Als je mij al wat langer volgt dan weet je dat we hier thuis dol zijn op borrelplankjes of ‘snackdiners’ zoals ik ze graag noem. Als ik geen zin heb om te koken toveren we regelmatig een hele tafel om tot borrelbuffet met tal van lekkere hapjes en snacks. Het fijne aan zo’n snackdiner is dat we rustig een paar uur bezig kunnen zijn met eten. Het voelt dan ook niet echt aan als avondeten maar snacken rustig de hele avond tijdens het kijken van een film. Voor mij voelt dat aan als op en top weekend, echt een momentje voor onszelf. Omdat ik er wel eens vragen over krijg leek het me een leuk idee om mijn favoriete borrelplank / snackdiner met jullie te delen. In dit artikel alle snacks op een rijtje waar ik heel blij van word!
Droge worst
Tim en ik zijn allebei dol op worst en dan vooral op die droge harde worst. Iedere zaterdagochtend gaan we als we hebben getraind naar de markt (lekker burgerlijk inderdaad), en als we weten dat we dat weekend gaan borrelen of een snackdiner houden nemen we altijd een droog worstje mee. Onze marktslager maakt ze zelf en heeft iedere week andere varianten. Héérlijk. Met de worst doen we verder niets trouwens, die is te lekker om onderdeel te maken van een gerecht. We snijden hem in dunne plakjes en smeren er nog wel eens wat Boursin op (zie later in dit artikel) maar houden ‘em het liefst puur natuur.
Stokbroodje en/of toastjes
Een stokbroodje of toastjes zijn onmisbaar op een goede borrelplank wat ons betreft. Het stokbrood halen we het liefst op de markt bij de bakker of vlak voordat we gaan borrelen in de supermarkt. Onze Albert Heijn bakt richting het eind van de middag (rond 16.00 uur) regelmatig nog een nieuwe lading stokbroden dus tegen de tijd dat wij hem willen eten is ‘ie nog lauw en goed vers. Zo lekker! Qua toastjes kan het alle kanten opgaan al geven wij toch de voorkeur aan die visvormige toastjes die vrij naturel zijn van smaak. Dan proef je de toppings die je erop doet extra goed.
Boursin
Van huis uit stond er bij Tim in de koelkast al Boursin. Het is ook echt grappig want iedere andere kruiden- of roomkaas vindt hij niet lekker maar van Boursin gaat er tijdens zo’n borrel of snackdiner rustig een half pakje op. Zelf vind ik het ook ontzettend lekker. Op een toastje of stokbroodje maar ook om chipjes in te dippen of zelfs om een beetje op een plakje droge worst te smeren zoals ik net al zei. Lekker decadent! Onze favoriete variant is de Knoflook & Fijne Kruiden. Gelukkig eten we deze allebei heel graag en hebben we geen last van de knoflookwalm ’s avonds. Boursin heeft de receptuur van hun Knoflook & Fijne Kruiden trouwens aangepast waardoor er nog meer (drie keer zoveel!) fijne kruiden inzitten. Ik vind hem zelf hier nog lekkerder van geworden dus probeer hem zeker eens. Voor borrelhapjes-inspiratie met Boursin, check hier!
Diverse kaasjes
Naast de onmisbare Boursin die vrijwel altijd op ons borrelplankje staat ben ik ook dol op andere kaasjes. Zachte Franse kaasjes vooral, zoals brie of Port Salut. Ook lekker op een stokbroodje of toastje. Jum!
Bittergarnituur
Naast de koude snacks hierboven vind ik een warme snack ook altijd onmisbaar op een borrelplank. Ondanks dat ik het zelf heerlijk vind om te kokkerellen vind ik een bittergarnituur ook niet te versmaden. Een lekkere bitterbal of een mini bamischijf, héérlijk! Bittergarnituur staat dan ook regelmatig op ons borrelplankje. We kiezen dan altijd voor de ovensnacks omdat we geen frituurpan meer hebben. Scheelt ook weer afwas en troep!
Mini pizzaatjes
Ook héél erg lekker zijn mini pizzaatjes of Flammkuchen! Mijn favoriete fastfood is pizza dus dat dit gerecht ook in minivariant verkrijgbaar is, is heel gevaarlijk. Als we gaan borrelen of eten met een snackdiner maak ik de pizzaatjes trouwens nooit zelf maar haal ik ze altijd in de supermarkt. Makkelijk en lekker fout. Een echte guilty pleasure!
De bovenstaande snacks staan negen van de tien keer niet allemaal tegelijk op de borrelplank hoor. Ik varieer vaak en het ligt een beetje aan het moment wat we erop zetten. De basis is wel altijd hetzelfde: stokbroodje en/of toastjes, vlees, kaasjes en een warme snack. Allemaal gepaard met een wijntje of lekker biertje. Ah, ik heb er nu al zin in!
Wat staat er allemaal op jouw borrelplankje?
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Boursin
Ik weet dat je ze haat, maar ik kan niet zonder olijven op een borrelplankje! Van die hele kruidige in olie, heerlijk! Maar ook rode pepertjes met roomkaas, tomaat-basilicumprikkertjes en hummus horen bij mijn snackdiner. Heerlijk, de hele avond een beetje snoepen :)
Ja nee, sorry. Olijven horen er hier niet bij haha! Peppadews zijn ook lekker inderdaad.
Mini pizzaatjes hoen bij ons ook echt bij zo’n snackdiner!
Tortilla (naturel) chips met zelfgemaakte guacamole en een spinazie of artisjokkendip (beide warm overigens).
Maar een vers stokbroodje met boursin en een koud glas Muscat is toch we favoriet!
(heimelijk verlangen naar Zuid-Frankrijk)
Oh jaaa, tortillachips zijn ook zo lekker. Ik maak er graag nacho’s van door er een lading kaas overheen te mikken. Oef, krijg er nu alweer zin in.
Oh lekker, wij eten dit ook graag op zondag, met een filmpje! Stokbroodje, kruidenboter, kaasjes, worstjes, chipjes, nootjes, zoute sticks.. als warme snack maak ik graag knakworstjes in bladerdeeg. Oh man wat is zo’n borrelplank (wij noemen het ‘hapjes eten’ haha) toch lekker!
Bij ons mag echt aioli en tapenade niet ontbreken!
Verder ziet ‘ie er aardig het zelfde uit…
Soms wisselen we de droge worst wel eens voor wat plakjes rauwe spaanse ham.
Bij ons heet dit “hapjesavond” en ook onze kids zijn er dol op! Stokbrood of crackers met tapenade, bruschetta, peppadews met roomkaas, stukjes kaas, plakjes komkommer en paprikareepjes met een dip. gebakken kipstukjes met dip, tortillachips met guacamole, brie en druiven…. Ja hoor, krijg er ook alweer zin in, meteen weer inplannen dit weekend!
Ik word ook zo blij van lekkere hapjes als avondeten, heerlijk! Voor mij is Hummus met worteltjes en komkommer om te dippen een must, heerlijk. Ook marineer ik vaak zelf wat artisjok harten, en bak ik wat kastanjechampignons in sojasaus met wat bosui en sesamzaad. Caprese spiesjes zijn ook eg lekker, met een cherrytomaatje, blaadje basilicum en een mini bolletje mozzarella. Verder natuurlijk toastjes met kaasjes en salades, soms een kleine quiche…ik kan zo wel uren doorgaan! Ik krijg er helemaal zin in, haha :)
Ik ken het fenomeen, hier in huis noemen we het ‘sneukel’ of ‘voedselbank’ omdat alles wat we dan klaar maken niet op tafel staat, maar op de bank tussen ons in, hahaha.