Wist je dat je in Griekenland een pita gyros met friet IN het broodje eet! Dat moet toch wel een ultieme guilty pleasure zijn.
Voor mij was het niet zo’n bekend fenomeen overigens, ik had echt nog nooit eerder friet in een wrap of broodje gegeten. Ik had op een camping in Italië wel eens pizza’s met friet en worst gezien, om de Duitsers tegemoet te komen waarschijnlijk – brr, maar daar bleef het dan ook bij.
Suf eigenlijk, want in Griekenland is het heel normaal om frietjes in brood te eten!
Sterker nog, hun bekende pita gyros worden juist heel vaak geserveerd met friet. In de pita dus!
Wat de Grieken kunnen kan ik ook dacht ik en daarom maakte ik voor deze Fastfood Friday zelf Pita gyros met friet. Omdat ik ervoor heb gekozen zelf het flatbread te maken is dit recept niet per se fast te noemen, maar als je helemaal geen zin hebt in gedoe, koop je gewoon kant-en-klaar pitabroodjes of flatbread.
Hoe dan ook, lekker is dit pita gyros recept ZEKER. Perfect voor in het weekend als je het mij vraagt.
De salade in deze pita’s heb ik overigens gemaakt met ingrediënten die ik zelf het lekkerst vind: ijsbergsla, rode ui, tomaat en komkommer. Voel je vrij om hier eventueel nog wat olijven aan toe te voegen natuurlijk.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Pita gyros met friet
Ingrediënten
Voor het flatbread:
- 250 ml lauwwarm water
- 1/2 zakje instant gist – 4 gr
- 1/2 el kristalsuiker
- 1/2 tl zout
- 1 el gedroogde oregano
- 400 gr bloem
En verder:
- 150 gr Griekse yoghurt
- 1 tl extra vergine olijfolie
- 1 teentje knoflook – geraspt
- 500 gr varkensfiletlapjes
- 2 el gyroskruiden
- 200 gr ovenfriet
- 2 tomaten – in partjes
- 1/4 komkommer – in plakjes
- 50 g feta – verkruimeld
- 100 gr ijsbergsla – in fijne reepjes
- 1 rode ui – in dunne halve ringen
Instructies
- Begin met het maken van het flatbread. Los hiervoor de suiker en het gist op in het water en laat staan tot het mengsel goed begint te bubbelen, de gist is dan geactiveerd.
- Meng het gistpapje met het zout, de oregano en de bloem en kneed dit in 10 minuten tot een zacht en licht plakkerig deeg.
- Vorm een bal van het deeg en leg deze in een licht ingevette kom. Laat het deeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
- Verdeel na het rijzen het deeg in 6 gelijke delen. Rol ieder bolletje deeg uit tot een ronde, dunne plak en bak deze in een droge koekenpan in een paar minuten aan beide kanten bruin. Bewaar de flatbreads onder een theedoek.
- Roer voor de knoflooksaus de Griekse yoghurt, extra vergine olijfolie en knoflook door elkaar en zet in de koelkast.
- Snijd de varkensfiletlapjes in reepjes en schep de gyroskruiden erdoor.
- Verwarm de oven voor en bak de friet volgens de instructies op de verpakking. Je kunt uiteraard ook gefrituurde friet of friet uit de Airfryer gebruiken. Strooi een klein beetje zout over de friet zodra deze uit de oven komt.
- Bak terwijl de frietjes in de oven zitten de varkensfiletlapjes in 10 minuten gaar.
- Verdeel alle ingrediënten in een lange baan over het midden van de pita's. Schep er wat van de knoflooksaus op en vouw de zijkanten van de pita naar binnen. Serveer direct.