan deze Pizza pretzels.
De Pizza Pretzels maken we namelijk van zelf gemaakt pizzadeeg, maar je mag ook kant-en-klaar deeg gebruiken hoor, en lekkere toppings. Klaar voor? Let’s gooooo!
Pretzel broodje
Ok, technisch gezien zijn deze Pizza pretzels geen pretzel broodjes. Een pretzel broodje is namelijk gemaakt van hetzelfde deeg als echte brood-pretzels, maar zijn dan gevormd als bolletje. Heerlijk om te gebruiken als broodje voor een hamburger bijvoorbeeld.
Desalniettemin hebben deze Pizza pretzels ook wel wat weg van een broodje. Je kunt ze prima als lunch serveren of als bijgerecht voor bij een kom soep bijvoorbeeld.
Ik maakte zelf een vegetarische variant met uitsluitend tomatensaus, mozzarella en Italiaanse kruiden, maar als je het lekker vindt dan kun je daar natuurlijk nog van alles aan toevoegen.
Wel is het makkelijker om de pretzels af te toppen met ingrediënten dan om ze te vullen. Het deeg moet immers wel echt dichtgevouwen worden om te voorkomen dat de vulling eruit loopt.
Pretzels vormen
Maar hoe vorm je nou die pretzels? Toegegeven: ze zien er bijzonder en lastig uit, maar zo ingewikkeld is het helemaal niet.
Het is het makkelijkste om het pizzadeeg in een rechthoek uit te rollen. Gebruik je kant en klaar pizzadeeg, dan is het aan te randen om rechthoekig deeg te kopen in plaats van ronde pizzabodems.
Snijd dit deeg in zes lange rechthoekige stroken van ongeveer 2cm breed. Deze stroken besmeer je vervolgens met pizzasaus en bestrooi je met de mozzarella.
Rol de banen deeg op zodat de pizzasaus aan de binnenkant zit en je een lange rol deeg krijgt. Even goed de vouwrond dicht drukken zodat de vulling er niet uitloopt!
Leg de rol deeg voor je en breng beide uiteindes naar boven. Kruis beide uiteindes van de het deeg (foto 1).
Draai vervolgens de uiteindes van het deeg twee keer om elkaar heen (foto 2 + 3).
Til de gekruiste eindes van de deegrol over de cirkel die is ontstaan (foto 4) en klaar! Leg de pretzel vervolgens op de bakplaat en ga verder met de bereidingswijze.
Pizza variaties
Vind je dit nou een leuk recept en ben je er dol op om de smaak van pizza te verwerken in ander soort gerechten, dan vind je deze recepten waarschijnlijk ook leuk!
- Pepperoni pizza orzo bake
- Pizzarolls met knoflookdip
- Pepperoni Pizzafries
- Pizza lasagne roll-ups
- Pizzaflappen met cheddardip
- Aardappelwedges met pizzadip
- Pizza pastaschotel
- Pizza Quiche
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Pizza pretzels
Benodigdheden
- bakplaat met bakpapier
Ingrediënten
- 1 portie zelfgemaakt pizzadeeg (of kant en klaar deeg)
- 100 ml pizzasaus
- 150 g mozzarella – geraspt
- 1 eidooier – losgeklopt
- 1 el gedroogde Italiaanse kruiden
Instructies
- Rol het pizzadeeg uit tot een rechthoekige plak van ongeveer 1/2 cm dik en snijd deze in repen van 2 cm breed.
- Smeer de repen pizzadeeg in met tomatensaus en verdeel daar de geraspte mozzarella overheen.
- Rol het deeg met de pizzasaus naar binnen op en duw de rolnaad goed dicht.
- Vorm vervolgens de pretzel volgens de aanwijzingen in het artikel.
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
- Leg de pretzel op de bakplaat. Smeer de pretzels in met ei en strooi de Italiaanse kruiden en eventueel extra mozzarella er overheen.
- Bak de pretzels in het midden van de oven in 12 – 15 minuten goudbruin en gaar.
Oh. Mijn. Hemel. Die moet ik gelijk maken!