Het grappige is: veel decembergerechten (en dan met name Kerstrecepten) zien jullie voorbij komen een jaar nadat ik ze zelf heb gegeten. Zo stond het recept van vandaag voor konijnenbouten met mosterdsaus vorig jaar als voorgerecht bij ons zelf op tafel. Het bleek zo’n ongelofelijk lekker gerecht te zijn dat ik vorig jaar het recept (geïnspireerd op een recept van Okoko die het weer uit het boek ‘Bistro Thuis’ van Anthony Demetre hebben gehaald) in mijn notities had geklad zodat ik het dit jaar kon uitwerken voor OMF.
Met Kerst serveer ik altijd graag wild of anders een stuk vlees dat we normaal gesproken niet eten gedurende de rest van het jaar. Enerzijds omdat het niet makkelijk te krijgen is maar anderzijds ook omdat we het bij een feestelijke aangelegenheid vinden passen.
Vorig jaar kwam Tim thuis met twee gevilde konijnen. Niet heel groot van stuk dus ik besloot de dijen, bouten en filets te gebruiken als voorgerecht maar mocht je konijnenbouten van wat groter formaat kunnen krijgen dan zou je dit recept ook prima als hoofdgerecht kunnen serveren, afhankelijk wat je er nog allemaal bij serveert natuurlijk.
De mosterdsaus die ik erbij serveer is heerlijk stevig van smaak en de geroosterde uien zorgen voor een zoete tegenhanger. Het gerecht is heerlijk om te serveren met puree van knolselderij.
Konijnenbouten met mosterdsaus
Benodigdheden
- diepe braadpan
- aluminiumfolie
Ingrediënten
Konijnenbouten met mosterdsaus
- 100 g boter
- 6 konijnenbouten
- 6 teentjes knoflook - fijngehakt
- 1 el gerookt paprikapoeder
- 1 el gedroogde oregano
- 2 laurierblaadjes
- 3 el dijonmosterd
- 50 ml witte wijnazijn
- 500 ml kippenbouillon
Geroosterde uien
- 6 kleine uien
- olijfolie
Instructies
- Smelt de boter in een diepe braadpan en bak hierin de konijnenbouten rondom goudbruin. Doe dit eventueel per twee zodat er genoeg ruimte is in de pan. Haal vervolgens het vlees weer even uit de pan.
- Fruit in het restant vet de knoflook aan tot deze goed begint te geuren. Doe het paprikapoeder, oregano, laurierblaadjes en de mosterd in de pan en schep even goed om.
- Schenk vervolgens de witte wijnazijn en bouillon in de pan. Roer goed door en breng het geheel aan de kook.
- Leg de konijnenbouten terug in de pan en laat het vlees met de deksel op de pan een uurtje pruttelen op laag vuur. Haal na 40 minuten de deksel van de pan.
- Rooster ondertussen de uien. Pel hiervoor de uien en verpak ze per stuk in een vel aluminiumfolie.
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht en stop de verpakte uien 10 minuten in de oven.
- Haal na 10 minuten de uien uit het alumiumfolie en rooster de uien nog eens 20 minuten zonder folie.
- Haal na een uur het vlees weer uit de pan en houdt dit warm op een bord onder aluminiumfolie of op lage temperatuur in de oven.
- Laat de mosterdsaus nog even 10 minuutjes zonder deksel inkoken of gebruik een maizenapapje om de saus in te dikken.
- Serveer de konijnenbouten met geroosterde ui en mosterdsaus.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Heerlijk, ook midden in de zomer!