Fastfood Friday: Fish ’n Chips

Fish ’n Chips is een bekende Britse afhaalmaaltijd die je vrijwel op iedere straathoek kunt krijgen. De maaltijd bestaat uit een in beslag gewenteld stuk witvis dat vervolgens gefrituurd is en geserveerd wordt met patat. Of patat, officieel zijn het aardappelsliertjes want de ‘chips’ horen een stuk slapper te zijn dan patat. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik helemaal niet dol ben op slappe patat en dus heb ik er eigenwijs voor gekozen om er krokante frieten bij te serveren, maar als je het helemaal goed wilt doen weet je wat je te doen staat. Als beslag voor mijn Fish ’n Chips koos ik voor een bierbeslag dat ik vrij licht van smaak hield door gebruik te maken van witbier. Een geslaagd gerecht voor Fastfood Friday moet ik zeggen, maar wel eentje waar je snel vol van zit.

Wat heb je nodig? (2 personen)

 • 300 gram Pangasius filet
 • 300 ml witbier
 • 170 gram bloem
 • 1 eetlepel maïzena
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 ei
 • peper en zout
 • patat + patatkruiden

1. Snijd de Pangasius doormidden zodat je twee mooie stukken vis over houdt. Dep ze vervolgens droog met een stukje keukenrol, dit zorgt ervoor dat het frituren straks beter gaat. Breng op smaak met peper en zout.

2. Klop het ei samen met het bier los, blijf kloppen tot het ei volledig is opgenomen. Doe ondertussen de droge ingrediënten (bloem, maïzena en het bakpoeder) bij elkaar in een kom en roer even door.

3. Voeg het bier bij de droge ingrediënten en roer met een garde tot het beslag volledig klontvrij is. Het wordt een dik, maar luchtig beslag. Verwarm ondertussen de frituurpan naar 190°C. Je kunt natuurlijk ook frituren in een pan met olie, houd dan wel goed de temperatuur in de gaten. De temperatuur kun je testen door een klein drupje beslag in de hete olie te laten glijden. Wanneer deze direct begint te sizzelen zonder te verbranden is de olie op goede temperatuur.

4. Wentel de vis door het beslag en zorg ervoor dat overal een laagje beslag zit. Laat het overtollige uitlekken en frituur vervolgens de vis tot het velletje knapperig wordt en bruin begint te kleuren. Draai de vis met behulp van een vork om  zodat ook de bovenkant van het beslag bruin kan kleuren. Waarschijnlijk heb je zo’n vier minuten per kant nodig voordat de vis gaar is.

5. Haal de vis uit de pan en laat ‘em uitlekken op een stukje keukenpapier terwijl je ondertussen de frieten bakt.

6. Serveer de vis op de patat en bestrooi het gehele gerecht rijkelijk met patatkruiden.

fish n chips

Join the Conversation

 1. Hester says:

  Die patat ziet er zoooo lekker uit!

 2. Heleen says:

  Dat ziet er echt superlekker uit!

 3. Marita says:

  Dat heb ik afgelopen zomer ook een paar keer gegeten in Dublin! Heerlijk! Daar deden ze er ook nog een citroentje bij en volgens mij azijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close