Spaanse Mijter Plaattaart met Chorizo

1.1K

Weet je nog niet wat je gaat eten op 5 december? Nu wel! Want zeg nou zelf, deze Spaanse Mijter plaattaart met chorizo is toch perfect voor zo’n avond? Wij aten vroeger altijd friet bij mijn oma op pakjesavond, en dan was het daarna wachten op de grote jute zak die ineens in de serre stond. Of nou ja, jute zak… Bij ons was het op de een of andere manier altijd een wasmand. Heel gek. In ieder geval, zodra we uit school kwamen was het feest en een en al gezelligheid. Lekker met elkaar eten – al kreeg ik van de zenuwen waarschijnlijk geen hap door mijn keel – en daarna heel vaak de gordijnen een stukje open doen om eindeloos in het donker turen. Want misschien zagen we Sint of Piet wel lopen.

We hebben ze nooit gezien. Maar magisch was het wel.

Het blijft een van de leukste feestdagen van het jaar. En lekker eten hoort daar dus bij vind ik. Deze plaattaart is niet alleen leuk om te maken met kinderen, ze zullen hem ook heel lekker vinden door de kaas en saus van cherrytomaatjes. En zijn ze geen fan van chorizo? Dan vervang je het gewoon door bijvoorbeeld dunne plakjes salami.

0 van 0 stemmen

Spaanse Mijter Plaattaart met Chorizo

Porties2 personen
Moeilijkheidsgraad Makkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 35 minuten
Waar te bewaren Niet, direct serveren.

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook geraspt
  • 1 blik cherrytomaten 400 gram
  • 1 tl honing
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 el bruchetta of Italiaanse kruiden zolang er ook maar rode tomatenkruiden in zitten
  • peper
  • zout
  • een paar handen geraspte kaas
  • 75 gram dunne plakjes chorizo van de versafdeling
  • 1 ei losgeklopt
  • wat blaadjes verse basilicum

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Rol het bladerdeeg uit op het bijgeleverde vel bakpapier, op een bakplaat. Snijd er twee hoeken af zodat je een mijter krijgt. Van het overtollige deeg rol je twee lange slierten voor het kruis. Leg deze nog even apart.
  • Verhit een beetje olijfolie in een stoofpan en bak hierin de gesnipperde ui een beetje glazig. Voeg dan de knoflook toe en daarna de cherrytomaatjes. Roer door elkaar en laat even pruttelen.
  • Voeg dan de honing, oregano, bruchettakruiden en peper en zou toe. Roer wederom even goed door elkaar en laat de saus zeker een kwartiertje pruttelen en indikken.
  • Wanneer de saus voldoende ingedikt is, verdeel je de saus met een lepel over het vel bladerdeeg. Houd rondom 1 cm vrij. Over de saus strooi je het grootste gedeelte van de kaas en daarna verdeel je de plakjes chorizo erover.
  • Druk de twee slierten deeg plat en leg ze in een kruis op de mijter. Smeer de randen en het kruis in met het losgeklopte ei en strooi het laatste beetje kaas over de plaattaart. Schuif in de oven voor 15 minuten.
  • Serveer met wat verse basilicum (eventueel fijngehakt).

Notities

Dit recept is gebaseerd op twee volwassenen. 
Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: pizza, plaattaart

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close