Krokante sushi sandwich

Deze krokante sushi sandwich gaat al een tijdje viral op TikTok. Co-workers bij Workmode Apeldoorn (waar ik zelf ook een flexplek heb) vroegen al meerdere malen of ik niet zelf eens een recept voor de sushi sandwich wilde maken. Ik stelde het een beetje uit want a. het paste niet in mijn planning en b. ik had niet bijzonder veel zin in een recept als deze.

Maar toen er via Instagram DM ook berichtjes kwamen van volgers met het verzoek voor een crispy sushi sandwich recept móest ik wel overstag. En zie hier het resultaat: een (ik geef toe: erg lekker) krokante variatie op sushi.

crispy sushi

TikTok trend: crispy sushi sandwich

De crispy sushi sandwich heb je vast al voorbij zien komen op TikTok. Ik voel me altijd een omaatje als de jongere meiden van kantoor met dit soort recept-suggesties komen, want zelf ben ik vrijwel niet actief op TikTok. En dus loop ik deze trends ook altijd mis. Daarbij: ik ben zelf totaal niet trendgevoelig, dus ik mis zulke dingen een beetje als vanzelf.

Maar de crispy sushi sandwich is blijkbaar een ding. Monica Geuze gaat er helemaal los op en mede daardoor is het razend populair geworden. Eén zo’n ‘broodje’ kost je overigens maar liefst €9.50. En ik gok dat je aan eentje niet genoeg hebt, als je dit zou willen eten voor de lunch. Of dat het waard is laat ik helemaal aan jou, maar met het recept hieronder maak je zelf 4 krokante sushi sandwiches voor veel minder geld. Tel uit je winst.

Ja, het kost je even wel even wat tijd, want alleen het maken van de sushi rijst is een klusje. Maar ik begreep dat er voor de tenten die deze sandwich verkopen RIJEN mensen staan, dus ik durf te wedden dat je alsnog sneller klaar bent met het homemade recept!

sushi sandwich

Crispy sushi maken

Crispy sushi maken heb ik al vaker gedaan hier op OMF. Zo maakte ik al eens Krokante sushi uit de Airfryer en is de Krokant gefrituurde sushi mijn persoonlijke favoriet.

Het maken van de crispy sushi sandwich is niet heel lastig. Waar je vooral voor moet zorgen is dat de sushi rijst goed plakkerig is, zodat je het in de juiste vorm kunt snijden. Als je het recept voor de sushi rijst hier beneden goed volgt, heb je sowieso goed plakkerige sushi rijst. Ik maak sushi rijst altijd op deze manier en gebruik het voor zowel zelf gemaakte sushi als voor pokébowls.

De gekookte (en afgekoelde) sushi rijst vorm je in een groot vierkant. Dat gaat het makkelijkst door een vierkant bakblik te pakken. Die van mij was ongeveer 22×22 centimeter. Bekleed het bakblik met plasticfolie, zodat je de plak sushi rijst er straks makkelijk uit kunt tillen.

Schep de rijst in het bakblik, verspreid de rijst helemaal tot aan de hoekjes en duw het vervolgens stevig aan. Dit gaat het makkelijkst als je het overhangende plasticfolie terug vouwt over de rijst. Met je handen kun je de rijst vervolgens stevig aanduwen.

Plaats de bakvorm minimaal 30 minuten in de vriezer zodat de plak rijst nog wat steviger kan worden. Zo kun je het goed in driehoeken snijden. Het in driehoeken snijden is overigens heel makkelijk: je snijdt de plak rijst één keer over de lengte en één keer over de breedte doormidden. Ieder vierkantje rijst snij je daarna een keer diagonaal door. Als het goed is heb je 8 driehoekige plakken sushirijst. Precies genoeg voor 4 krokante sushi sandwiches.

De driehoekige plakken rijst frituur je tot slot in een laagje hete, neutrale olie (ik gebruikte zonnebloemolie in een koekenpan) goudbruin en krokant.

Beleg ideeën voor de krokante sushi sandwich

Net als met normale sushi, kun je eindeloos variëren met het beleggen van de krokante sushi sandwich. Ik maakte zelf een zalmsalade van gerookte zalmblokjes en gebruikte dit samen met dunne plakjes komkommer, avocado, een velletje nori (zeewier) en een beetje furikake.

Hierbij nog een aantal ideeën voor het beleggen van je sushi sandwich:

  • komkommer, verse plakjes zalm, avocado, mango, wasabimayonaise
  • verse tonijn, sesammayonaise, komkommer, avocado, bosui
  • surimi, avocado, komkommer, wakame (zeewiersalade), kewpie mayonaise

En denk je naaah, ik laat deze hele crispy sushi sandwich trend lekker aan me voorbij gaan, want ik vind het veel te veel werk… Dan vind je de Sushi sandwich met gebakken Smac of Sushi sandwich met gerookte zalm misschien wel lekker. Bij deze recepten wordt de rijst niet krokant gebakken. Dat scheelt je weer een stap.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

krokante sushi
5 van 1 stem

Krokante sushi sandwich

Deze krokante sushi sandwich gaat al een tijdje viral op TikTok. Hoogste tijd om eens zelf aan de slag te gaan met een recept. En goed nieuws, want nu kun jij het thuis ook makkelijk maken!
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Hoelang te bewaren bij voorkeur z.s.m. eten

Benodigdheden

  • vierkante ovenschaal (22×22 cm)
  • plasticfolie
  • vel keukenrol

Ingrediënten

Sushi rijst

  • 250 g sushi rijst
  • 350 ml water
  • 3 el rijstazijn
  • 1 tl kristalsuiker
  • 1 tl zout

Zalmsalade

  • 150 g zalmblokjes (gerookt of rauw)
  • 1 el mayonaise
  • 1 tl sojasaus
  • 1 tl chilisaus
  • 1 bosui – in dunne ringen

En verder

  • 1/4 komkommer – in dunne plakken
  • 1 avocado – in dunne plakjes
  • 1/2 vel nori – in driehoeken
  • furikake
  • kewpie mayonaise

Instructies

  • Begin met het maken van de sushirijst. Doe hiervoor de rijst en het water in een pan en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de rijst 10 minuten met de deksel op de pan zachtjes koken. Zet na 10 minuten het vuur uit en laat de rijst nog 15 minuten met deksel op de pan staan.
  • Verwarm de rijstazijn, suiker en zout in een steelpannetje, tot de suiker is gesmolten. Voeg de rijstazijn toe aan de sushirijst en roer goed door. Laat de rijst afkoelen.
  • Bekleed de bakvorm met plasticfolie en schep de rijst er bovenop. Verdeel de rijst over de bakvorm en druk stevig aan. Zet de sushirijst minimaal 30 minuten in de vriezer.
  • Verhit een laagje neutrale olie (bijv. zonnebloemolie) van 1 cm in een koekenpan.
  • Haal de plak sushirijst uit de bakvorm en snijd deze in 8 gelijke driehoeken. Frituur de plakken sushi in de hete olie aan weerszijden goudbruin en krokant. Laat even uitlekken op een vel keukenpapier.
  • Roer ondertussen de ingrediënten voor de zalmsalade door elkaar.
  • Beleg één plak krokante sushirijst met de komkommer en zalmsalade. Leg hier een velletje nori bovenop, gevolgd door de avocado. Strooi een beetje furikake over de avocado en sprenkel hier de Kewpie mayonaise overheen.
  • Dek de krokante sushi sandwich af met een tweede plak gefrituurde sushi rijst en serveer direct.
Gang: lunch, tussendoortje
Keuken: Japans
Trefwoord: gefrituurde sushi, krokante sushi, sushi sandwich, tiktok recept, viral recept

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close