Kokos shortbread koekjes

Ik waarschuw je maar vast, dit zijn van die koekjes waar je er per ongeluk ineens vijf van achter elkaar opeet. Deze kokos shortbread koekjes zijn namelijk niet te groot en verslavend lekker. Bros, boterig en met een subtiele kokossmaak die precies genoeg aanwezig is zonder te overheersen. Een klassiek koekje, maar dan met een tropisch tintje.

Het fijne aan deze koekjes is dat ze súper makkelijk om te maken zijn en je er ook direct een heleboel tegelijk kunt maken. Je maakt het deeg met maar een paar ingrediënten, rolt het op, laat het even rusten in de koelkast en daarna is het een kwestie van in plakken snijden en bakken.

Ideaal ook als je graag koekjes in huis hebt, maar niet elke keer opnieuw het hele beslag wil maken – je kunt het deeg namelijk ook prima invriezen. Zo heb je altijd verse koekjes binnen handbereik.

Kokos koekjes

Wat is shortbread?

Shortbread koekjes komen oorspronkelijk uit Schotland en zijn wereldberoemd vanwege hun brosse, kruimelige textuur. Dat komt doordat er geen ei aan het deeg wordt toegevoegd, waardoor je een droge, maar ontzettend boterige koek krijgt. De smaak is klassiek en voor sommige mensen wellicht saai, maar ik vind het heerlijk. Gebruik bij voorkeur niet de allergoedkoopste roomboter voor deze shortbread koekjes. Je gaat dat namelijk echt wel proeven in het eindresultaat.

In de basis bestaat shortbread uit drie ingrediënten: boter, suiker en bloem. Meer heeft het ook eigenlijk niet nodig, afgezien van een snufje zout wellicht. Net als de zandkoekjes die wij kennen!

Maar het leuke aan deze koekjes is dat je er makkelijk je eigen draai aan kunt geven. Zo voeg ik in dit recept kokos toe – zowel zo door het deeg als gedeeltelijk geroosterd voor wat extra smaak en textuur. En dat maakt ze verslávend lekker.

Deze shortbread koekjes zijn trouwens wel iets anders dan Millionaires shortbread.

Shortbread koekjes maken

Het maken van deze shortbread koekjes is echt heel eenvoudig. Je hebt geen mixer nodig en hoeft ook geen vormpjes uit te steken. Wat mij betreft is dat juist het geweldige aan dit soort koekjes: gemak, maar maximaal resultaat.

De ingrediënten voor dit recept zijn als volgt:

  • 225 g roomboter – zacht, op kamertemperatuur
  • 50 g poedersuiker – zorgt voor een fijne textuur en werkt beter dan kristalsuiker vind ik
  • 225 g bloem
  • 200 g geraspte kokos, waarvan je ongeveer 3/4 roostert in een droge pan tot het licht goudbruin kleurt
  • 1 tl vanille-extract
  • Snuf zout

Meng alles door elkaar tot een samenhangend deeg en rol het vervolgens op in plasticfolie tot een strakke rol. Laat het deeg minstens een uur in de koelkast rusten – dit is belangrijk, want daardoor kun je het straks makkelijker in plakjes snijden en behouden de koekjes hun vorm tijdens het bakken.

Na het koelen snijd je het deeg in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik en leg je ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in een voorverwarmde oven van 180 graden in ongeveer 12 minuten licht goudbruin. Laat ze daarna volledig afkoelen op een rooster – ook deze stap mag je niet overslaan, want shortbread wordt pas echt bros als het is afgekoeld.

Shortbread koekjes

Kokos shortbread koekjes bewaren

Met dit deeg maak je al snel een stuk of 34 koekjes – behoorlijk wat dus. Gelukkig zijn het koekjes die je goed kunt bewaren. In een afgesloten trommel blijven ze zeker een week goed, al moet ik heel eerlijk zeggen dat ze hier in huis zelden zo lang overleven.

Wil je liever niet alles in één keer bakken? Dan is dit recept ook perfect geschikt om vooruit te werken. Rol het deeg op in plasticfolie en vries het in. Wanneer je zin hebt in koekjes snijd je er gewoon een paar plakjes van af, schuif je ze in de oven en binnen een kwartiertje heb je verse koekjes op tafel. Echt ideaal.

En nog een extra tip: de koekjes zijn ook heerlijk als klein tussendoortje bij een zomerse ijskoffie of als onderdeel van een dessertplankje met vers fruit en wat stukjes pure chocolade.

Kortom: deze shortbread koekjes met kokos zijn zo’n typisch recept dat je één keer maakt en daarna in je standaard repertoire opneemt. Ze zijn makkelijk, veelzijdig en gewoonweg heel erg lekker. Of je ze nu maakt voor jezelf, voor een gezellige theemiddag of als huisgemaakt cadeautje – ze vallen altijd in de smaak.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Shortbread koekjes kokos
No ratings yet

Kokos shortbread koekjes

Ik ben DOL op roomboterkoekjes en deze kokos shortbread koekjes maakte ik onlangs. Ik zal je vast verklappen dat ze in no time op waren en dat is niet geheel zonder reden. Verslavend lekker zijn ze.
Porties34 stuks
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 12 minuten
Deeg koelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 27 minuten
Waar te bewaren luchtdicht buiten de koelkast
Hoelang te bewaren 1 week

Benodigdheden

  • elektrische (hand)mixer met deeghaken
  • plasticfolie
  • bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

  • 225 g ongezouten roomboter – op kamertemperatuur
  • 50 g poedersuiker
  • 225 g bloem
  • 200 g geraspte kokos (waarvan 3/4 geroosterd)
  • 1 tl vanille-extract
  • snuf zout

Instructies

  • Doe de boter in de kom van de keukenmachine en klop dit samen met de poedersuiker op.
  • Voeg de bloem, kokos, vanille-extract en zout toe en kneed het geheel tot een stevig deeg.
  • Vorm een lange rol van het deeg en pak deze in plasticfolie in. Leg het deeg minimaal een uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
  • Snijd het koekdeeg in plakken van ongeveer 1/2 cm dik en verspreid deze over de bakplaat.
  • Bak de kokos shortbread koekjes 12 minuten in het midden van de oven. Laat de koekjes volledig afkoelen op een rooster en bewaar ze luchtdicht.
Gang: tussendoortje
Keuken: Schots
Trefwoord: koekjes, kokoskoeken, roomboterkoekjes, shortbread, shortbread koekjes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close