Op de markt – Vis

Naar de markt gaan om daar (een deel van) je boodschappen te doen, is leuk! De markt is gezellig, heeft sfeer en vaak ook goede aanbiedingen. Maar..waar moet je nou op letten als je op de markt je boodschappen doet? In deze reeks ‘Op de Markt’ vertelt OhMyFoodness je wat aandachtspuntjes zijn. Met vandaag; Vis!

Ik vind de viskraam enorm interessant. Waar ik eerder met een dichtgeknepen neus hard voorbij liep, kijk ik nu mijn ogen uit. Ik vind een stukje vis op zijn tijd erg lekker en kan genieten een gebakken garnaaltje. Maar hoe zorg je dat de vis die je koopt goed vers is en van goeie kwaliteit is?

Koel
Misschien voor de hand liggend, maar het is noodzakelijk dat vis gekoeld verkocht wordt. Het liefst in ijs. Nadat vis is gevangen wordt het direct in blokken ijs verpakt en naar de vishandel verstuurd. Op de markt wordt deze dan ook in ijs verkocht. Wel wil het nog wel eens gebeuren dat vis na ontdooiing (of half ontdooiing) opnieuw wordt ingevroren en zo als ‘vers’ verkocht wordt, maar dit kun je niet goed controleren. Hoe vaker je vis op de markt koopt, hoe beter je in het herkennen van dit verschil wordt.

Verse vis
Ten eerste een beetje een vreemde regel: Vis ruikt niet naar vis. Als je aan een vis ruikt, hoort deze fris te ruiken, niet te stinken. Wees vooral niet bang om bij de kraam de vis aan te raken of er aan te ruiken. Als je vis koopt, wil je natuurlijk wel goede verse vis.
Verder moet de vis eruit zien alsof je hem zo zou kunnen zien wegzwemmen. Hij hoort te glanzen en stevig aan te voelen. Ook de ogen zijn heel belangrijk. Deze horen ook te glanzen en helder te zijn. Ze horen iets uit te puilen. Als de ogen plat ogen of wat in de kop verzonken liggen, dof zijn en wat rood om de pupil hebben is de vis niet vers.
Dan nog een andere check, kijk even in de kieuwen. Dat klinkt misschien vies, maar hier kun je heel goed zien hoe vers de vis is. Wanneer je de kieuw een beetje optilt kun je vooral goed kijken  naar de kleur. De kieuwen moeten mooi rood zijn en goed schoon zijn. Als ze viezig, slijmerig en/of donkerrood (of zelf roodbruin) zijn, moet je de vis zeker laten liggen!

Gesneden vis
Voor gesneden vis (in bijvoorbeeld moten) gelden veel regels zoals die ook voor hele vissen gelden. De vis ruikt fris en stinkt niet. De kleur van de vis is nu ook belangrijk. Het vlees moet helder van kleur zijn en niet te donker. Verse vis ziet er schoon en fris uit en voelt stevig aan. Ook is het vlees van een vis wat veerkrachtig, dus het valt niet uit elkaar als je het oppakt.

Advies
Wees ook zeker niet bang of verlegen om advies te vragen aan de visboer. De man zit waarschijnlijk al jaren in het vak en weet alles over vis. Vraag gerust naar houdbaarheid, recepten of advies. En heb je echt wat tijd over als je lekker over de markt loopt? Vraag eens of je mag kijken hoe hij een vis schoonmaakt, hier kun je enorm veel van opsteken!

Koop jij wel eens vis op de markt?

Bron foto

Join the Conversation

 1. Cécile says:

  superhandige tips weer!

 2. Nell Nijssen says:

  Ik kocht vroeger vaak vis op de markt. Tot op een dag ik een keer bedorven vis meekreeg. Na analyse bij de Keuringsdienst bleek deze eigenlijk niet verkocht te mogen worden. Waarna mijn vertrouwen in elke visboer is verdwenen. Een goed vakman verkoopt geen bedorven waar, maar helaas herken je die niet aan zijn blauwe ogen …

 3. Foodloveandhappiness says:

  Leuk! Ik vind het ook heerlijk om lekker naar de markt te gaan, daar de groenten en vis enzo te halen. Het liefst nog op m´n gemak in m´n 1tje, coffee to go in m´n hand en gaan:)

  x Danielle

 4. Sunil says:

  Ik had wijting op de markt gekocht en toen ik thuis aan kwam, ging ik het schoon maken. Ik ging het daarna inleggen met zout en peper. Ik trof veel wormen dat gewoon uit dat vis kwam, gewoon uit het vlees van dat vis. Het waren dunne lange wormen. Ik heb dat vis terug gebracht naar de markt en die visboer zei; elke vis heeft wormen, maar hij heeft mijn geld terug gegeven. Natuurlijk ging het niet zozeer om dat geld, want ik ben er nu vis van geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close