Nigel Slaters’ Keukendagboek + verslag perslunch

Van je blog een serieus ding kunnen maken brengt veel voordelen met zich mee kan ik je wel vertellen. Begin deze maand werd ik namelijk uitgenodigd om aanwezig te zijn bij een perslunch met niemand minder dan Nigel Slater. En niet zomaar, want eindelijk eindelijk is zijn boek Kitchen Diaries naar het Nederlands vertaald. Deel één welteverstaan, deel twee mogen we ergens volgend jaar verwachten. Verbazingwekkend genoeg weet niet iedereen wie Nigel Slater is en dat is zo ontzettend zonde want wat is het een geweldige kok. Vandaag wil ik je iets meer vertellen over hem, de fantastische lunch en natuurlijk zijn boek.

nigel slaterNigel Slater
Nigel Slater kun je kennen van zijn diverse kookprogramma’s op BBC, maar uiteraard ook van zijn kookboeken waar hij al een heel scala van op zijn naam kan zetten. Nigel staat bekend om zijn rustieke manier van koken. Bourgondisch bijna en vrijwel altijd met seizoensproducten. Door de jaren heen zijn z’n kookboeken meer groenten gaan bevatten alsdus Nigel zelf, maar toch zien we in ieder gerecht enorm veel smaak terugkomen. Alles behalve saai of ouderwets.

De lunch
Tijdens een zomerse lunch in Restaurant de Kas te Amsterdam mocht ik kennismaken met Nigel, zijn nieuwe boek en zijn overheerlijke eten. Nigels’ gerechten werden geserveerd tijdens deze lunch al stond hij zelf te kijken van de prachtige presentatie, een reden voor hem om tijdens de lunch even de keuken in te duiken om de chefs van De Kas te bedanken. Een overzicht van de gerechten die tijdens de lunch voorbij kwamen en die een goede indruk geven van de waanzinnige gerechten in Keukendagboek:

pompoencrostiniCrostini met meloen en buffelmozzarella

inktvissaladeKomkommersalade met gegrilde inktvis

geroosterde tomatensoepEen koude (geroosterde) tomatensoep met basilicum en olijfolie

maiskolvenEen hele maiskolf van de barbecue met vanilleboter en grof zeezout

gegrilde makreel met komijnGegrilde makreel met komijn en kool

gebakken aardappeltjes

gehaktballetjesGebakken aardappeltjes met bimi en knoflookmayonaise, gehaktballetjes voor erbij.

roomijs van geitenmelkRoomijs van geitenmelk met rabarber en amandelschaafsel

Keukendagboek
Nigels’ Kitchen Diaries werd in 2005 al gelanceerd in de UK, maar pas dit jaar is het boek vertaald naar het Nederlands. Eindelijk kan ik wel zeggen want hoewel ik het boek voorheen nog niet kende, was ik na vijf minuten al verkocht. Wat een ge-wel-dig boek is dit. En hoewel ik Keukendagboek graag bestempel als een kookboek, is het veel meer dan dat. Zoals de titel al aangeeft heeft Slater er echt een dagboek van gemaakt waardoor het boek leest als een roman. Serieus, met deze dikke pil wil je gewoon op de bank kruipen. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik dit niet vaak heb met een kookboek. Van begin tot eind is Keukendagboek een genot om te lezen en om te bekijken, want hoewel het voor een groot deel bestaat uit tekst mogen de foto’s niet vergeten worden. Stuk voor stuk geschoten in een voor Slater vertrouwelijke omgeving met zijn eigen spullen en de gerechten zijn na het fotograferen ook daadwerkelijk opgegeten, aldus de kok.

Ik kan me voorstellen dat Keukendagboek niet een kookboek is dat je snel pakt. Het boek ziet er bijna een beetje oldschool uit en wanneer je er doorheen bladert voeren foto’s niet de boventoon. Toch raad ik je aan echt eens een kijkje te nemen naar en in dit boek, je zult namelijk blij verrast worden. De fijne schrijfstijl, de heerlijk (toegankelijke!) recepten en vooral ook de variatie in de recepten maken dit boek een absolute musthave voor iedere foodie.

Nigel Slater Keukendagboek is voor € 39,95 te koop. ISBN13: 9789059564848. In 2014 verschijnt het tweede deel uit de Kitchen Diaries reeks.

Join the Conversation

  1. Mandy says:

    Dat ziet er heerlijk uit allemaal!

  2. Odette says:

    Eens! Nigel Slater is mijn favoriete kookboekenschrijver.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close