Kerstkoekjes maken | Makkelijk recept!

Koekjes bakken is altijd leuk, maar nóg leuker als ze er zo feestelijk uitzien als deze. Iets lekkers voor bij de koffie ’s ochtends of na een uitgebreid kerstdiner. De meeste tijd gaat zitten in het wachten tot het deeg gerust heeft en het wachten tot de koekjes zijn afgekoeld. Wat ik persoonlijk altijd het moeilijkste vind aan het bakken van koekjes, wachten tot ze niet meer te heet zijn!
Deze koekjes zijn gemaakt van een vrij standaard recept, maar door de toevoeging van kleurstof en een iets andere manier van vormen van de koekjes, maak je er al gauw een feestelijk koekje van! Van dit recept maak je 20-25 kerstkoekjes.

Wat heb je nodig?

 • 200 gram bloem
 • 100 gram basterd suiker
 • 150 gram koude boter
 • 1 zakje vanillesuiker
 • rode voedingskleurstof
 • eventueel gekleurd musketzaad (bijvoorbeeld wit, rood en groen)

Zo ga je te werk:

1. Meng de bloem met de suiker en vanillesuiker. Kneed hier de boter doorheen. wanneer je een samenhangend deeg hebt kun je beginnen met het kleuren.

2. Verdeel het deeg in twee stukken. Verpak één helft in plastic folie en leg het aan de kant.

3. Nu kun je het beste handschoentjes aantrekken (bijvoorbeeld plastic of latex handschoenen). Voeg wat druppels rode kleurstof toe aan de andere helft deeg. Kneed het goed door en voeg eventueel extra kleurstof toe tot je de gewenste kleur deeg hebt. Het moet uiteindelijk een donkerroze kleur krijgen. In de oven wordt de kleur nog donkerder, houd hier rekening mee.

4, Verpak ook dit deeg in plastic folie en laat beide stukken minimaal een half uur rusten in de koelkast.

5. Verwarm de oven voor op 175°C. Rol beide stukken deeg uit tot een dunne lap van ongeveer 3 mm. Leg de rode lap bovenop de andere lap. Snijd eventuele rafelige randjes af en rol het deeg op.

6. Bestrooi de rol deeg eventueel met wat kerstkleurig musketzaad en snijd in plakjes van maximaal een centimeter dikte. Leg de plakjes op een bakplaat (bedekt met bakpapier). Bak de koekjes in 10-15 minuten gaar.

Nog deeg over nadat je een rol hebt gevormd?
Kneed het kort, rol het opnieuw uit en steek er met een kerstvormpje (ster, kerstboom of een ander leuk vormpje) koekjes uit. Bak deze op dezelfde temperatuur ook zo’n 10-15 minuten. Ik maakte kerstboompjes!

kerstkoekjes_1

kerstkoekjes_2

Join the Conversation

 1. Sabrina says:

  Goed gelukt zeg! Die ga ik maken denk ik!

 2. MySimplySpecial says:

  Leuk idee!

 3. Aurélie says:

  Leuke kerst traktatie. :)

 4. Simone says:

  Ik ben gek op zulke simpele koekjes. De smaak en geur ervan is altijd zo lekker!

 5. Susanne says:

  Ziet er super leuk uit! Als je ooit nou heel veel tijd hebt is het misschien wel een uitdaging om koekjes te maken met een soort figuurtje erin, net als bij fimo klei!

  1. Sabine Author says:

   Dat is een goed idee!

 6. Priscilla says:

  Leuk! Lekker vrolijk! X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close