Op de markt: wat te kopen?

Voorheen deed ik het nooit en vond ik het maar sullig, maar sinds een aantal jaar gaan Tim en ik bijna iedere zaterdagochtend even naar de markt. Lekker burgerlijk inderdaad, maar ik kan je vertellen dat dit je een flinke duit in de portemonnee kan schelen wanneer je het goed doet. Een poos geleden deelden we op OMF al een een tweetal artikelen ‘Op de Markt’ waarin we je lieten zien waar je op zou moeten letten bij het kopen van vis en fruit, vandaag laat ik je specifiek zien welke producten je budgettechnisch beter op de markt kunt kopen dan in de supermarkt.

Kaas
Hetgeen dat absoluut de pan uit stijgt qua prijzen in de supermarkt is wat mij betreft de kaas. Bedragen voor een halve kilo kaas lopen al gauw richting de tien euro en wanneer je er qua prijs onder gaat zitten zijn de smaken vaak maar zo zo. Op de markt is dit echter heel anders. Iedere zaterdag nemen wij 400 gram Jong Belegen graskaas mee, kaas die afkomstig is van de boer en hier betalen wij slechts iets meer dan € 3,00 voor. En dan heb je een lekker vers stuk kaas te pakken!

Daarnaast is de variëteit op de markt natuurlijk ook veel groter. Mosterdkaas, knoflookkaas, gesmolten kaas, gerookte kaas, kaas met brandnetel… op de markt vind je het allemaal. En voordat je de kaas koopt mag je vaak ook een plakje proeven. Weet je direct of ‘ie lekker is!

Op de markt: wat te kopen?Vis
Vroeger namen mijn ouders op zaterdagmiddag regelmatig Lekkerbekjes of Kibbeling mee van de markt. Even thuis opwarmen en smullen maar met vette vingers als gevolg. Naast gebakken vis kun je op de markt ook prima verse vis halen met wederom een grote verscheidenheid aan soorten. Erg fijn is het feit dat je op de markt hele vissen kunt krijgen, maar als je er niet van houdt kun je ook een vis van te voren laten fileren.

Ook hier is de keuze reuze. Onze visboer kent minimaal vijf soorten gamba’s, zalm in allerlei bereidingswijzen en zelfs kant-en-klare gerechten variërend van verse paëlle tot diverse vissalades.

Voor hetzelfde stukje verse zalm waar je bij de supermarkt rustig zes euro kunt betalen, betaal je op de markt vaak een euro of vier.

Fruit
Iedere week slaan wij tassen vol fruit in. Appels, peren, dozen aardbeien, mango’s, bananen… eigenlijk alles. Het gebeurt niet zelden dat wij de markt verlaten met een boodschappentas vol vers fruit en hier niet meer dan zeven euro voor betalen. Een aantal producten die op de markt zeker goedkoper te krijgen zijn, zijn: aardbeien (2 dozen van 200 gram/stuk voor € 3,00), galiameloenen (2 stuks voor een euro) en in de zomer het zomerfruit met variërende prijzen.

Enige minpuntje: met fruit van de markt merk ik vaak wel dat dit sneller bederft. Ideaal als je veel fruit nodig hebt om iets te bakken op korte termijn, minder fijn als je er nog een paar dagen mee moet wachten.

Op de markt: wat te kopen?Noten
I looooveee nuts. Ik eet alleen nooit zo vaak noten omdat Tim er allergisch voor is en omdat ik het vaak te duur vind om een bakje noten in de supermarkt te halen, maar inmiddels heb ik een flinke weckpot vol gemengde noten staan die ik heb ingeslagen op de markt. Disclaimer: noten zijn nu eenmaal duur en ook op de markt zijn ze niet supergoedkoop, maar ik vind € 3,50 voor 250 gram gemengde noten nog altijd beter dan dezelfde prijs voor slechts de helft aan gewicht.

Een ander (groot) bijkomend voordeel vind ik dat alle noten ook los verkrijgbaar zijn. Pecannoten, macadamia’s, walnoten.. deze vind je in de supermarkt vaak enkel in mixen, op de markt koop je ze lekker los. Ideaal!

Brood
En tot slot het brood. Brood van de supermarkt vind ik prima om in te vriezen en om af en toe een sneetje van te eten, maar voor echt vers brood ga ik toch liever naar de bakker. De bakker op de markt welteverstaan want die prijzen verschillen dag en nacht van elkaar met de bakkers die gevestigd zijn in een winkel. € 1,50 voor een versgebakken en versgesneden brood vind ik een stuk aantrekkelijker dan € 3,50 en van de ’10 harde broodjes voor twee euro’ aanbieding maken we ieder weekend gretig gebruik. En dan komen de broodjes vaak (als je vroeg bent natuurlijk) nog warm uit de oven. Zeker geen straf!

Natuurlijk verschillen de aanbiedingen per woonplaats maar ook per kraam. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je bij de ene kaaskraam veel meer betaalt voor een stukje kaas dan bij de kraam iets verderop. Zoek gewoon even goed, vergelijk de prijzen en stel jouw lijstje van favoriete kramen samen. Het bespaart je namelijk zo tientallen euro’s per maand die je weer ergens anders aan kunt besteden. Een avondje uit eten bijvoorbeeld, toch leuk?

Join the Conversation

 1. Sarah says:

  Leuk! Hoe kom je erbij dat de markt sullig zou zijn :) Dat is toch veel logischer dan een hypermarkt? Zo zie je maar hoe geconditioneerd we al zijn alles in de supermarkt te moeten halen

  1. Sarah says:

   Trouwens, die foto met die kruiden, is die bij jou op de markt getrokken? Zo een kraam hebben we hier niet, het zou me wel een reisje waard zijn! :)

   1. Sabine Author says:

    Nee, was het maar zo’n feest! Wij hebben wel een kruidenkraam op de markt staan, maar daar zitten de kruiden allemaal netjes in grote potten in plaats van dat ze zo tof opgestapeld zijn.

   2. Anmriej says:

    Volgens mij staat er zo’n kraam in Doetinchem (dinsdag), maar dat weet ik niet 100% zeker. Ik weet iig dat daar een kruidenkraam staat maar misschien is dat wel dezelfde die Sabine bedoeld..

 2. Lovelifenow says:

  Het ligt er denk ik ook aan welke markt, bij ons is de markt echt niet zo goedkoop misschien omdat wij in een dorp zitten en een markt hier bestaat uit 10 kramen dus weinig concurrentie

 3. MySimplySpecial says:

  Leuke en handige post! Ik kom zelf eigenlijk bijna nooit op de markt helaas.

 4. Yvette says:

  Leuk artikel. Moet er weer eens een gewoonte van maken langs de markt te gaan op zaterdag. Fiets op woensdag altijd vanuit m’n werk langs een andere markt, maar dan kan ik niet zoveel meenemen. Dus dan wordt het vaak alleen groente/fruit wat ik die avond of dag erna nodig heb. Alsnog een stuk goedkoper! Aan de noten had ik nog niet gedacht. Volgende week maar weer lekker op de markt neuzen!

 5. Judith says:

  Ik ga ook altijd naar de markt! Moet dan ook maar eens kaas daar gaan halen, want ik haal het altijd bij de Lidl en dat vind ik al goedkoop. Maar als het zó goedkoop kan!

  1. Anmriej says:

   Kaas van de Lidl is geen echte kaas XD Was laatst bij Keuringsdienst van Waarde. Alles wat onder de €5 komt per kilo is sowieso geen 100% kaas omdat de melkprijs al €0,50 per liter is en je 10 liter melk nodig hebt voor 1 kilo kaas.

 6. Jolien says:

  Jaa ik ben ook fan van de markt. Ik woon in Rotterdam, waar de markt zo groot is dat ze door de concurrentie de prijzen wel laag móeten houden. Vooral aan het eind van de middag hebben ze alles voor spotprijzen (zo heb ik wel eens 8 avocado’s voor een euro gescoord, of 3 bossen groene asperges voor 1,50). Nog een tip: verse kruiden! Bij ons kosten bosjes kruiden als munt en koriander maar 40 cent, terwijl je minstens drie keer zo veel krijgt als bij de supermarkt.

  1. Sabine Author says:

   Wat een goede tips! Aan het eind van de dag is het inderdaad helemaal spotgoedkoop, dan moeten ze van alles af :)

 7. Anmriej says:

  Aardappelen! :D Vind ik zelf een hele belangrijke. Op sommige markten (zoals in Deventer (Flora en Keizerslanden), Doetinchem en Zutphen) heb je nog een ouderwetse aardappelkraam.Lekkers vers van het land. Die in de supermarkt zijn allemaal bewerkt en gewassen en ik vind dat er dan best veel smaak verloren gaat. Ook heb je daar echt tientallen soorten uien en ook allerlei soorten knoflook. Ik probeerde een foto mee te sturen bij dit bericht maar dat wil niet echt lukken :-P Het ziet er namelijk ook nog eens super leuk uit :-)

 8. Anmriej says:

  Sorry voor mijn vele reactie trouwens ;-) Zoals je merkt word ik heel enthousiast als het over de markt. Dat komt doordat mijn ouders zelf op de markt staan (kaas) en ik ook (kaas en al 13 jaar aardappelen, maar ook invallen bij andere kramen).

  Vind het echt heel leuk dat je hier een artikel over gemaakt hebt!

 9. Linda says:

  Hmm, misschien moet ik toch maar eens naar de markt. Ik word altijd heel verdrietig als ik 1,60 voor een mango moet afrekenen bij Jumbo.

 10. Riekje Biljard-Faber says:

  OOooo lieve mensen wat een mooie site/blog hebben jullie.

  Ik kom hier op terecht omdat ik ,,vroeger,, kruiden kocht bij die meneer op de markt in Doetinchem.
  Maar nu staat er een dame , en de kruiden smaken echt niet meer de hele ziel is uit de kraam.
  Wie o wie kan mij helpen aan de naam van deze meneer omdat ik meen dat hij de kruiden nog wel online verkocht.
  Ik mis hem echt vreselijk.
  Willen jullie svp met mij mee denken. Alvast super dank.
  Vriendelijke groet Riekje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close