Ottolenghi’s geroosterde aubergine met kerrieyoghurt

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog maar weinig kookboeken koop. Logisch ook wel als je ziet hoeveel ik er in een jaar binnenkrijg. Een fijne bijkomstigheid van mijn werk is dat ik een nieuw verschenen kookboek vaak aan kan vragen als ik hem echt graag wil. Toch verschijnt er heel af en toe zo’n parel van een boek dat ik daar met liefde zelf nog geld aan uitgeef. Het meest recente zelfgekochte kookboek dat op mijn deurmat plofte was Simple van Yotam Ottolenghi. Over Ottolenghi hoef ik denk ik niet veel meer te vertellen. Deze kunstenaar in de keuken op het gebied van Libanees/Midden Oosters eten maakt prachtige gerechten met de meest uiteenlopende ingrediënten. Dit laatste is vaak wel een hekelpunt voor sommigen: zijn recepten kunnen behoorlijk wat ingrediënten nodig hebben. Zoals de titel ‘Simpel’ (dit is de Nederlandse titel) doet vermoeden is dit in zijn laatste boek iets minder het geval. Ja, je zult nog steeds een aantal bijzondere ingrediënten in huis moeten halen, tip: in de webshop van House of Taste vind je ingrediënten als zwarte knoflook, rozenharissa en preserved lemons!, maar je hebt geen 30 ingrediënten meer nodig voor een recept. Ik wilde Simpel graag in de spotlight zetten op OMF. Niet alleen omdat ik fan ben van Ottolenghi maar ook omdat ik zelf nog niet zo thuis ben in de Midden Oosterse keuken en daar graag wat meer over wil leren. Ik ging aan de slag met een echt simpel recept waar je niet zoveel ingrediënten voor nodig hebt, ingrediënten die je hoogstwaarschijnlijk wel in huis hebt of anders zo bij de supermarkt kunt scoren: Geroosterde aubergines met kerrieyoghurt. De kleuren spatten van je bord af en het is echt een smaakbom.

Simple Ottolenghi

Ook nieuwsgierig geworden naar het boek? Simpel van Yotam Ottolenghi bestel je voor €29,99 bij o.a. BOL.com

In de video hieronder maak ik het gerecht klaar voor 2 personen; het recept dat ik hier beschrijf is geschikt voor 4 personen en zoals geschreven in het boek.


Klik hier als je de video niet kunt zien

Geroosterde aubergine met kerrieyoghurt

Geroosterde aubergine met kerrieyoghurt

3.40 van 10 stemmen

Ottolenghi's geroosterde aubergine met kerrieyoghurt

Porties4 personen

Ingrediënten

 • 4 aubergines - normaal formaat, niet te groot
 • 100 ml arachideolie*
 • 200 gr Griekse yoghurt
 • 2 tl kerriepoeder
 • 1/4 tl kurkuma
 • 1 limoen
 • 1 ui - in halve ringen
 • 30 gr geschaafde amandelen
 • 1/2 tl komijnzaad - of poeder
 • 1/2 tl korianderzaad - of poeder
 • 40 gr granaatappelpitjes
 • peper en zout

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 220°C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
 • Schaaf stroken schil van de aubergines af en snijd deze vervolgens in plakken van 2 cm breed. Doe de plakken aubergine in een kom en voeg hier 70 ml olie (of 2 el zoals in mijn geval), peper en zout aan toe en schep dit even goed om.
 • Verdeel de aubergine over de bakplaat en rooster in 40-45 minuten zacht en bruin.
 • Meng de Griekse yoghurt met 1 tl kerriepoeder, de kurkuma, 2 tl limoensap, peper en zout. Zet weg in de koelkast tot de aubergine geroosterd is.
 • Verhit de overige arachideolie in een koekenpan en bak hierin de uiringen zacht en goudbruin. Voeg de overgebleven theelepel kerriepoeder samen met het amandelschaafsel en een snuf zout toe en laat alles nog zo'n 2 minuten bakken tot de amandelen lichtbruin zijn.
 • Leg de plakken geroosterde aubergine op een bord en schep hier de kerrieyoghurt overheen. Schep de ui-amandelmix op het bord en maak het gerecht af met komijn, koriander, een beetje limoenrasp en granaatappelpitten.

Notities

*In mijn versie van het recept gebruik ik een stuk minder olie. Hierdoor is de aubergine uiteindelijk iets droger maar wel minder vet. 

Join the Conversation

 1. Renee says:

  Ohhh dit ziet er heerlijk uit zeg! Ik heb ook eens een recept van hem gemaakt met aubergines en yoghurtsaus met saffraan en granaatappelpitjes. Erg lekker alleen kwam er wel achter dat ik niet heel enthousiast word van saffraan, Haha.

 2. Lisanne says:

  Klinkt heerlijk!! Kan de olie vervangen worden door bijv. Olijf of zonnebloemolie?

  1. Sabine Author says:

   Ja hoor :)

 3. Sjanette says:

  Ik zag van de week je recept en wilde die echt maken. Vandaag zou ik alleen eten, dus kon mooi even experimenteren. Heb het recept door 4 gedeeld en de aubergine in de Airfryer geroosterd, helft van de tijd op 200 graden. In die 20 minuten kon ik de rest maken en was alle tegelijk klaar. Erg lekker! Dank!

  1. Sabine Author says:

   Wat fijn! Graag gedaan :)

 4. Hai Sabine, ziet er heerlijk uit! waar kan ik dit gerecht mee combineren om er een complete avondmaaltijd van te maken?

  1. Sabine Author says:

   Ik zou het met een lekkere salade combineren of eventueel met couscous of rijst.

 5. Denise says:

  Oooh dit was echt zo lekker! Dankjewel voor het recept :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close