Op de Markt – Fruit

Naar de markt gaan om daar (een deel van) je boodschappen te doen, is leuk! De markt is gezellig, heeft sfeer en vaak ook goede aanbiedingen. Maar..waar moet je nou op letten als je op de markt je boodschappen doet? In deze reeks ‘Op de Markt’ vertelt OhMyFoodness je wat aandachtspuntjes zijn. Met vandaag; Fruit!

Je bent er ongetwijfeld wel eens langs gelopen. De grote groenten- en fruitkraam op de markt. Schreeuwende groentenmannen en enorm veel etenswaren. Hoe sla jij je fruit goed en voordelig in? Per fruit een korte uitleg;

Appels – De gemiddelde prijs voor appels verschilt nu van 1-1,5 euro per kilo. Ligt de marktprijs daaronder, dan heb je een goede deal. Maar, hoe check je de kwaliteit van je appel? Vermijd de appels met gekneusde of bruine plekken, dat is logisch. Maar kijk ook naar de schil. Is deze zacht glanzend en mooi van kleur, dan heb je een goeie. Let op, sommige appels (zoals de Goudrenet) horen een doffe bruinige schil te hebben. Knijp ook eens in de appel. Is hij stevig, maar kun je hem heel iets indrukken, dan is hij goed. Let op, ook na het plukken blijven de appels rijpen. Koop je dus voor de hele week, dan is het geen probleem als de appels nog erg stevig zijn.

Peren – Peren koop je vaak met niet al te veel tegelijk. Een peer wordt namelijk al gauw melig, en dat is niet lekker. Qua prijs zijn ze vergelijkbaar met appels. Hoe keur je een peer? Natuurlijk laat je de peren met rotte plekjes liggen, verder kijk je naar de rijpheid van de peer. Duw de peer zachtjes in bij het steeltje. Als de vrucht een beetje meegeeft en zacht aanvoelt is hij goed. Maar druk ook even de onderkant in, deze moet namelijk stevig zijn. Als deze zacht aanvoelt, zal de peer al melig zijn.

Druiven – Druiven horen een wittige waas op de schil te hebben, is deze waas weg, dan is de druif overrijp. Hetzelfde geldt wanneer de schil rimpelig is. De druiven zijn dan niet meer zo lekker. Goede druiven zitten aan een tros waarbij alle druiven ongeveer even groot zijn. De witte druiven zijn mooi lichtgroen van kleur en blauwe druiven hebben een diep paarsblauwe kleur. Kijk ook even of de druiven nog goed aan hun steeltjes vast zitten, als deze te makkelijk loslaten dan liggen ze al te lang. De prijs in de winkel ligt gemiddeld op 5 euro per kilo.

Meloenen – Een bekend trucje bij het kopen van meloenen is ‘kloppen’. Je klopt op de schil van de meloen om te horen of deze goed is. Wanneer je een hol geluid hoort is de meloen overrijp. Ook kun je de meloen even schudden. Als je geklots hoort is de meloen overrijp en niet goed meer. Als je de schil van de meloen kunt indrukken is deze ook te rijp, je moet hem bij de steel echter wel iets kunnen indrukken. Als de schil hier iets meegeeft en zacht aanvoelt is hij goed. De rest moet dus wel stevig aanvoelen. In de supermarkt betaal je ongeveer 2 tot 2,5 euro voor een meloen, op de markt zul je hier leuke aanbiedingen voor tegenkomen!

Aardbeien – Deze fruitsoort is soms lastig te keuren. Niet alleen omdat ze vaak in doosjes worden aangeleverd, ook omdat de kleur van de aardbei niets verraad. Waar je wel op kunt letten is het kroontje. Deze moet er fris uitzien en niet te donkergroen zijn. Aardbeien die erg vochtig aanvoelen zijn overrijp, maar vaak nog goed te eten. Uiteraard laat je de gekneusde en schimmelende aardbeien links liggen. Als je de aardbeien kunt aanraken, controleer dan of ze stevig aanvoelen. Een te zachte aardbei is te rijp. De prijs van aardbeien wisselt vaak. Dit heeft te maken met het aanbod, zijn er veel aardbeien, zal de prijs wat lager zijn dan wanneer ze schaars zijn. Op de markt ben je zo goed als altijd goedkoper uit wat aardbeien betreft dan in de supermarkt. Let ook altijd goed op de aardbeien onderin het doosje, vaak liggen hier wat ‘kneusjes’ tussen.

Wil je deze informatie over andere vruchten, laat het even weten!

PS: Natuurlijk kun je deze tips ook meenemen voor in de supermarkt!
Bron foto

Join the Conversation

 1. Handig artikel!

 2. Leuk en handig artikel! Ik wil steeds nog een keer naar de markt, maar vergeet het.. Voor ik het weet heb ik al boodschappen bij de super gedaan.

 3. Samantha says:

  Wat super handig! Ik sta wel eens te twijfelen namelijk. :)

 4. Esmay says:

  Handige tips! Om eerlijk te zijn koopt mama bijna nooit meer fruit op de markt, tenzij als ze er gewoon is! Gewoon in de winkel, nu eigenlijk!

 5. Lydia says:

  Oh jee, je adviseert mensen toch niet om (al dan niet zachtjes) in hun groenten te knijpen hè? Die mensen mogen ze wat mij betreft een strijkijzer over de vingers halen. Want zo blijft er alleen nog maar onrijp fruit met beurse plekken in de schappen liggen. :/
  Beter nog: ruik aan je fruit! Als een galiameloen of ananas rijp is ruik ik dat door de hele keuken, zo’n lekker zoete fruitgeur komt er door de schil heen. Even oefenen en je hebt je vingers niet meer nodig om de rijpheid te bepalen.

  1. Sabine says:

   In de keuken is het natuurlijk wel iets anders dan op de markt, waar je beïnvloed wordt door de geur van gebakken vis, broodjes, snoep en al het andere wat er te koop is ;)

   Onrijp fruit moet daarnaast toch ook blijven liggen? Ik denk niet dat er veel mensen zijn die met écht onrijp fruit naar huis willen gaan. En beurse plekken ontstaan niet door een aanraking of een heel zacht duwtje. Daarvoor moet er echt ferm in een stuk fruit geknepen worden!

   1. Lydia says:

    Tenzij de groentenkraam naast de viskraam staat, kun je best aan je fruit ruiken. Niet op dezelfde afstand als thuis, maar als je je neus boven de schil houdt kun je het echt ruiken.

    Of je nu hard of zacht moet knijpen voor een beurse plek laat ik in het midden, maar ik neem regelmatig onrijpe groenten of fruit mee naar huis. Als het eenmaal in huis ligt wordt het vaak vanzelf wel rijp. :)

 6. Lotje says:

  Oh handig! Weet je ook een trucje om te zien of Mango’s en Avocado’s goed zijn? Die vind ik altijd zó lastig.

  1. Sabine says:

   Avocado’s en Mango’s behoren ook zacht aan te voelen.

   Avocado’s kun je op kamertemperatuur laten rijpen, dan duurt het slechts enkele dagen. Heb je hem snel nodig: stop hem dan even een zak met een rijpe banaan, dan gaat het een stuk sneller!

   Hetzelfde geldt voor mango’s, ook deze kun je op kamertemperatuur het beste laten rijpen. En bij aankoop moet je er even op letten dat er geen donkere plekken op de schil zitten!

 7. Wat een handig artikel, bedankt!
  Wat ik me nu alleen nog afvraag is of het fruit (en eigenlijk al het andere eten ook) nu echt goedkoper is dan in de supermarkt?

  1. Sabine says:

   Sommige dingen zeker wel! Om een voorbeeldje te geven:

   – Voor 6 Pink Lady appels betaal ik in de supermarkt (bij Lidl) €2,69. Op de markt betaal ik voor tien stuks geloof ik €2,50. De rest van het fruit is ook stukken goedkoper.
   – Kaas is ook veel goedkoper. Waar je in de supermarkt rustig voor 500 gram extra belegen kaas zeven euro betaalt, is dit op de markt slechts een euro of drie. En hetzelfde geldt voor de eieren: €1,50 voor tien stuks ipv meer dan twee euro.

   Niet ALLES is goedkoper: vis is bijvoorbeeld een stuk duurder. 300 a 400 gram gerookte zalm kost in je in de winkel zo’n twee a drie euro, op de markt betaal je voor 150 gram bijna zeven euro.

   1. Bedankt voor je antwoord!

 8. Cécile says:

  Heel handig artikel! Ik haal ook altijd het liefst op zaterdag een hele berg groente en fruit voor de hele week. Vaak ben ik dan voor 2 personen minder dan een tientje kwijt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close