Mijn ultieme droomkeuken – zo ziet ‘ie eruit

Als heel klein meisje had ik mijn eigen speelgoedkeuken al en later was ik ook in de keuken van mijn ouders veel te vinden. Toen ik het huis uit ging kon ik dan ook niet wachten om mijn eigen keukenkastjes zo in te richten zoals ik het graag zag en toen we uit onze bovenwoning vertrokken was het eerste waar ik in het nieuwe huis naar uitkeek de keuken. Goed, qua looks is de keuken in ons huidige (huur)huis totaal niet mijn smaak, maar qua ruimte is het ideaal. We hebben 9 ruime keukenkastjes en drie lades en zelf heb ik er een kookeiland van IKEA bij gekocht om wat meer werkruimte te creëeren. Mijn droomkeuken is het echter totaal niet, verre van zelfs. De laatste tijd zijn we wat vaker aan het mijmeren over het kopen van een huis en hoewel de eerste stappen daar nog lang niet voor zijn gezet, vind ik het natuurlijk wel leuk om al een beetje na te denken over wat dan wel mijn ultieme droomkeuken is. Want één ding is zeker: mochten we ooit een huis gaan kopen dan moet de keuken die erin zit wel zó perfect zijn, wil ik hem niet vervangen. Drie jaar geleden plaatste ik overigens al een soortgelijk artikel, leuk om te zien dat mijn wensen t.o.v. toen best een beetje zijn veranderd! Goed, klaar voor een overdosis aan inspiratie?

industriele keuken1
Gewéldige wasbak zo met dat staal en ik vind de kleur van de keukenkastjes ook mooi. Lijkt op wat ouder donker staal? Heel gaaf.
industriele keuken2
Aan deze keuken vind ik vooral de rails met spotjes aan het plafond geweldig. Ook de witte tegels als achterwand vind ik goed gekozen. Minpunt zijn de planken boven het aanrecht. Het staat gezellig maar ook rommelig en vangt best veel stof. Niet zo praktisch.
industriele keuken3
Het donkerblauwe/zwarte van de keukenkastjes gecombineerd met het hoogglans witte aanrechtblad vind ik bij deze keuken echt práchtig. Ook de tegels achter de kookplaat vind ik goed gekozen. Deze keuken houdt het midden tussen een industriële en moderne keuken met een tikkeltje landelijkheid.
industriele keuken4
Ik ben geen fan van de houten keukenkastjes maar die betonlook rondom het ‘eiland’ is echt gewéldig. Vind ik ook erg stoer met het stalen aanrechtblad zo al denk ik dat marmer ook een goede optie zou zijn.

Looks

Uiterlijk
Ik ben fan van een industriële look. In ons huidige huis hebben we bijvoorbeeld veel houtaccenten gecombineerd met zwart staal. Dit is nu natuurlijk heel hip, maar eigenlijk hebben we dit vanaf dat we gingen samenwonen al gehad. Mocht de ruimte er naar zijn dan zou het me dan ook erg gaaf lijken een soort industriële keuken te hebben. Donkergrijze en zwarte accenten, hier en daar wat hout en stalen of betonnen details wellicht, heel gaaf. Zo’n donkere keuken komt alleen wel snel op je af dus ik denk dat het belangrijk is om hiervoor een ruime, open en lichte ruimte te hebben.

bakstenen muur1

bakstenen muur2

Ik vind een keuken met zo’n bakstenen muur ook echt geweldig, dat geeft zoveel sfeer! Sowieso zijn Tim en ik beide fan van zo’n muur, het lijkt ons heel mooi om in bijvoorbeeld de woonkamer één zo’n muur te hebben. Helaas is het huis waarin we nu wonen niet gemaakt van bakstenen en past zo’n look ook totaal niet bij de rest van het huis, maar wie weet als we ooit in een ouder huis terecht komen.

strakke keuken1
De ruimte in deze keuken, omg – daar word je toch instant jaloers op. Ik vind het heel gaaf dat het keukeneiland hier het belangrijkste deel van de keuken is. Spot je de subtiele marmeren wand achter de kookplaat? Zo stijlvol!
strakke keuken2
Deze keuken wilde ik vooral met je delen vanwege de koelkast en de glazen koeling(?) ernaast want hoe tof is dat! Moet je wel de planken netjes inrichten en opgeruimd houden…

strakke keuken3

Van een totaal ander kaliber maar ook absoluut fantastisch is de wat modernere keuken. Iets minder trendgevoelig en wellicht ook praktischer voor het opnemen van video’s. Het fijne aan moderne keukens vind ik dat ze rust uitstralen en er niet zo rommelig uitzien. Mijn huis hoeft helemaal niet strak ingericht te zijn en hier en daar wat prulletjes vind ik best leuk, maar het moet geen overkill zijn. Waar er in industriële keukens heel veel gebeurt is dat in moderne keukens wat minder en dat is rustiger voor het oog. Qua kleur weet ik het alleen niet zo goed. Ik vind hoogglans wit met een betonlook aanrecht bijvoorbeeld prachtig, maar intens donkere keukenkastjes met een marmeren blad zie ik ook nog wel gebeuren. Wel vind ik het belangrijk dat een keuken niet kil oogt. De keuken is natuurlijk de plek waar ik de meeste tijd doorbreng en als het even kan zou het me fantastisch lijken de keuken praktisch bij de woonkamer te betrekken, dus hij mag wel gezelligheid uitstralen.

Het wordt nog knap lastig om t.z.t. een keuken uit te zoeken die helemaal naar smaak is goed ik. Juist omdat ik twee dingen dus eigenlijk heel mooi vind maar ze wel enorm van elkaar verschillen.

keukeneiland1
Het blad van dit eiland en dan met name het zijblad, wauw, wauw, wauw!

keukeneiland2

Keukeneiland
Iets dat het allerhoogst op mijn bucketlist staat voor een nieuwe keuken is een keukeneiland. Niet zozeer zodat mensen eraan kunnen zitten als ik in de keuken sta, wel om de kamer in te kunnen kijken wanneer ik bezig ben. Ik vind het zó ongezellig om tijdens het koken met mijn rug naar de rest toe te staan. Daarnaast is het ook vooral heel praktisch, het zorgt voor meer werkruimte en je kunt om zo’n eiland heen lopen. Zoals ik al zei heb ik nu een simpel keukeneiland van IKEA gekocht voor extra werkruimte en deze wordt al-tijd gebruikt. Daarnaast staat het ook gezellig en is het natuurlijk enorm praktisch voor het opnemen van video’s. Als ik het voor het kiezen heb zou ik mijn kookplaat en wasbak op het keukeneiland willen plaatsen.

Apparatuur

Als de basis van de keuken dan eenmaal staat kunnen we losgaan op de apparatuur. Hoewel je wellicht zou verwachten dat mijn eisen wat betreft apparatuur enorm extravagant zouden zijn, is dat helemaal niet het geval. Zo hoef ik echt niet per se een stoomoven of een oven met een deur die onder de oven verdwijnt wanneer je hem opendoet zodat je je niet brandt. Alhoewel dat laatste wel heel handig zou zijn natuurlijk…

Nee, mijn eisen zijn eigenlijk vrij basic:

Een goede en grote oven is wel een vereiste. Ik heb nu een hele goede oven maar niet een hele grote. Het zou eventueel mogelijk zijn om twee gerechten tegelijkertijd te bereiden maar dan wel onder elkaar en niet naast elkaar. Het lijkt mij wel ideaal om bijvoorbeeld twee ovenschalen of pizza’s naast elkaar te kunnen zetten.

Een Amerikaanse koelkast met dubbele deur zou ik heerlijk vinden maar de koelkast met drie vrieslades eronder die we nu hebben is ook prima. Die nemen we dus zeker mee naar een volgend huis! Wel lijkt het me ideaal als de koelkast in de keuken is ingebouwd. Dat is nu niet het geval.

Een vaatwasser, absoluut een musthave in een volgend huis. We hebben nu geen vaatwasser en hoewel ik inmiddels wel gewend ben aan het vele afwassen, vond ik het tijdens het maken van de kookboeken bijvoorbeeld echt horror. Ook op videodagen heb ik af en toe het idee dat ik niets anders doe dan afwassen, afwassen en nog eens afwassen.

Qua kookplaat weet ik het niet zo goed. Ik heb altijd geroepen groot fan te zijn van een gasfornuis. Ik vind het er stoer uitzien en het werkt goed. Toch heb ik ook al een paar keer op inductie mogen koken en dat is me ook best goed bevallen. Ik zou me echt in de verschillen, voor- en nadelen moeten verdiepen voor ik hierin een keuze zou kunnen maken.

wasbak1

wasbak2
Dan hebben we natuurlijk nog de wasbak en de kraan. Of dit helemaal onder apparatuur valt weet ik niet, maar ik vind het wel een wezenlijk onderdeel van de keuken. Er is maar één type wasbak dat ik echt mooi vind en dat is zo’n grote, industriële wasbak. Het liefst met een spoelkraan (of een Quooker, dat lijkt me ook ideaal) want die kranen zijn zo handig. En ze zien er tof uit, laten we dat niet vergeten. Hoe mooi zou zo’n grote wasbak staan in een keukeneiland? Perfect toch?

Ik geloof dat we er dan wel zijn, niet waar? Zoals je hebt gemerkt is er niet per se één stijl die ik heel erg mooi vind dus dat zal het kiezen t.z.t. nog best lastig maken. Daarnaast is het natuurlijk ook ontzettend afhankelijk van de ruimte die we later in een ander huis zullen hebben. Een grote, lange, open woonkamer waar de keuken in zit lijkt me ideaal, maar voor hetzelfde geld is er gewoon geen mogelijkheid voor de wensen die ik heb.

Voorlopig moet ik het echter nog doen met mijn blauwe huurhuis-keuken en gelukkig heb ik daar ruimte zat in en werkt alles naar behoren, dus ik houd het hier nog wel even vol.

Hoe ziet jouw ultieme droomkeuken eruit?

Join the Conversation

  1. Chantal says:

    Ah een kookeiland lijkt me geweldig! Eindelijk fatsoenlijk ruimte om deeg op te kneden. Verder wil ik wel graag een inductie kookplaat, dat kookt echt heel fijn. En een grote oven. En, en, en,.. .zo kan ik nog wel even doorgaan ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close