Deze krokante sushi wafels kan ik toevoegen aan een heel scala sushi variaties van de afgelopen weken. Zo deelde ik een tijdje terug al een Reel op Instagram voor super simpele sushi cups.
In de meest recente nieuwsbrief stond een lekker recept voor een pittige zalm bowl die ik maakte met sushi rijst en vandaag voeg ik daar dus weer iets nieuws aan toe.
Ik zag het de afgelopen weken al een paar keer voorbijkomen: mensen die sushi rijst krokant bakten in een wafelijzer. Aangezien ik een wafelijzer in huis heb, altijd zin heb in sushi en sushi rijst ook altijd rijkelijk aanwezig is hier in huis, vond ik het een mooi moment om eens te experimenteren.
En zeg nou zelf: het ziet er op en top lenteproof uit, toch?
Sushi rijst koken
Sushi rijst koken is niet ingewikkeld, maar je moet wel even de juiste methode hanteren wil je niet met snotterige of juist kurkdroge sushirijst komen te zitten.
Ik hanteer altijd het onderstaande recept; dat is genoeg voor 2 – 4 personen.
- 250 gram sushi rijst
- 350 ml water
Bovenstaande twee ingrediënten kook je samen voor 10 minuten met de deksel op de pan. Na 10 minuten draai je het vuur uit maar laat je de deksel op de pan(!). Laat de rijst nog eens 15 minuten met deksel op de pan stomen.
Ondertussen verwarm je in een steelpannetje:
- 3 el rijstazijn
- 1 tl kristalsuiker
- 1 tl zout
Verwarm het mengsel tot de suikerkristallen zijn opgelost en schep het vervolgens door de gestoomde rijst.
Laat de rijst afkoelen naar kamertemperatuur voordat je het verder verwerkt.
Sushi rijst bewaren
Als je eenmaal sushi rijst hebt gekookt kun je het verwerken. Sushi rijst bewaren is een wat minder goed idee. Een paar uur wil wel, maar in de koelkast wordt de rijst al gauw droog. Dat heb je wellicht al eens gemerkt als je leftover sushi de volgende dag wil eten.
Gelukkig is sushi rijst bewaren ook helemaal niet nodig! Deze sushi wafels zijn namelijk echt een aanrader, maar onderstaande recepten ook!
- Krokant gefrituurde sushi
- Sushi sandwich met gebakken Smac
- Vegan sushi stacks met ‘tonijn’
- Sushi snacks
Een kleine tip nog voordat we verder gaan met het recept. Mocht je een wafelijzer hebben waar je de platen van los kunt halen, dan kun je de sushi wafels het makkelijkst lossen door de wafelplaten uit het apparaat te halen en om te keren op een bord.
De wafels van sushi rijst blijven prima heel als ze eenmaal op een bord liggen, maar ze heel uit het wafelijzer krijgen is wel een kleine uitdaging. Bovenstaande manier werkte voor mij in ieder geval het beste!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Krokante sushi wafels
Benodigdheden
- wafelijzer
Ingrediënten
Voor de rijst
- 250 g sushi rijst
- 350 ml water
- 3 el rijstazijn
- 1 tl kristalsuiker
- 1 tl zout
Toppings
- 1 rijpe avocado – gepureerd
- reepjes komkommer
- wakame (zeewiersalade)
- surimi – in plakjes
- furikake
- sesam- of wasabimayonaise
Instructies
- Doe de rijst en het water in een pan. Breng het geheel aan de kook en draai het vuur laag. Doe de deksel op de pan en kook de rijst 10 minuten.
- Laat de rijst met de deksel op de pan nog eens 15 minuten stomen.
- Verwarm de rijstazijn met de suiker en het zout in een steelpannetje tot de suiker is opgelost.
- Roer de rijstazijn door de gekookte rijst en laat de rijst iets afkoelen.
- Verwarm een wafelijzer en vet deze goed in.
- Verdeel de sushi rijst over het wafelijzer en bak de rijst in 5-7 minuten krokant.
- Beleg de sushi wafels met jouw favoriete toppings en serveer de wafels direct.