Koreaanse groente pannekoekjes

Deze Koreaanse groente pannekoekjes at ik voor het eerst kant-en-klaar, gekocht Albert Heijn van het merk Saongwon. Ze zaten in de vriezer, hoefden alleen nog even de pan in en ik was meteen verkocht. De kinderen trouwens ook, die bleven er ook maar van eten!

Heerlijk knapperig van buiten zijn ze, zacht en hartig van binnen. Maar terwijl ik zat te eten, dacht ik: zelf maken moet toch ook kunnen?

En dat kan dus zeker. Sterker nog: het is belachelijk makkelijk. Met slechts een handvol ingrediënten zet je deze knapperige Koreaanse pannenkoekjes al zo op tafel. Geen ingewikkelde techniek, geen uren in de keuken. Gewoon mixen, bakken en klaar.

Koreaanse groente koekjes

Makkelijke groente pannekoekjes maken

Als je wel eens Koreaanse gerechten hebt gegeten, is de kans groot dat je ooit “Pajeon” bent tegengekomen: hartige pannenkoekjes met lente-ui of andere groenten, geserveerd met een simpele dipsaus. Deze Koreaanse groentepannenkoekjes zijn daarop geïnspireerd, maar dan een stuk eenvoudiger, want zoals jullie weten hou ik van gemak. Ik kocht gewoon een zak kant-en-klare roerbakgroenten.

Door Oosterse wokgroenten te gebruiken (gewoon zo’n zak uit het koelschap van de supermarkt dus), bespaar je jezelf en hoop snijwerk én geef je het gerecht een lekkere variatie aan smaken en texturen. Knapperige kool, taugé, wortel en ui – allemaal al klaar om zo je beslag in te gaan.

Het beslag is super simpel:

  • Bloem, water, zout en een beetje olie.
    Dat is alles wat je nodig hebt als basis. Roer de groenten erdoorheen tot alles goed verdeeld is en klaar ben je.

Voor het bakken gebruik je een dun laagje olie van ongeveer een halve centimeter diep. Je frituurt de pannenkoekjes als het ware op het oppervlak – ook wel shallow frying genoemd. Door deze manier van bakken krijg je die typisch Koreaanse crunch aan de buitenkant, zonder dat je liters olie hoeft te gebruiken of een frituurpan hoeft aan te zetten. Gewoon in de koekenpan, met zonnebloemolie.

Laat ze even rustig bakken aan beide kanten tot ze mooi goudbruin zijn. Ze moeten stevig zijn, maar vanbinnen mogen ze nog een beetje sappig blijven. Serveer direct, liefst met een simpele sojasausdip met wat rijstazijn, sesam en chili-olie. Zó lekker. Of, als je het helemaal makkelijk wilt hebben, met wat zoete chilisaus.

Variatietips

Hoewel dit een vegetarisch recept is, kun je er natuurlijk ook prima wat extra’s aan toevoegen. De pannenkoekmix is daar heel geschikt voor.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Kleine stukjes kip – al gegaard, of bak ze even voor in een pan voordat je ze door het beslag mengt.
  • Garnalen – klein gesneden en kort meegebakken;
  • Tofu – als je het liever plantaardig houdt, kun je blokjes stevige tofu gebruiken voor wat extra bite en eiwitten.

Let er bij toevoegingen wel op dat je beslag niet te nat wordt. Hou een beetje de verhouding in de gaten, en voeg eventueel een lepel extra bloem toe als je beslag te dun wordt.

Koreaanse groentepannekoekjes

Wat serveer je bij de Koreaanse groente pannekoekjes?

De Koreaanse groente pannekoekjes zijn heerlijk als snack, lunch of lichte avondmaaltijd, maar je kunt er ook een volledig Koreaans diner van maken als je dat leuk vindt. Zet er een paar andere gerechten bij en je hebt in no time een gezellige en gevarieerde maaltijd op tafel.

Een paar van onze favoriete recepten die hier perfect bij zouden passen:

  • Koreaanse gehaktballetjes – Lekker plakkerig, zoet-pittig en echt comfort food.
  • Bibimbap – Een Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en gochujang. Soort pokébowl vind ik het altijd. Heerlijk!
  • Kimchi fried rice – Pittige gebakken rijst met kimchi en eventueel kip. De Koreaanse groente pannekoekjes zijn perfect om te serveren als bijgerecht bij de gebakken rijst.
  • Koreaanse corn dogs – Voor als je echt dat streetfood idee wilt vasthouden.

Serveer bovenstaande warme gerechten met nog wat frisse tegenhangers zoals een lekkere komkommersalade en je hebt een heerlijk zomers Koreaans diner op tafel staan.

Deze Koreaanse groente pannekoekjes zijn echt een ideaal recept voor doordeweeks. Je hebt ze in 20 minuten op tafel, je hebt nauwelijks afwas, en het is een slimme manier om wat extra groenten binnen te krijgen.

Doordat je zelf het beslag maakt en de vulling bepaalt, kun je het recept helemaal naar je hand zetten. Maak ze vegetarisch of niet, pittig of juist mild, groot of klein – en serveer ze warm met een dip of juist koud als lunch op kantoor.

Ze blijven trouwens ook prima een dagje goed in de koelkast, dus bak gerust een paar extra en eet ze de volgende dag opnieuw op. Even opwarmen in de pan en ze zijn weer krokant. Maar vers zijn ze wel het állerlekkerst.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

groente koekjes
No ratings yet

Koreaanse groente pannekoekjes

Deze Koreaanse groente pannekoekjes kocht ik ooit eens kant en klaar bij de toko. En toch dacht ik: zelf maken moet niet al te lastig zijn. En dat is het zeker niet; met slechts een handvol ingrediënten tover je de pannekoekjes al op tafel!
Porties8 stuks
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Hoelang te bewaren bij voorkeur direct eten

Benodigdheden

  • beslagkom + garde
  • keukenrol

Ingrediënten

  • 100 g bloem
  • 1 el zonnebloemolie
  • 175 ml water
  • snuf zout
  • 400 g Oosterse wokgroenten
  • olie om in te bakken

Instructies

  • Doe de bloem, zonnebloemolie, water en een flinke snuf zout in een kom en klop dit op tot een egaal beslag.
  • Spatel de Oosterse wokgroenten door het beslag.
  • Verhit een laagje olie (net zoveel tot de bodem van de pan bedekt is) in een ruime koekenpan.
  • Schep een flinke lepel van het pannekoekbeslag in de hete olie en bak de pannekoekjes aan weerszijden goudbruin en knapperig.
  • Laat even uitlekken op een vel keukenrol en serveer direct.
Gang: bijgerecht
Keuken: Koreaans
Trefwoord: groente pannekoek, hartige pannenkoek, koreaans, koreaanse pannekoek, pannekoekjes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close