Eggnog, bij ons in Nederland helemaal niet populair maar in Amerika is het absoluut onmisbaar en ook op de Duitse kerstmarkten zie je het overal. Eggnog, oftewel: eierpunch is een ‘kerstcocktail’ op basis van melk, room, sterke drank (in dit geval rum) en ei. Heel eerlijk? Ik vind het nooit zo lekker klinken maar in tiramisu wordt uiteraard ook ei gebruikt en dat vind ik heerlijk. Er zijn nogal wat verschillende recepten in de omloop voor goede Eggnog. Zo maakt de een de ingrediënten helemaal niet warm terwijl de ander de hele mixdrank gewoon warm serveert. Persoonlijk vind ik de ‘cocktail’ het lekkerst als ‘ie koud is, maar voor gure winteravonden kun je hem natuurlijk ook direct serveren.
Wat heb je nodig? (4 personen)
- 400 milliliter melk
- 4 eidooiers
- 2 eetlepels rum
- 250 milliliter slagroom (ongeklopt)
- 150 gram kristalsuiker
- nootmuskaat
1. Doe de melk, slagroom en suiker in een steelpannetje en breng dit al roerend zachtjes aan de kook.
2. Kook de room tot de suiker helemaal is opgenomen.
3. Doe de eidooiers in een kom en klop dit met een garde tot de eidooiers lichter worden.
4. Schenk beetje bij beetje het roommengsel bij de eidooiers terwijl je goed blijft kloppen. Niet stoppen met kloppen, anders loop je het risico dat het eigeel gaat stollen.
5. Schenk het hele mengsel weer terug in het steelpannetje en laat de Eggnog op laag vuur zachtjes indikken. Eggnog mag redelijk dik zijn, maar zorg er wel voor dat het vloeibaar blijft en dat je het niet met een lepel moet eten.
6. Roer de rum door de Eggnog en schenk het drankje in glazen of zet het in de koelkast om af te laten koelen.
7. Garneer de Eggnog met een beetje (vers) geraspte nootmuskaat.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Wat fijn dit! Ik zie zo veel Amerikaanse recepten waar eggnog in gebruikt wordt en daarbij gaan ze uit van kant en klare eggnog. Als je dan niet weet hoe je het moet maken kom je niet ver. Ik ga dit dus gelijk opslaan!
Mmmm, dit lijkt me nou niet geweldig!
Ik ben heel benieuwd of ik dit lekker vind!
Nog nooit op dit, trekt me ook niet heel erg als ik eerlijk ben!
Ik zie het overal voorbij komen, maar misschien ben ik heel oud hoor… het doet mij denken aan advocaat! Dat is toch ook op basis van ei en melk en room?
Jaah het doet mij ook denken aan advocaat, volgens mij gaat er alleen geen melk door, maar dat weet ik ook niet zeker. Dat is trouwens zelfgemaakt erg lekker en ook erg lastig. Vorig jaar heb ik het gemaakt en toen hadden we stukjes ei er door omdat het was gestold.. Haha, maar het is zeker een aanrader om eens te maken!
Verder doet het mij ook erg denken aan gewoon geklutst ei, dat dronk mijn vader vroeger.
Fijne Kerstdagen!
Dit heb ik nog nooit gedronken maar ben onwijs benieuwd naar de smaak ervan. Koud lijkt mij ook het lekkerste.
Argh, ik zie het zo vaak in films voorbij komen, maar het lijkt mij echt helemaal niks. Maar het past perfect bij mijn blog, dus ik heb het artikel wel gedeeld!
Het lijkt wel een soort custardsaus, maar dan als cocktail. Lijkt me vooral erg romig.
Ik heb al verschillende keren gemaakt . Het is echt een aanrader . De smaak is lekker romig en zacht . Perfect op een kerstavond om te delen met famillie en vrienden .
Ik heb hem gemaakt en het is erg lekker. Wel iets meer sterke drank gebruiken. Rum of whiskey, of zelfs beide. Mijn Amerikaanse vrienden zeggen geen oudjaar zonder eggnog.
Heb er ook nog een paar drupjes vanille essence aan toegevoegd.
Hij is lekker maar ik heb er inderdaad ook nog kaneel bijgedaan en vanille extract. Bij 800 ml melk (8 personen) is 1.5 theelepel kaneelpoeder voldoende. 1 vanillestokje is ook voldoende. Na in de ijskast te zetten kan je hem niet echt drinken. Eerder met lepeltje eten. Als hij warm is kan je hem wel goed drinken.