Mosselen koken, zo doe je dat

Mosselen koken, zodra het mossel seizoen ‘officieel’ van start is gegaan, haal ik een kilootje bij de visboer. Ik ben dól op mosselen, eet het minimaal een paar keer per seizoen en varieer er ook heel graag mee.

Hoewel veel mensen mosselen ‘bewaren’ om in een restaurant te eten, is dat nergens voor nodig. Het is namelijk zo enorm simpel om mosselen thuis te bereiden. En dan is het ook nog eens snel klaar! Ik leg je graag uit hoe het werkt, wellicht trekt dat je over de streep.

mosselen koken recept

Mosselen koken recept

Een recept om mosselen te koken is niet eenduidig. Zoals je onder het kopje ‘recepten met mosselen’ kunt zien, kun je ook met deze schaaldieren alle kanten op.

Het belangrijkste vóórdat je mosselen gaat koken, is dat je ze goed schoon moet maken.

Mosselen schoonmaken

Mosselen schoonmaken is het meeste werk. Ik koop meestal 1 – 2 kg mosselen die komen in zo’n plastic, vacuüm getrokken bak. Ik kieper de hele bak altijd leeg in een vergiet en spoel dan alles grondig af. Dan is het tijd om iedere mossel stuk voor stuk te bekijken.

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten:

  1. Kapotte mosselschelpen moet je weggooien. Deze mosselen leven vaak niet meer en daar kun je goed ziek van worden. Direct wegmikken dus.
  2. Openstaande mosselen hoeven niet direct weggegooid te worden. Geef ze een ferme tik op het aanrecht. Als de mossel langzaam weer sluit, betekent het dat deze nog leeft en dus gebruikt kan worden.
  3. Als je goed kijkt zie je aan de zijkant van de mosselen een soort draadje/haartjes zitten. Dit zijn de baarden. Trek deze van de mosselen af. In principe kun je dat prima met je handen doen, maar je kunt er ook een mesje voor gebruiken.

Dingen als pokken, gruis en ander vuil dat op de schelpen van de mosselen zit, kun je prima wegschrapen met een mesje.

Nadat ik iedere mossel heb geïnspecteerd en zeker weet dat alle schelpen heel en gesloten zijn, spoel ik alles nog een keer helemaal af. En dan is het tijd om de mosselen te koken!

mosselen bereiden

Mosselen koken – hoe lang?

Mosselen koken heb je in no-time gedaan. Als alle schelpen schoon zijn gespoeld en ontdaan zijn van de baarden, is het tijd om de mosselen te koken. En daarmee kun je alle kanten op. Je kunt er groenten bij gebruiken, room aan toevoegen, spekblokjes…

De meest makkelijke manier is door een ui te snipperen en diverse knoflookteentjes fijn te hakken. Fruit deze in een ruime pan aan, tot de ui glazig begint te zien. Je hebt echt geen speciale mosselpan nodig voor het koken van mosselen hoor. Zelf gebruik ik altijd een hapjespan met deksel, daarin is ruimte genoeg. Kies vooral voor een grote pan met deksel.

Voeg eventuele spekblokjes of andere groenten tegelijkertijd met de ui en knoflook toe aan de pan, zodat het de tijd krijgt om gaar te worden.

Als de knoflook goed begint te geuren mogen de mosselen in de pan. Doe het deksel op de pan en laat de mosselen 5 minuten stoven. Je zult merken dat de schelpen al vrij snel open beginnen te gaan. Na 5 minuten schep je de mosselen nog een keer goed om. Mosselen die eventueel nog dicht zitten krijgen zo de ruimte om alsnog open te gaan. Vaak is dat met een minuut of 2 gedaan.

Het is niet nodig om extra water of vocht aan de mosselen toe te voegen. Bij het opengaan van de schelpen komt er voldoende vocht vrij waardoor de mosselen goed gaar stoven. Mocht je het lekker vinden, dan kun je tegelijkertijd met de mosselen wel een beetje witte wijn in de pan schenken. Dit is puur voor smaak.

En dan zijn de mosselen al klaar! 5-7 minuten op de kookplaat en klaar is kees. Niet iets om het voor te laten, toch?

Schenk de (kook)room in de pan als de mosselen helemaal open staan, mocht je room willen gebruiken natuurlijk, en strooi er verse kruiden overheen.

mosselen koken

Mosselen bereiden

Zoals je ziet: mosselen bereiden kan echt ontzettend eenvoudig zijn. Koken, of eigenlijk stoven, is by far de makkelijkste en snelste methode.

Je kunt mosselen echter ook gratineren. Breek daarvoor de openstaande mosselschelpen open en gooi de lege helften van de schelpen weg. Strooi een beetje kaas en eventueel wat kruiden over de mosselen en grill ze nog even kort in de oven, tot de kaas gesmolten is. Super lekker!

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alleen het mosselvlees te serveren. Dan ben je wel weer wat langer bezig maar met het mosselvlees kun je wel heerlijk Gebakken mosselen in chilisaus klaarmaken.

Recepten met mosselen

Ik ben zelf dol op mosselen, dus op Ohmyfoodness vind je al behoorlijk wat lekkere recepten met mosselen. Je kunt met deze schaaldieren ook alle kanten op, zoals je net al hebt kunnen lezen. Hierbij een aantal lekkere suggesties voor mossel recepten:

Zelf serveer ik mosselen altijd het liefst met frietjes, een salade, knoflook- of cocktailsaus.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

mossel recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close