Limoencheesecake (zonder oven)

Voor de verjaardag van Tim vorige week was ik op zoek naar een fris taartrecept. Het was warm, zonnig en smaaktechnisch gezien zit niemand dan echt te wachten op een zware chocoladetaart. Onvermijdbare ingrediënten in de zomer zijn wat mij betreft citrusvruchten en daarom besloot ik een taart te maken met limoen. Een taart die niet in de oven hoeft want dat scheelt weer met je hoofd boven een warme oven hangen en niets is lekkerder dan een koude, frisse taart uit de koelkast op warme dagen. Ik ging aan de slag met Limoencheesecake die dus niet in de oven moet. En dat is fijn, want hierdoor is ‘ie in een handomdraai klaar, op de wachttijd na dan.

Wat heb je nodig? (ø 20 centimeter)

 • 130 gram Bastognekoeken
 • 50 gram ongezouten roomboter
 • sap van 2 limoenen
 • 1 theelepel geraspte limoenschil
 • 1 blikje gecondenseerde melk
 • 200 gram Monchou
 • 200 milliliter slagroom
 • 1 zakje klopfix

Decoratie:

 • toefjes slagroom
 • een paar halve schijfjes limoen

1. Bekleed een springvorm met een vel bakpapier of aluminiumfolie en vet de randen goed in.

2. Verkruimel de Bastognekoeken in een keukenmachine (of sla erop met een deegroller) en smelt de roomboter ondertussen in een steelpannetje. Schenk de gesmolten boter bij de koekkruimels en schep het geheel even goed om. Stort de koekkruimels in de springvorm en druk goed aan met de achterkant van een lepel tot een compacte bodem. Zet de springvorm in de koelkast.

3. Klop de Monchou tot hij goed zacht is en voeg dan de gecondenseerde melk en het limoensap toe. Klop goed door.

4. Klop ondertussen in een andere (schone!) kom de slagroom met de klopfix stijf.

5. Vouw de geraspte limoenschil en de stijfgeklopte slagroom door het monchou mengsel. Doe dit voorzichtig en houd het mengsel zo luchtig mogelijk.

6. Stort de cheesecakevulling bovenop de bodem in de springvorm en zet de cheesecake minimaal twee uur in de koelkast tot de vulling is opgesteven.

7. Decoreer de taart met toefjes slagroom en schijfjes limoen.

Limoencheesecake

Limoencheesecake

Join the Conversation

 1. Anniek says:

  Hmm, dit lijkt me een heerlijke taart, inderdaad lekker verfrissend met die limoen! En natuurlijk ook handig dat hij de oven niet in hoeft. Wie weet dat ik dit eens ga proberen!

 2. Mmhh heerlijk, cheesecake is mijn favorite.

 3. MySimplySpecial says:

  Ik ben gek op cheesecake en deze variant ziet er ook erg goed uit!

 4. Susanne says:

  Ik ben fan van ongebakken cheesecake! Eerlijk gezegd heb ik de gebakken variant nog nooit gegeten. Deze lijkt me super lekker, zeker met de limoen!

 5. Sylvia says:

  Oeww, heerlijk! Zo’n taart is hier echt in no time op ;)

 6. Marloes says:

  Hij is lekker! Gisteren gemaakt :-)

  1. Sabine Author says:

   Yess, goed om te horen!

 7. Swedish Chef says:

  Ik maak zelf regelmatig koude taarten die calorisch wat minder rijk zijn :-) Voor de bodem gebruik ik een combinatie van beschuit- en lange vingerskruim gebonden met margerine. Voor de topping één deel yoghurt met slagroom en één deel vers fruitpuree beide opgesteven met gelantine. Zo hebt je voor een paar euro een leuke baveroistaart.

 8. Roxanne says:

  Oeh, die lijkt me echt super lekker!

 9. Imelda says:

  Heb hem gemaakt, erg lekker. Alleen wat te zoet voor mijn smaak. Daar moet ik nog een oplossing voor verzinnen. Iets minder gecondenseerde melk denk ik. Heb ook iets meer limoenschil gebruikt voor die extra ‘zzzzzing’ :)

 10. Heerlijke taart!

  Alleen zou ik er een half blikje gecondenseerde melk doordoen, en de rasp en schil van 3 of 4 limoenen. Wordt de taart nog frisser van!

 11. Frank says:

  Zag er heerlijk uit maar was nog bijna vloeibaar na 5 uur koelkast en voor mij veel te zoet.

 12. Karen says:

  Zou je deze taart ook kunnen invriezen? Heb hem gisteravond gemaakt om te tracteren op mijn werk, maar vanmorgen door mijn rug gegaan. Dat wordt een paar dagen wachten voor ik hem mee kan nemen naar mijn werk…..

  1. Sabine Author says:

   Wat vervelend van je rug! Hopelijk is het goedgekomen met de taart?

 13. Caroline says:

  Net gemaakt! Lepel aflikken was is ieder geval al heerlijk dus is vast heel lekker! Vraagje: hoelang blijft ie goed in de koelkast?

  1. Sabine Author says:

   Een dag of drie, daarna gaat de kwaliteit hard achteruit.

 14. Merle says:

  Heb hem vorige jaar gemaakt ! Maar werd hij niet stijf. Toen ik hem in de vriezer deed werd die juist te hard. Iemand tips wil zondag voor me verjaardag graag weer maken .

 15. Joske says:

  Wauw! Wat een geweldige en vooral lekkere, frisse taart! Mijn bezoek en natuurlijk ikzelf hebben genoten. Niet te zoet. Deze gaat absoluut in mijn receptenboek, dankjewel!

 16. Peter says:

  Hallo,

  Ik heb deze taart nu 2 keer gemaakt, precies vlg de beschrijving, alleen wordt deze niet hard en zelfs na 5-6 uur in de koelkast loopt de taart naar beneden als ik de taartvorm los maak. Tips hoe dit te voorkomen? Alvast dank!

  1. Sabine Author says:

   Oh jee, dat is niet de bedoeling! De taart hoort wel wat zachter te blijven maar uitlopen is niet de bedoeling. Voor extra stevigheid zou je eventueel 2 blaadjes gelatine kunnen toevoegen aan het taartbeslag.

 17. Wat is de inhoud van het blikje gecondenseerde melk dat je gebruikt? Hier in Spanje gaat dat per 330 ml. Dat lijkt me niet de bedoeling…
  Groetjes, Mo

  1. Sabine Author says:

   Bijna 400ml!

 18. Zou je monchou ook kunnen vervangen door bv Philadelphia roomkaas?
  (Ik woon buiten Nederland en daar is geen Monchou)

  1. Sabine Author says:

   Ja hoor, dat kan prima!

 19. Joeri says:

  Wordt niet stijf, alles voor niks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close