Als je OMF al langer volgt dan weet je wellicht dat mijn man een notenallergie heeft. Om die reden bak en kook ik vrij weinig gerechten met noten omdat ik het anders helemaal alleen (of op z’n minst met de kindjes) zou moeten opeten. Niet heel ideaal! Echter ben ik wel dol op noten en soms maak ik recepten die te verdelen zijn in kleinere porties zodat ik alsnog iets met noten kan doen. Dat is ook het geval met deze no bake cheesecakebars met pecannotenkaramel. Notenkaramel is wat mij betreft echt fantástisch, zeker als je gezouten noten gebruikt. De zoute smaak en knapperige textuur gaan perfect samen met de zachte, zoete karamelsaus als je het mij vraagt!
Omdat deze cheesecakebars no bake zijn, ben je in principe vrij snel klaar. Je moet alleen even geduld hebben zodat de cheesecake voldoende tijd heeft om op te stijven. Maar geloof mij: in 5 minuten heb je het beslag gemaakt dus je zou dit bij wijze van zelfs ’s ochtends nog even kunnen maken. Als je dan ’s avonds de pecannotenkaramel maakt heb je de volgende dag een waanzinnig lekker toetje of snack voor bij de koffie.
Zoals altijd het geval is met karamel, is de karamel zéér heet. Het is dan ook de bedoeling dat je de karamel laat afkoelen voordat je deze over de cheesecakebars schept. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat de bovenkant van de cheesecake smelt en voor de looks van deze cheesecakebars doet dat niet zoveel goeds. Bovendien zou het ook zonde zijn als je je mond verbrandt, toch? Echt even je tijd nemen om alles goed te laten koelen dus.
Het voordeel van deze cheesecakebars met pecannotenkaramel is dat je ze heel goed van tevoren al kunt maken. Net als vrijwel alle cheesecakes zijn deze bars minimaal 3 dagen houdbaar in de koelkast, maar kun je ze ook goed invriezen. Mocht het even kunnen, vries de cheesecakebars dan zónder pecannotenkaramel in. Dan ontdooien ze net even wat beter en mooier.
Net zo’n cheesecakelover als ik? Op deze pagina vind je al onze cheesecakerecepten!
No bake cheesecakebars met pecannotenkaramel
Benodigdheden
- vierkante bakvorm van 20x20 cm
- Foodprocessor
- elektrische (hand)mixer
Ingrediënten
Cheesecakebars
- 200 g Bastognekoeken
- 75 g boter - gesmolten
- 600 g naturel roomkaas - A-merk, bijv. Philadelphia
- 100 g poedersuiker
- 1 tl vanille-aroma
- 150 ml slagroom
- 1 zakje Klopfix
Pecannotenkaramel
- 200 g kristalsuiker
- 50 ml water
- 175 ml slagroom
- 100 g gebrande, gezouten pecannoten - grof gehakt
Instructies
- Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier.
- Verkruimel de Bastognekoeken in een foodprocessor of door ze in een ziplockbag te doen en hierop te slaan met een deegroller. Smelt de boter in een pannetje.
- Schep de koekkruimels door de gesmolten boter en stort de bodemmix in de springvorm. Druk de bodem stevig aan.
- Klop voor het cheesecakebeslag de roomkaas met de poedersuiker en vanille-aroma even op. Voeg de slagroom en Klopfix toe en klop het geheel op tot een stevig, egaal beslag.
- Schep het cheesecakebeslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Zet de bakvorm minimaal 6 uur in de koelkast zodat de cheesecake volledig kan opstijven.
- Maak als de cheesecake opgesteven is de pecannoten karamel.
- Doe hiervoor de kristalsuiker en het water in een steelpannetje. Breng het geheel zonder in de pan te roeren aan de kook. Laat het geheel koken tot het een mooie hazelnootkleur heeft gekregen.
- Voeg nu beetje bij beetje de de slagroom toe terwijl je blijft roeren. Kook nog 5 minuten op laag vuur, al roerend door.
- Roer de gehakte pecans door de karamelsaus en laat de karamelsaus helemaal afkoelen en indikken.
- Schenk de pecannotenkaramel over de cheesecake en snijd de cheesecake in 12 gelijke repen.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.